Magyar Eb-érmes úszó a semmiből – hogy csinálta Kovács Benedek?

Érthető, ha sokan a júniusi budapesti világbajnokságon hallottak először Kovács Benedekről, aki akkor 24 évesen, az első felnőtt világversenyén nyolcadik lett. A másodikon meg, a római Európa-bajnokságon rögtön ezüstérmet szerzett. A nyár slágere a Ki ez a lány?, de most feltehetjük a kérdést, hogy: ki ez a srác?

2022. 08. 13. 21:42
GREENBANK, Luke; KOVÁCS Benedek
Vizes Eb - Úszás Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első meglepetés az volt 200 háton a római Eb-n, hogy a legnagyobb magyar favorit, az olimpiai ötödik Telegdy Ádám nem jutott tovább az előfutamból, mert két magyar is jobbat úszott nála. A döntőben aztán nyolcadik lett, Kovács Benedek viszont óriási hajrával megszerezte az ezüstérmet. Annyira kiúszta magát, hogy rosszul is lett utána.

– Nagyon boldog vagyok, mert nem gondoltam rá, hogy dobogós leszek, a negyedik-ötödik helyre saccoltam magam. Szerencsére sikerült elérni az 1:56-os idő elejét, amit szerettem volna – nyilatkozta Kovács a vegyes zónában friss Eb-érmesként, új egyéni csúccsal a háta mögött.

Ritka, hogy egy úszót 24 éves korában fedezzen fel magának a világ, és az is ritka, amikor egy sportoló arról beszél, hogy 2020 és a koronavírus-járvány hozott nem várt pozitív fordulatot az életében. Az Érdről, mellől induló úszó esetében mindkét ritka eset valóra vált.

– Érden kezdtem el úszni Plagányi Zsolttal. Volt ott egy jó kis csapatunk, többek közt Milák Kristóffal, de Plagányi távozott, és elkezdett lemorzsolódni mindenki, én lényegében egyedül maradtam. A koronavírus-járvány alatt volt egy pluszévem a felkészülésre, ekkor váltottam, átmentem a BVSC-be, ahol újra Plagányi Zsolttal kezdtem készülni, ráadásul olyan úszókkal együtt, mint akivel az olimpiáig volt egy közös évem, ami sokat jelentett, óriási megtiszteltetés volt vele edzeni, de ugyanezt elmondhatom Bernek Péterről vagy Bohus Richárdról. Azóta százon és kétszázon is jövök felfelé.

Olyannyira, hogy az Eb-ezüstérmes idejével (1:56,03) már nagyon közelít Bernek 2017 óta élő országos rekordjához (1:55,58). Aki az első világversenyén vb-döntőt úszik, a másodikon meg Eb-érmet szerez, azelőtt már nincs lehetetlen.

Szombaton Milák világcsúcsba kergette a román David Popovicit 100 gyorson, ami mellett a női 400 vegyes döntője jelentett még magyar szenzációt. Itt ugyanis bár címvédőként kiesett az előfutamban, a másik két magyar lány, és kettős győzelmet aratott.

A 18 éves Mihályvári-Farkas számára a budapesti vb balul sült el, hiszen tavaly Eb-második és olimpiai hatodik volt, ami után hazai pályán nem került be a döntőbe 400 vegyesen. Rómában az lebegett a szeme előtt, hogy ezt a baklövést kijavítsa, és aranyéremmel a nyakában nyugtázhatta, hogy sikerült.

– Úgy álltam bele a felkészülésbe a vb után, hogy bizonyítani szeretnék magamnak – nyilatkozta Viktória. – Ez az aranyérem hatalmas erőt ad a továbbiakra. A tavalyi Eb-n a Himnuszt kicsit a magaménak éreztem, noha nem nekem szólt, de most azt mondhatom végre, hogy nekem szólt.

MIHÁLYVÁRI-FARKAS Viktória; JAKABOS Zsuzsanna
Jakabos és Mihályvári-Farkas öröme. Fotó: Czeglédi Zsolt

Mihályvári-Farkas nem láthatta, de a vegyes zónában az ötödik helyezett női 4×100-as gyorsváltó tagjai megálltak a tévé előtt a Himnusz alatt, és elérzékenyülve nézték végig a ceremóniát. Kérdésünkre Mihályvári-Farkas elárulta, hogy összetartó csapatról van szó: – Ismerjük egymást, jóban vagyunk. Érdekes ez a generációváltás, mert eddig a példaképeinkre néztünk fel, most meg nagyom remélem, hogy lassan belőlünk válhatnak példaképek.

A női 400 vegyes ezüstérmese, Jakabos Zsuzsanna legutóbb tíz éve, a 2012-es debreceni Eb-n ugyanebben a számban végzett ilyen előkelő helyen nagy medencés világversenyen egyéniben. Nem számított ilyen eredményre.

– Az se volt benne, hogy döntőbe kerülök, mert harmadik magyarként szokásom kiesni – fogalmazott a Jakabos, aki helyett, ugye, ezúttal Hosszú pottyant ki. – Hihetetlen ez az egész, mert én már nagyon nem számítottam erre, évek óta nem úsztam ilyen időt. Örülök, hogy itt, Rómában történt meg, mert ez az egyik kedvenc uszodám.

Borítókép: Kovács Benedek a 200 háton szerzett ezüstéremmel a nyakában (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.