Éremszüretet tartottak a magyarok a római úszó Európa-bajnokságon

Szenzációs eredményt hozott Milák Kristóf és a hasonszőrű zseni, David Popovici első, szemtől szembeni összecsapása a római Európa-bajnokságon. A 17 éves román egy 13 éves világcsúcsot megdöntve győzött, mögötte a gyorsúszásba belekóstoló Milák új, magyar rekorddal lett ezüstérmes. A hátúszó Kovács Benedek rosszul lett, de ő is felállt a dobogó második fokára. Női 400 vegyesen pedig Hosszú Katinka nélkül is kettős magyar győzelem született.

2022. 08. 13. 19:08
MILÁK Kristóf
Vizes Eb - Úszás Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

megtapsolta a királyt. Világklasszisok között ez így szokás. Emlékezhetünk, hogy a tokiói olimpia 100 pillangó döntőjében a világcsúccsal nyerő felemelte a mögötte Európa-rekorddal második Milák kezét. Rómában valami hasonló történt, csak ezúttal Milák tisztelgett David Popovici előtt, aki világcsúccsal nyerte meg a 100 gyors döntőjét.

A 17 éves román zseni júniusban a budapesti világbajnokságon két aranyéremmel robbant be, jó formáját mutatta, hogy az elődöntőben Európa-rekordot úszott 100 gyorson, és immáron a világcsúcs sem maradt el. 

Róma örök, de a római világrekordok nem. A 2009-es római vb – a hírhedt cápadresszes vb – alatt összesen 43 új világcsúcs született, de a mostani Eb előtt már csak hét volt életben, köztük a brazil Cesar Cielo 46,91 másodperces űrideje 100 gyorson. Ezt javította Popovici 46,86-ra.

POPOVICI, David; MILÁK Kristóf
Popovici és Milák kézfogója. Fotó: Czeglédi Zsolt

Járt neki a taps, majd a kézfogás is Miláktól, aki pedig szintén nagyot úszott, a mostani döntőben ötödik helyezett Németh Nándor országos csúcsát megdöntve, nagy hajrával ezüstérmet szerzett Popovici mögött. Kiváló bemutatkozás volt ez a pillangókirálytól a gyorsúszók világában. 

A Milák–Popovici-rivalizáláshoz pedig hozzá kell szoknunk, a román úszó lapunknak adott nyilatkozata szerint hamarosan pillangón is.

A nap hősei közé feliratkozott Kovács Benedek is 

A budapesti vb-n 200 háton nyolcadik úszó hatalmas iramot diktált a szám Eb-döntőjében az utolsó ötven méteren. Ennek triplán meglett az eredménye: egyrészt rosszul lett a futam után, másrészt nagy egyéni rekordot úszott, harmadrészt ezüstérem lett a jutalma. A szám másik magyar döntőse, nyolcadik lett, s mindössze 24 perccel később már a 100 pillangó elődöntőjében volt jelenése.

KOVÁCS Benedek
Kovács Benedek Eb-ezüstérmes. Fotó: Czeglédi Zsolt

Ugyanott Miláknak még kevesebb ideje, alig több mint tíz perce jutott a regenerálódásra. Mindketten bírták a strapát. Milák világbajnokként a legjobb idővel, Kós pedig a nyolcadikkal jutott be a vasárnapi döntőbe.

Kettős magyar győzelem 400 vegyesen

Szombat délelőtt címvédőként kiesett 400 vegyesen, mert hiába úszta a negyedik legjobb időt a mezőnyben, két magyar is jobb volt nála, egy nemzetből pedig csak ketten juthattak tovább. az első, a második legjobb idővel tette meg ezt, és a döntőben sem adtak alább ezekből a helyezésekből.

A tavalyi budapesti Eb-n ezüstérmes Mihályvári-Farkas több mint két másodperces előnnyel győzött Jakabos előtt, aki a brit Freya Colbertet tartotta maga mögött a második helyen.

A női 200 gyors elődöntőjében Késely Ajna visszalépett, a 16 éves Pádár Nikolett viszont az ötödik legjobb idővel, egyéni csúccsal bekerült vasárnapi fináléba. Pádárnak még 4×100 méteres női gyorsváltó döntőjében is volt szerepe, amelyben Gyurinovics Fannival, Senánszky Petrával és Molnár Dórával az ötödik helyet szerezték meg. A férfi 200 mell elődöntőjében Verrasztó Dávid és Zombori Gábor is kiesett.

A magyar csapat tehát egyetlen nap alatt megduplázta az érmei számát Rómában, a szombaton begyűjtött négy dobogóval együtt immáron nyolc top hármas helyezést tudnak felmutatni úszóink az Eb-n.

Úszó Európa-bajnokság, Róma, szombati bajnokok és magyar helyezettek. Nők. 400 vegyes: 1. Mihályvári-Farkas Viktória 4:37,56, 2. Jakabos Zsuzsanna 4:39,79; 50 pillangó: 1. Sarah Sjöström (svéd) 24,96, 100 mell: 1. Benedetta Pilato (olasz) 1:05,97; 4×100 gyorsváltó: 1. Nagy-Britannia 3:36,47, 5. Magyarország 3:39,42. Férfiak. 200 hát: 1. Yohann Ndoye Brouard (francia) 1:55,62, 2. Kovács Benedek 1:56,03, 8. Kós Hubert 1:57,84; 100 gyors: 1. David Popovici (román) 46,86 (világcsúcs), 2. Milák Kristóf 47,47, 5. Németh Nándor 48,01; 800 gyors: 1. Gregorio Paltrinieri (olasz) 7:40,86.

Szombati elődöntők magyar helyezettjei (dőlt betűvel a döntőbe jutók). Nők. 200 gyors: 5. Pádár Nikolett 1:57,80; Férfiak. 100 pillangó: 1. Milák Kristóf 51,01, 8. Kós Hubert 51,69; 200 mell: 12. Verrasztó Dávid 2:12,64, 15. Zombori Gábor 2:13,47.

Borítókép: Milák Kristóf megtapsolja David Popovicit a 100 gyors döntője után a római Eb-n (Fotó: MTI/Ceglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.