A román sztárúszó figyelmeztette Milákot, aki válaszolt neki

Pillangóúszásban Caeleb Dressel lelépése után nem maradt igazi ellenfele Milák Kristófnak, így a római Európa-bajnokságon ő megy oda, ahol David Popovici a király. Érdeklődtünk a gyorsúszás 17 éves román sztárjánál, hogy szerinte kell-e félnie Miláktól, és kiderült, hogy ő is ráúszik majd a pillangóra. Erről meg Milákot kérdeztük meg. Épp most kezdődik a nagy magyar–román rivalizálás, amely évekre meghatározhatja a világ úszósportját.

2022. 08. 13. 6:55
POPOVICI, David
Vizes Eb – Úszás Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a mai napig nem tudni pontosan, hogy mi történt Dressellel a budapesti világbajnokságon , miért lépett vissza teljesen váratlanul az amerikai klasszis a Duna Arénában zajló verseny kellős közepén, miután szerzett két aranyérmet, de sokan tudni vélik, hogy pszichés nehézségekkel küzdött, aminek okozója két fiatal riválisa, és David Popovici szédületes formája volt pillangón, illetve gyorson.

A várva várt Milák–Dressel-csata tehát Budapesten elmaradt, de most, hogy a magyar pillangókirály új vadászterületet jelölt ki magának a római Európa-bajnokságon, nevezetesen a gyorsúszást, máris kibontakozóban van egy hasonló kaliberű rivalizálás. Popovici júniusban a Duna Arénában robbant be a felnőttmezőnyben, 17 évesen világbajnok lett 100 és 200 gyorson is, amelyekben Rómában immáron Milák is az ellenfele.

MILÁK Kristóf
Milák Kristóf várja az ellenfeleit. Fotó: Czeglédi Zsolt

Az Eb-nek otthont adó Foro Italico szabadtéri versenymedencéje mögött található vegyes zónában kérdeztük Popovicit arról, mit szól hozzá, hogy Milák az ő felségterületére érkezett.

– Kristóf nagyszerű ellenfél, és jó látni őt a gyorsúszómezőnyben – érkezett a megszokott diplomatikus válasz. Azért csak megkérdeztük a román zsenitől, hogy van-e félnivalója a mi zseninktől.

– Azt gondolom, hogy nekem félnem kellene tőle pillangón, neki meg félnie kellene tőlem százon (mármint gyorson – a szerk.). Talán később én is megméretem magam pillangóúszásban. Így látni fogjuk, mire vagyunk képesek egymás ellen két különböző területen – reagált Popovici.

Mondandója első felét nyomatékosította a 100 gyors péntek esti elődöntőjében, amelyben Milák ugyan új egyéni csúcsot úszott (47,76 másodperc), és a második legjobb idővel jutott be a szombati fináléba, de román ellenfele meg Európa-rekordot felállítva (46,98) demonstrálta – egyelőre – megnyugtató fölényét.

Ami viszont Popovici válaszának a második felét illeti, azaz hogy a jövőben ő is indulna pillangóban Milák ellen, egyfajta figyelmeztetésnek is beillő felhívás a keringőre. Így hát Milákot is megkérdeztük, hogy ő mit szólna ehhez.

– Szeretetteljes szívvel várom őt! Ha szeretne kalandozni a pillangó világában, akkor állok elébe, és segíteni fogok neki érvényesülni – felelte Kristóf a tőle megszokott stílusban egy fülig érő mosoly kíséretében.

Azt már megtanultuk, hogy Milák nem az a fajta, akinek alsónadrágot kell cserélnie, ha szembejön egy nagy ellenfél, sőt kifejezetten motiválja, ha van kivel összemérnie magát. Az eddigiek alapján Popovici is hasonlóan jó versenyzőtípus lehet, így kettejük most, Rómában kezdődő rivalizálása hosszú évekre meghatározhatja a világ úszósportját.

Az első egymás elleni döntőjüket 100 gyorson, szombaton 18.22-kor rendezik Rómában.

Borítókép: David Popovici a római úszó Európa-bajnokságon a Foro Italico úszóarénájában, a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 12-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.