időjárás -3°C Barbara , Borbála 2023. december 4.
logo

Molnár Dóra 16 évesen az európai elitben – Eb-bronzérmes Rómában

Szalay Attila
2022.08.12. 19:25 2022.08.12. 21:25
Molnár Dóra 16 évesen az európai elitben – Eb-bronzérmes Rómában

Az úszó-Európa-bajnokság második napján sem maradtunk magyar érem nélkül Rómában. Ezúttal a 16 éves Molnár Dóra állt fel a dobogó harmadik fokára, közvetlenül Szabó-Feltóthy Esztert megelőzve 200 méteres hátúszásban. Milák Kristóf pedig végre emberére akadt, 100 gyorson David Popovici kihívást jelent neki, és ez hamarosan fordítva is így lehet.

Ön mit csinált tizenhat évesen? – tehetnék fel a kérdést, amire csak keveseknek lehetne az a válaszuk, hogy „két nap alatt kétszer lett Európa-bajnoki érmes”. Molnár Dóra éppen ezt mondogathatja most, merthogy csütörtökön a 4×200-as gyorsváltót az előfutamban segítve – többek közt társaként – szerezte meg az első felnőtt Eb-érmét, aztán egyéniben a fő számában, 200 háton is a harmadik helyen csapott a célba. 

– Nagyon örülök, hogy az Eb második napján már két érmet szereztem, és remélem, hogy tartogat még nekem hasonló sikereket a római verseny. Elmaradtam az egyéni legjobbamtól, de nem mindig arra megyünk rá, egy döntőben a helyezés számít igazán – nyilatkozta a vegyes zónában Molnár szerényen.

Ami neki örömöt jelentett, az a szám másik magyarjának, Szabó-Feltóthy Eszternek a bánatot. A rajt előtt az egymás melletti pályákon induló két magyar lány biztatta egymást, a döntő közben pedig többször helyet cseréltek a harmadik-negyedik helyeken, s végül Szabó-Feltóthy maradt le a dobogóról. És akkor gondoljunk csak bele, hogy a 200 hát kétszeres Eb-bronzérmese, Burián Katalin el sem utazott Rómába Covid-fertőzés miatt.

A nap másik magyar érdekeltségű döntőjében Szabó Szebasztián a nyolcadik helyen végzett 50 pillangón, amelyben a tavalyi Eb-n győzött, rövid pályán pedig világcsúcstartó. Az eredménye csalódást keltő, de előre megmondta, hogy nincs formában, így nem is volt várható, hogy brillírozik majd Rómában, amit meg is erősített a finálé után: 

– Kilőttem a rajtnál, de nem vagyok formában, egyszerűen nincs meg az a sebesség, ami kell. A fej hiába akarja, ha a test most nem akar menni – fogalmazott Szabó.

Lehet, hogy úgymond csak elődöntőt úszott, de így is a reflektorfénybe került. Új vadászterületén, 100 gyorson egyéni csúccsal jelentkezett be a dobogóra, ugyanis a 47,76 másodperces ideje a második legjobb volt a teljes mezőnyben. Egyvalaki tudott csak jobbat, a románok 17 éves ásza, David Popovici, aki júniusban Budapesten világbajnok lett, most pedig már az elődöntőben új Európa-rekordot (46,98) repesztett.

– Örülök, mert rosszabbra számítottam. Úsztam a saját iramomat, saját technikámat – értékelt röviden a vegyes zónában Milák, akit nem aggaszt, hogy szombaton a 100 gyors döntője után nem sokkal vélhetően a 100 pillangó elődöntőjében is feladat vár rá. – A döntőben kell teljesíteni, így jól jön ki, hogy az van előbb. Tele vagyok energiával, még csak most van az Eb eleje.

Két magyar lesz ott a szombati döntőben Popovici-csal szemben, ugyanis Németh Nándor is bejutott a 100 gyors fináléjába a hetedik idővel (48,22), de ennél jobb kell tőle, ha meg akarja csípni pályafutása első érmét felnőtt világversenyen egyéniben. Alighanem a saját – egyben országos – csúcsa (47,69) közelébe kellene kerülnie ehhez.

A férfiak 200 méteres hátúszásában is két magyar lép színre a szombati döntőben, miután a negyedik (1:57,68), Kovács Benedek pedig az ötödik legjobb idővel (1:57,83) kvalifikálta magát a fináléba.

A magyar csapat eddig négy érmet számlál a Foro Italicóban zajló versenyen, Molnár mostani harmadik helyezése előtt a férfi 4×200 méteres gyorsváltó arany-, Verrasztó Dávid 400 méter vegyesen ezüst-, a női 4¤200 méteres gyorsváltó pedig bronzérmet szerzett.

Úszó-Európa-bajnokság, Róma, pénteki bajnokok és magyar helyezettek. Nők. 200 hát: 1. Margherita Panziera (olasz) 2:07,13…, 3. Molnár Dóra 2:09,73, 4. Szabó-Feltóthy Eszter 2:10,23; 100 gyors: 1. Marrit Steenbergen (holland) 53,24; 800 gyors: 1. Simona Quadarella (olasz) 8:20,54. Férfiak. 50 pillangó: 1. Thomas Ceccon (olasz) 22,89, … 8. Szabó Szebasztián 23,62; 100 mell: 1. Nicolo Martinenghi (olasz) 58,26.

Bonnie Tyler negyedik helyet ért a szinkronúszóknak

A magyar szinkronúszó csapat a negyedik helyen végzett a highlight program döntőjében az Eb-n. Az Apáthy Anna, Barta Niké, Farkas Dóra Linda, Gács Boglárka, Götz Lilien, Hatala Hanna, Hungler Szabina, Makai Cintia, Szórát Léna, Taksonyi Blanka összeállítású együttes 78,5667 pontot kapott a kűrjére, melyet az 1980-as évek egyik nagy slágerére, Bonnie Tyler Holding Out for a Hero című dalára adott elő. A számot nagy fölénnyel az ukránok nyerték a házigazda olaszok és a franciák előtt.

Borítókép: Molnár Dóra a római Európa-bajnokságon a Foro Italico nyitott medencéjében (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.