„Ő garantáltan nem megélhetési sportoló” – dicséret Róma hősének

Sós Csaba szövetségi kapitány értékelte lapunknak a római úszó-Eb három magyar érmet hozó első napját. Ebből kiderült: az aranyérmes férfi gyorsváltó vezére, Milák Kristóf a phelpsi útra lépett, a nőknél a 16 éves Ábrahám Lilla lubickolt a mély vízben, Verrasztó Dávid pedig hihetetlen változáson ment keresztül.

2022. 08. 11. 21:10
VERRASZTÓ Dávid
Vizes Eb - Úszás Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Még találkozunk! Paraszt!” Jó tíz évvel ezelőtt ettől a három szótól volt hangos a magyar sportsajtó, miután Verrasztó Dávid ezekkel fenyegetett meg egy újságírót. Nagy utat járt be azóta a lassan 34 éves úszó, akit Sós Csaba szövetségi kapitány immáron példaképnek nevez.

– Elképesztő az metamorfózis, amin Verrasztó Dávid keresztülment. A bemutogatós, beszólogatós gyerekből példaértékű versenyző lett, akire a fiatalok joggal nézhetnek föl – fogalmazott lapunk kérdésére Sós Csaba a római Foro Italico szabadtéri úszóarénájának vegyes zónájában. – Szívesen beül a fiatalok közé, és elbeszélget velük, ő garantáltan nem megélhetési versenyző – tette hozzá a kapitány. – Úgy elrendezte az életét, hogy ha holnap befejezné, ugyanúgy élhetne tovább, mégis csinálja tovább, mert egész egyszerűen szereti és élvezi az úszást. Lám, ezen az Eb-n a szokásos 400 vegyes mellett más számokat is vállal, bár azt előre elmondhatom, hogy ezekben a döntős szereplésre kevés esélyt látok, de jó látni, hogy ilyen motivált.

A még 200 mellen is induló Verrasztó Dávid egyébként az Eb második legidősebb férfi versenyzője, és az olasz Fabio Scozzoli is mindössze 19 nappal jár előtte.

A szövetségi kapitány lapunknak értékelve a két 4×200-as gyorsváltóra is kitért: a férfiak új országos csúccsal Európa-bajnokok lettek, a nők pedig a harmadik helyen csaptak a célba.

HOLLÓ Balázs; NÉMETH Nándor; MILÁK Kristóf; MÁRTON Richárd
Aranyérmes a 4×200 méteres magyar férfi gyorsváltó. Fotó: Czeglédi Zsolt

– Egy olyan kis országnak, mint a miénk, a váltókkal elért sikerek mindig különös értékűek. Nem szeretném részeire bontani az eredményeket, mert a váltó mindig oszthatatlan közös munka gyümölcse, de azt mégiscsak kiemelném: nemcsak beszéltünk róla, hogy helyzetbe kell hozni a fiatalokat, hanem meg is tettük. A nőknél megkockáztattuk, hogy az első felnőtt világversenyén szereplő Ábrahám Lilla lett a befejezőember, aki két másodpercet faragott a legjobbjából. Be lehet dobni a fiatalokat a mély vízbe, csak tudni kell, hogy ki érett meg rá.

A férfiak győzelmét pedig szédületes hajrával hozta tető alá, kérdésünkre rá külön is kitért a kapitány: – Kristóf volt kétszáz gyorson ifjúsági Európa-bajnok is, ám egész egyszerűen a programja nem tette lehetővé eddig, hogy a pillangó mellett többet vállaljon. Az olimpián nem engedtük kísérletezni, a budapesti vb előtt meg azért fogtuk vissza, mert volt két rövidebb kihagyása is, de most az Eb tökéletes alkalom arra, hogy próbára tegye magát. Lesz 15-16 rajtja Rómában, Michael Phelpsnek volt 17 egy világversenyen, most Kristóf is erre az útra tér. Az első lépést egész jól megtette. 

Borítókép: Verrasztó Dávid a római úszó-Eb-n (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.