Hosszú Katinka címvédőként kiesett 400 vegyesen a római Eb-n

Meglepetésre két magyar úszó, Mihályvári-Farkas Viktória és Jakabos Zsuzsanna is megelőzte Hosszú Katinkát a 400 méteres vegyesúszás előfutamában, így a háromszoros olimpiai bajnok klasszis nem juthatott tovább a döntőbe a római Európa-bajnokságon. Feltételezhető dühét jelzi, hogy a nyilatkozattételt kikerülte.

2022. 08. 13. 10:26
HOSSZÚ Katinka
Vizes Eb - Sajtótájékoztató Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szürke felhők borították az eget és heves eső áztatta a Foro Italico szabadtéri medencéjét, amikor megkezdődtek a szombat délelőtti futamok a római Eb-n. a minap épp megjegyezte, hogy a nyitott versenyeken sokkal jobban az időjárási körülmények hatása alatt vannak, ami miatt más a hangulat, mint a hagyományos uszodákban, de szerinte ez többet is hoz ki a versenyzőkből.

Ezt sajnos ezen a napon nem mondhatta el aki címvédőként óriási meglepetésre kiesett 400 vegyesen, amikorra egyébként már elállt az eső. Az időeredménye ugyan önmagához képest gyenge volt (4:45,07), de összességében még így is a negyedik legjobb a mezőnyben – Katinka kiesését az okozta, hogy két magyar is megelőzte, és egy nemzetből csak ketten juthatnak tovább a döntőbe.

Az a kettő pedig a tavalyi budapesti Eb-n épp Hosszú mögött ezüstérmes volt a legjobb idővel (4:41,01), valamint (4:41,30), aki a második helyen ment tovább.

 

Hogy milyen nagy meglepetés a magyarok közötti sorrend, azt Jakabos bizonyította, aki Hosszúék futama közben még arról beszélt a vegyes zónában, hogy valószínűleg harmadik magyarként kiesik, merthogy ez a papírforma.

 

Nos, a papírforma borult, aminek okáról természetesen szerettük volna megkérdezni a helyszínen Hosszú Katinkát. Az Eb-n a 100. felnőtt világversenyen elért érmére hajtó klasszis azonban kikerülte a vegyes zónát, ahol az újságírók kérdéseire válaszolhatott volna. 

Katinka tehát eltűnt a 400 vegyes futama után, s vele együtt a 100. érem vágyképe is, legalábbis a római Eb-n már nem sok esély maradt a megszerzésére, pedig rögtön az első napon bronzérmet ünnepelt a 4×200-as gyorsváltó tagjaként, amivel 97-re nőtt a dobogós helyezéseinek a száma. 

Sós Csaba szövetségi kapitány szerint a három egyéni száma közül 400 vegyesen volt Hosszúnak a legjobb esélye, amelyen júniusban a budapesti vb-n legjobb európaiként negyedik lett. A mostani kiesésével már csak akkor jöhetne össze a 100 érem Rómában, ha újabb váltóban kaphatna szerepet, és persze 200 vegyesen, valamint 200 pillangón is odaérne a dobogóra egyéniben.

Milák Kristóf kényelmes úszással a harmadik helyen jutott tovább a 100 pillangó esti elődöntőjébe. Tartalékolnia kellett az energiáit, mert a nap második felében úszik a 100 gyors döntőjében is, amelyben először csap össze szemtől szemben a román zsenivel, David Popovicivel, amit egy klasszisok közti egészséges szópárbaj is megelőzött lapunk hasábjain a felek között.

– Most csak azért jöttem ide, hogy leússzam a távot – erősítette meg a 100 pillangó világbajnokaként Milák, hogy ezúttal taktikai úszást mutatott be.

Milákot is követte a döntőbe 100 pillangón, szó szerint, hiszen mögötte a negyedik legjobb időt úszta a mezőnyben. Gyurta Dániel egykori sikerszámában, 200 mellen két vegyesúszónk, Zombori Gábor és Verrasztó Dávid is bejutott a legjobb 16 közé. A fő számában, 400 vegyesen Rómában már ezüstérmes Verrasztó lapunknak elárulta, hogy még 200 pillangón is indul az Eb-n.

A nőknél 200 gyorson a váltóval már bronzérmes Pádár Nikoletta az ötödik helyen továbbjutott az elődöntőbe, és papíron Késely Ajna is a 15. idővel, de benne van a pakliban, hogy ő visszalép. Ötven háton Szabó-Feltóthy Eszter kiesett.

Úszó Európa-bajnokság, Róma, szombat délelőtti előfutamok és elődöntők magyar helyezettjei (dőlttel a továbbjutók). Nők. 200 gyors: 5. Pádár Nikoletta 1:59,62, 15. Késely Ajna; 50 hát: 33. Szabó-Feltóthy Eszter 29,96; 400 vegyes: 1. Mihályvári-Farkas Viktória 4:41,01, 2. Jakabos Zsuzsanna 4:41,30, 4. Hosszú Katinka 4:45,07. Férfiak. 100 pillangó: 3. Milák Kristóf 51,82, Kós Hubert 51,88; 200 mell: 14. Verrasztó Dávid 2:13,81, 16. Zombori Gábor 2:13,93.

Borítókép: Hosszú Katinka a római Eb-t megnyitó sajtótájékoztatón még csupa derű volt (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.