időjárás 18°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo

Milák: Popovici ugyanakkora zseni lesz, mint amilyen én vagyok

Szalay Attila
2022.08.13. 20:52 2022.08.13. 21:05
Milák: Popovici ugyanakkora zseni lesz, mint amilyen én vagyok

Milák Kristóf a római úszó Európa-bajnokságon a gyorsúszásban éli ki magát, mert ott van igazi ellenfele, a román David Popovici személyében. A magyar klasszis még nem tudja, mit ad elő a fő számaiban, pillangón.

Újra belekergetett a világcsúcsba egy úszót Milák Kristóf. Tavaly a tokiói olimpián Caeleb Dressel nyert előtte 100 pillangón rekorddal, most a római Eb-n az új gyorsúszókirály, David Popovici. A 17 éves románról jó véleménnyel van Milák. Mi már megtettük, most ő is önmagához hasonlította a képességeit.

– Amit én csináltam eddig pillangón, azt ő fogja most gyorson. Valószínűleg ugyanakkora zseni lesz, mint amilyen én vagyok és leszek – jelentette ki Milák az éremátadó után a vegyes zónában. – Szóval mindketten a saját számunkban „out of league”-ek (osztályon felüliek – a szerk.) vagyunk, ezzel tudnám magunkat jellemezni. De szeretem a kihívásokat, amiket ő támaszt elém gyorson, és a száz méter amúgy sem a nekem kitalált táv, inkább kétszázon jeleskedem jobban, ami remélhetőleg gyorson is kijön majd.

A százhoz hasonlóan kétszáz gyorson is Popovici a világbajnok, ebben a számban vasárnap kezdődnek az előfutamok. Milák szerint Popovici sem legyőzhetetlen. – Mindenki megfogható, én is. Csak rossz lábbal kell felkelnem – tette hozzá mosolyogva.

Arról kérdeztük Milákot, hogy mivel az európai mezőnyben pillangón lényegében nincs igazi ellenfele, tartogat-e valami meglepetést azokra a számokra is, vagy csak behúzza a kötelező aranyérmeket, és most inkább a gyorsra fókuszál.

– Itt most a gyorsúszás jelenti az igazi kihívást – erősítette meg Milák. – Szeretném magam kiúszni számról számra, nem tudom, hogy mennyi erőm marad a végén a kétszáz pillangóra. Vagy kiúszom majd, ami még bennem van, vagy nem. Majd eldöntöm. Spontán leszek.

Milák Kristóf a 4×200 méteres gyorsváltóval aranyérmet szerzett Rómában, 100 gyorson ezüstérem került a nyakába, vasárnap pedig a 100 pillangó döntőjében újabb aranyra pályázik, miközben 200 gyorson is megkezdi a szereplését. Fő száma, a 200 pillangó marad a legvégére, keddre.

Borítókép: Milák Kristóf a 100 gyorson szerzett ezüstéremmel (Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.