Történelmi magyar siker Dohában: Rasovszky Kristóf világbajnok!

Több mint biztató eredmény a párizsi olimpia előtt: Rasovszky Kristóf megnyerte a nyílt vízi úszók tíz kilométeres versenyét a férfiak között a dohai világbajnokságon vasárnap délelőtt. A magyar úszó másodszor lett világbajnok, de először az olimpiai távon. A másik magyar, Betlehem Dávid célfotóval maradt le a bronzról, s igen bosszantotta, hogy csak hatodik lett, de az olimpiai kvótát ő is megszerezte.

2024. 02. 04. 10:27
RASOVSZKY Kristóf
Doha, 2024. február 4. Az aranyérmes Rasovszky Kristóf a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenye után a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 4-én. MTI/Derencsényi István Fotó: Derencsényi István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

állt a legtöbbször az első helyen a gyilkos tíz kilométeres versenyen, és óriási hajrával szerezte meg a győzelmet. Ezzel történelmi sikert aratott, a férfiaknál korábban sosem volt világbajnokunk tíz kilométeren. A 26 éves úszó másodszor lett világbajnok, 2019-ben öt kilométeren volt a legjobb, de az olimpiai távon most először bizonyult a legjobbnak, amivel megvan a magyar küldöttség első aranya (sőt, érme) a dohai vizes vb-n.

RASOVSZKY Kristóf
Rasovszky Kristóf kitett magáért a dohai vizes vb-n (Fotó: MTI/Derencsényi István)

Rasovszky tavaly a fukuokai vb-n második volt, s ugyanígy ezüstérmet szerzett a tokiói olimpián is 2021-ben. Most Dohában ezeket az eredményeit is felülmúlta, ami több mint biztató mintegy fél évvel a párizsi olimpia előtt.

Rasovszky: Mindenki engem akar majd megverni az olimpián

– Az első kör felénél már éreztem, hogy van erőm, úgyhogy azt gondoltam, menjünk, csináljuk – értékelt Rasovszky a győzelme után. – Úgy jöttem ide, hogy Fukuoka után újra érmet akarok szerezni, mert mindenképp jó, ha így tudod kezdeni az évet. Sokszor kezdtük itt az évet a világkupákon Dohában, és ezek rendre jól sikerültek, szóval nem volt ismeretlen terep ez nekem. Az utolsó körre ráfordulva kicsit meginogtam fejben, nagyon megjöttek a többiek, de nem estem kétségbe amiatt, hogy a két francia megelőzött, hanem tudtam tovább menni és a saját dolgommal foglalkozni, ez volt a döntő. A srácok picit tologatták egymást, volt lehetőség, hogy oldalról meginduljak, és onnan már nem álltam meg a végéig. Jól mentek a sprintek az edzésen, és úgy voltam vele, ezt itt ma nem lehet elvenni tőlem.

S ezek után mi várható a párizsi olimpián?

– Azt beszéltem a feleségemmel otthon, hogy tíz kilométeren van már vb-, Eb-, olimpiai ezüstöm, de soha nem nyertem, és most már ez is megvan. Most mindenki engem akar majd megverni az olimpián, és nekem is magamat kell legyőzni. Sok munka van még előttünk, hogy Párizs is jól sikerüljön, de pozitív, hogy jól kezdtem az évet – fogalmazott Rasovszky.

Betlehem Dávid: Rohadtul bosszant, hogy legyilkoltak

A szám másik magyarja, Betlehem Dávid is kitett magáért, volt olyan pontja a versenynek, amikor Rasovszky és ő állt az első két helyen. A húszéves Betlehem a legvégéig küzdött a bronzéremért, de szerencsétlen helyzetben, mindkét oldalról a riválisok szorításában hajrázott, és végül célfotós elemzés döntött arról, hogy hatodik lett. Az éremről így lemaradt, de az olimpiai kvótát megszerezte (Rasovszkynak ez már a tavalyi vb-ezüsttel megvolt). 

– Rohadtul bosszant, hogy legyilkoltak, mindenki rajtam akart előre úszni. Rohadtul bosszant a vége, az gyenge volt – fogalmazott zaklatottan Betlehem Dávid az M4 Sport kamerája előtt.

Szombaton a nők tíz kilométeres versenyében Fábián Bettina szerzett olimpiai kvótát.

Borítókép: Rasovszky Kristóf világbajnok (Fotó: MTI/Derencsényi István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.