Megvan az első magyar érem a vizes vb-n, Rasovszky most igen kemény volt

Rasovszky Kristóf a második helyen csapott a célba a férfiak nyílt vízi úszásának 10 kilométeres versenyében magyar idő szerint vasárnap virradóra Fukuokában a vizes világbajnokságon. Ezzel megszerezte Magyarország első érmét a Japánban rendezett vb-n, plusz hazánk történetének első vb-érmét a királyszámban, nem mellesleg a biztos olimpiai kvótát is a jövő évi párizsi játékokra. Rasovszky elárulta, hogy a hajrában kemény volt, a testi fölényét is kihasználta az ezüstért.

Magyar Nemzet
2023. 07. 16. 5:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tartotta a szavát Lapunknak azt nyilatkozta a fukuokai verseny előtt, hogy akkorát dobna most a vizes vb-n, mint két éve a tokiói olimpián, és pontosan ezt tette. Akárcsak  2021-ben Tokióban, most Fukuokában is ezüstérmes lett, és még az is stimmelt, hogy a német Florian Wellbrock mögött jött be a második helyre. A verseny azonban másképpen alakult, mint két éve az olimpián.

Rasovszky Kristóf megcsinálta, ezüstérmet szerzett a fukuokai vizes vb-n. Fotó: Derencsényi István/World Aquatics

Rasovszky rögtön a rajt után összeállt Florian Wellbrockkal, akivel ketten elléptek a mezőnytől. A többiek egyre jobban leszakadtak, és a harmadik körtől kialakult az, amit Rasovszkyék szerettek volna: egy egyesen vonalú élboly, ahol egymás mögött tempóznak a leggyorsabbak.

Leginkább az olimpiai bajnok Wellbrock haladt elöl nagy tempóval, ugyanakkor Tokióval ellentétben Rasovszky folyamatosan ott volt a nyomában, a német hiába gyújtotta be a rakétákat, nem tudta leszakítani a „Balatoni Cápát”. Sőt Wellbrock frissítése után Rasovszky a negyedik kör után átvette a vezetést, és csaknem végig elöl ment.

Az utolsó kör előtt Wellbrock utolérte, és ekkor a veszprémi klasszis úgy döntött, megoldja a záró 1,6 kilométert újabb energiabevitel nélkül, nem állt meg a benyújtott pohárért, mert az olaszok menőiből, az Európa-bajnok Domenico Acerenzából és a világbajnok Gregorio Paltrinieriből, a franciák tehetségéből, Sascha Vellyből, plusz a másik német Oliver Klemetből álló üldözők csoportja veszélyes közelségben úszott.

Az utolsó fordulót követő 800 méterre aztán hárman végképp faképnél hagyták a többieket. Wellbrock elhúzott, ám némi meglepetésre a két olasz nem bírta Rasovszky és Klemet tempóját, így nagyjából 400 méterrel a cél előtt egyértelmű vált, hogy egy kérdés marad a magyar úszó számára: ezüst vagy bronz.

Klemet nagyot ment a kettős német győzelemért, de Rasovszky nem hagyta magát, keményen beleállt a test-test elleni harcba, és megvédte a második helyet. Ezzel megszerezte Magyarország első dobogós helyezését a fukuokai vizes vb-n, és hazánk történetének első érmét az olimpai programban szereplő 10 kilométeres királyszámban.

Rasovszky, aki 2019-ben öt kilométeren az első magyar nyílt vízi világbajnok volt, immáron a 2024-es párizsi olimpiai kvótát is biztosan zsebre vágta. Noha már a medencés 1500 gyorson elért A-szintje jogosulttá tehette volna a nyílt vízen való nevezésre is, a vb-dobogó már hivatalos indulási jogot ér neki.

Rasovszky: Csak azt tettem, amit velem is megtettek már párszor

– Az utóbbi évek egyik legjobb versenyét úsztam, talán még a tokiói olimpinál is jobbat – értékelt az örömittas Rasovszky. – Két éve elkövettem néhány hibát, most viszont nagyon hosszan kell majd elemezni, hogy találjunk egyet vagy kettőt. Minden úgy történt, ahogy terveztem, senki és semmi nem tudott kizökkenteni egy pillanatra sem, ráadásul a barátnőm a verseny előtt a lelkemre kötötte, legyek annyira kemény, amennyire csak tudok. Hát a végén az voltam, ezt nem tagadom, de semmi mást nem csináltam, mint amit a szabályok megengednek. Életemben először tettem azt, amit egyébként mindenki más is szokott, és amit velem is megtettek párszor. Ha már úgy harminc kilóval nehezebb vagyok Oliver Klemetnél, akkor világos, hogy kihasználom ezt. Az érem már megvolt, akár bele is nyugodhattam volna ebbe, de aztán azt mondtam magamnak, nem adom az ezüstöt, hiába vannak a srácnak jobb idői a medencés számokban, azaz egy finisben elvben gyorsabb, ezt az ezüstöt nem fogja megkapni. Nagyon örülök, hogy így sikerült, hogy duplán megvan az olimpiai kvóta, most egy év nyugalom jön, igyekszem befejezni az egyetemet decemberben, aztán jöhet a párizsi felkészülés.

Mi történt Betlehem Dáviddal?

Rasovszky mellett Betlehem Dávid is jó formában várta a vb-t, titkon abban bízhattunk, hogy mindketten harcban lehetnek a dobogós helyezésekért, de erre ezúttal nem volt esély. Betlehem az első két körben még a mezőny első harmadában-negyedében haladt, aztán visszaesett, s végül a 16. helyen zárt.

– Nagyon sajnálom, ami történt, egyáltalán nem éreztem, hogy lenne erőm – értékelt Betlehem. – A második kör után egyszerűen semmi nem ment úgy, ahogy szerettem volna, ahogy vártam magamtól, nem ment a lábam, szétesett a mozgásom. Amikor az utolsóelőtti körben még egyszer nekilódultam volna, akkor meg az egyik francia feltartott, és ott végképp leblokkoltam.

Fukuokai vizes vb, nyílt vízi úszás, férfi 10 km: 1. Florian Wellbrock (Németország) 1:50:40,3 óra, 2. Rasovzsky Kristóf 1:50:59,0, 3. Oliver Klemet (Németország) 1:51:00,8, ...16. Betlehem Dávid 1:53:30,9.

Borítókép: Rasovszky Kristóf ezüstéremmel a nyakában a fukuokai vizes vb-n (Fotó: Magyar Úszószövetség)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.