Rasovszky Kristóf Japánban újra akkorát dobna, mint az olimpián

A 2021-ben rendezett tokiói olimpián két magyar úszó szerzett érmet, közülük Milák Kristóf nem indul a fukuokai vb-n, Rasovszky Kristóf viszont nagy célokkal áll rajthoz. A „balatoni cápa” két éve a legfontosabb nyílt vízi számban, tíz kilométeren ezüstérmes volt Tokióban. Rasovszky most valami hasonlóra készül a vb-n Japánba visszatérve – lapunknak elárulta, hogy az edzésidők alapján élete formájának örvend, és már nem gondol a tavalyi budapesti vb-n történtekre.

2023. 07. 14. 5:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nehéz időszak volt, időbe telt, de túltettem magam rajta – árulta el hogy a tavalyi budapesti világbajnokságot már lezárta magában. Tíz kilométeren akkor is az egyik legnagyobb esélyesnek számított, s egy évvel a tokiói olimpián megszerzett ezüstérem után, hazai pályán nagyon szeretett volna bizonyítani, ám féltáv után nem érezte jól magát, egy rúgást is kapott, és feladta a versenyt.

Rasovszky Kristóf nagy tervekkel ugrik vízbe a fukuokai vb-n Fotó: Dömötör Csaba

– Magam alatt voltam, nem volt könnyű feldolgozni, hogy életemben először fel kellett adnom egy tíz kilométeres versenyt, ráadásul otthon, a világbajnokságon. A legtöbb hosszabb pályafutásban előbb-utóbb eljön egy kudarc, amiből fel kell tudni állni, úgy érzem, ez nekem sikerült. Már nem foglalkoztat, ami azon a vb-n történt. Az edzőm, Szokolai László is mindig azt mondja, hogy csak a jó emlékekbe szabad kapaszkodni.

Ami Japánban vár rá, arra máshol nem lehetett felkészülni

Japánról csak szép emlékei lehetnek Rasovszkynak, hiszen a 2021-ben megrendezett olimpián második lett, és most a fukuokai körülmények, a hőség, a magas páratartalom, az extrém meleg víz nagyon hasonló lesz a vb-n ahhoz, amit Tokióban megtapasztalt.

– Gyakorlatilag ugyanaz vár ránk, mint az olimpián, a körülmények minden mástól különböznek, mint amit a szezonban megszoktunk – erősítette meg Rasovszky. – Talán az egyiptomi világkupa-forduló állt a legközelebb a fukuokai állapothoz, de a víz ott is „csak” 24 fokos volt, most pedig harminc fok körüli hőmérsékletre számítunk. Thaiföldön akklimatizálódtunk egy hetet. Az olimpia előtt nagyon jól sikerült az akklimatizációs tábor, és az eredmény is jött utána. Valami hasonlót szeretnék most is.

Rasovszky idei eredményei ­biztatóak. A 26 éves úszó májusban megnyerte a nyílt vízi világkupa-sorozat második állomását Golfo Aranciban, így négy év után először győzött vk-versenyen – 2019 nyarán Kanadában nyert előtte. Aztán júniusban a belgrádi Európa-kupa-versenyen is első lett.

Rasovszky: Nem lutrira megyek Fukuokában

– Az edzésidők alapján azt mondhatom, hogy eddigi pályafutásom talán legjobb formájában vagyok – fogalmazott Rasovszky. – Már áprilisban a medencés ob-n is egyéni csúcsokat úsztam, ami már biztató jel volt. Az idei vk-versenyeken pedig jól mozogtam a vízben, Golfo Aranciban az idei legnagyobb és legerősebb mezőnyben tudtam nyerni, és a többi állomáson is az élmezőnyben voltam. Egyiptomban például úgy lettem negyedik, hogy nagyon szoros volt a befutó, a tíz kilométer végén az elsőtől is alig három másodperccel maradtam el. Jól sikerült a felkészülés, nem lutrira megyek Fukuokában.

A japán vb a jövő évi párizsi olimpia miatt is fontos verseny, hiszen itt van lehetőség először a biztos kvótaszerzésre, Fukuokában az első három helyezett váltja meg a jegyét a 2024-es párizsi játékokra.

– A cél egyértelmű, máris ­olimpiai kvótát szereznék, amihez a dobogón kell végeznem tíz kilométeren – jelentette ki Rasovszky, akinek az 1500 méteren úszott medencés szintideje is olimpiai kvótát érhet nyílt vízen, ha más úton nem jutna ki. – Az öt kilométeres versenyről majd ennek fényében döntünk, és ott van még a váltó, amely tavaly ezüstérmes volt a budapesti vb-n, és csapatban szeretnénk most is megragadni egy érmet, akár a legfényesebbet.

A nyílt víz után medencében is bizonyítana

Rasovszky Kristóf 10 kilométeren közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban úszik. A fukuokai vb második felében, a nyílt vízi versenyek után medencében is rajthoz áll. 400, 800 és 1500 gyorson is indul, ami nem ritkaság, legnagyobb nyílt vízi riválisai közül Florian Wellbrock és Gregorio Paltrinieri olimpiai, vb-érmes medencében is. – Továbbra is a nyílt víz a prioritás, de szeretnék többet versenyezni medencében – jegyezte meg Rasovszky. – A vb-n már az előfutamban javítanom kellene az egyéni legjobbjaimon. Abban bízom, hogy a három szám közül legalább az egyikben ott lehetek a döntő közelében.

Rögtön magyar dobogóesélyek a fukuokai vb-n

Magyar részről az első dobogós helyeket a nyílt vízi úszók szállíthatják Fukuokában. Elsőként a nők 10 kilométeres versenyére kerül sor magyar idő szerint szombaton virradóra. Itt a 18 esztendős Fábián Bettina már most kezd közelíteni az élmezőnyhöz, míg Olasz Anna, aki 20 évesen volt világbajnoki ötödik, most, közel egy évtizeddel később is ott van a legjobbak között. Nem elképzelhetetlen az erős kezdés. 

A férfiak egy nappal később, vasárnap ugranak vízbe ugyancsak 10 kilométeren. Rasovszky Kristóf mellett Betlehem Dávid is kiváló formában várja a viadalt, hiszen ő egy vk-bronz mellett az országos bajnokságon duplázott. Ráadásul mindketten olimpiai szintidőt úsztak már medencében 1500 gyorson, ami alapján elviekben nyílt vízen is nevezhetők már a párizsi játékokra. Ebből a szempontból nincsen nyomás rajtuk, de mindketten határozottan az első hármat veszik célba Fukuokában, hiszen a kvóta a vb-éremmel lenne teljes mértékben bebiztosítva már most.

Nyílt vízi úszás, 10 km. Szombat (magyar idő szerint): 1.00 nők (Olasz Anna, Fábián Bettina), vasárnap: 1.00 férfiak (Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf).

Borítókép: Rasovszky Kristóf már Fukuokában hangol a versenyzésre (Fotó: Facebook/Magyar Úszószövetség)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.