Úgy megrúgták Rasovszkyt, hogy fel kellett adnia a vb-döntőt

Az olimpiai számban, tíz kilométeren rendezték meg a nyílt vízi úszók versenyét a Lupa-tavon a vizes vb-n. Rasovszky Kristóf, aki tavaly a tokiói játékokon ezüstérmes volt, esélyesként ugrott vízbe, tagja is volt az élbolynak, ám a táv felénél – pályafutása során először – feladta a küzdelmet ezen a távon. Nem magától, mint kiderült, megrúgták a magyar versenyzőt. A 18 éves Betlehem Dávid bravúros ötödik helyet szerzett.

Magyar Nemzet
2022. 06. 29. 13:37
GELLÉRT  Gábor; RASOVSZKY Kristóf
Vizes vb 2022 - Nyíltvízi úszás - Rasovszky féltávnál feladta a 10 kilométeres versenyt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon mérges volt hétfőn, amikor az öt kilométeren elrontotta a rajtot, kicsit kivárt vele, s emiatt rögtön a futam elején olyan nagy hátrányba került, hogy esélye sem volt megvédeni a 2019-ben szerzett világbajnoki címét, végül a kilencedik helyen csapott a célba.

Tíz kilométeren nem követte el ezt a hibát, a másik magyar, Betlehem Dávid társaságában egyből a mezőny elejébe pozicionálta magát. Amikor a hat körből teljesítette a mezőny az elsőt, Rasovszky a hetedik helyen állt, de mindössze 3,4 másodperc volt a hátránya az elsőhöz képest, tehát nagyon együtt volt az élboly, amelynek Betlehem is a tagja volt a 11. pozícióban.

RASOVSZKY Kristóf
Rasovszky Kristóf nem így tervezte a vb-t (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A féltávhoz érve azonban Rasovszky komoly hullámvölgybe került, ugyanis visszacsúszott a 17. helyig, amivel félő volt, hogy túl nagy hátrányba került ahhoz, hogy a Lupa-tavon legyen esélye megismételni a tavalyi, tokiói olimpián bemutatott bravúrját.

Nem sokkal később kiderült, hogy Rasovszkyval tényleg történt valami, ugyanis feladta a versenyt, és csónakba szállt a Lupa-tavon. Az edzője, Szokolai László sem tudta, mi történhetett, csak azt hangsúlyozta, hogy tíz kilométeren még soha nem adtak fel versenyt.

Miközben Rasovszkyt az orvosi központban vizsgálták, Gellért Gábor szövetségi kapitány árulta el, hogy a küzdelem hevében olyan erővel megrúgták Rasovszkyt, hogy ennek következtében nehezen kapott levegőt, ezért nem tudta folytatni a versenyt.

Betlehem Dávid viszont nagyon jól tartotta magát, továbbra is az élboly tagja maradt. Másfél óra elteltével, nyolc kilométeren túl a hatodik helyen haladt. A végét is jól bírta a Balatonalmádiban Rasovszkyval együtt készülő magyar tehetség. Betlehem többek közt az 1500 méteren olimpiai ezüstérmes Mihajlo Romancsukot is maga mögé utasítva az ötödik helyet szerezte meg 33 másodperces hátránnyal.

BETLEHEM Dávid
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Olasz kettős győzelem született, az aranyat a medencében, 1500-on is győztes Gregorio Paltrinieri szerezte meg honfitársa, Domenico Acerenza előtt. Ezzel a két olasz megakadályozta a versenyt sokáig vezető Florian Wellbrockot abban, hogy mindent vigyen a Lupa-tavon (a csapatversenyben és 5 kilométeren is aranyat szerzett korábban). A német annyira elfáradt a végére, hogy csaknem a dobogóról is lemaradt, célfotóval előzte meg a francia Marc-Antoine Olivier-t, így bronzérmes lett.

Rasovszky a verseny után készségesen válaszolt az összegyűlt újságíróknak, akiknek elmondta, hogy reggel ugyan furcsán érezte magát, a bemelegítést követően azonban bízott magában. 

– Az első kör után már voltak gondjaim, de azt először még betudtam a rekkenő hőségnek, utána azonban egyre rosszabbul lettem és nem volt mit tenni – ismerte el. – Nem vagyok az a típus, aki felad egy versenyt, világbajnokként is voltam már 66. egy világkupafutamon, most azonban a jövőre és a közelgő Európa-bajnokságra nézve is fontosabb volt egészségem megőrzése.

Betlehem Dávid elégedetten értékelt.

– Nem esett jól, már a bevonulásnál éreztem, hogy ez egy nagyon kemény két óra lesz – mondta a 18 éves úszó. Voltak olyan szakaszok, ahol elviselhetetlenül meleg volt a víz, de menni kellett a többiekkel az élen. Kicsit sajnálom, hogy nem tudtam időben lereagálni a szökést, és kaptam öt méter hátrányt.

Vizes vb, nyíltvízi úszás, 10 kilométer, férfiak: 1. Gregorio Paltrinieri (olasz, 1:50:56,80)... 5. Betlehem Dávid (1:51:29,80), Rasovszky Kristóf (nem ért célba).

Borítókép: Rasovszky féltávnál feladta a 10 kilométeres versenyt (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.