A vizes vb német sztárja Rasovszkyról: Mintha barátok lennénk

Egy szünnapot követően a legfontosabb – az olimpiai programban is szereplő – versenyszámmal folytatódnak szerdán a nyílt vízi úszás küzdelmei a vizes vb-n. Tíz kilométeren Rasovszky Kristóf ezüstérmes volt a tavalyi tokiói olimpián, amelyen a budapesti vb-n is taroló Florian Wellbrock szerezte meg az aranyérmet. Kettejük rivalizálása régre nyúlik vissza, s a Lupa-tavon újabb izgalmas csatát hozhat. A barátságukról mindketten meséltek lapunknak.

2022. 06. 29. 7:30
WELLBROCK, Florian
Vizes vb 2022 – Nyíltvízi úszás Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Florian Wellbrock, Gregorio Paltrinieri. Ebben a sorrendben értek célba a 2021-ben megrendezett tokiói olimpián a férfi 10 kilométeres úszás legjobbjai, s ugyanez volt az arany, ezüst, bronz leosztás köztük a budapesti vizes vb vasárnapi csapatversenyében is, amelyen ők hárman voltak a dobogós német, magyar és olasz váltók befejezőemberei.

Sajnálhattuk, hogy hétfőn nem folytatódott ez a sorozat az 5 kilométeres versenyszámban a Lupa-tavon: noha Wellbrock újabb aranyérmet szerzett, mögötte Paltrinieri lett az ezüstérmes, kettejük közül azonban fájóan hiányzott Rasovszky, aki elrontotta a rajtot, s ezzel rögtön olyan nagy hátrányba került, hogy minden esélye elszállt a dobogóra, végül kilencedik lett.

Rasovszky, akinek 10 kilométeren a tavalyi olimpiai ezüstje mellett Európa-bajnoki második helyezése is van 2018-ból, ígérte, hogy a fő számban jobban odafigyel a rajtra. Hazai pályán hajtja a revánsvágy Wellbrockkal szemben Tokióért, ahol szintén a táv elején döntött a német a győzelemről.

– Régóta ismerjük egymást, jóban vagyunk, egyszer ő a jobb, máskor én – nyilatkozta lapunknak Rasovszky. – Az olimpián Wellbrock megcsinálta magának a bulit azzal, hogy az egész mezőnyt meglepte. Tokióban mindannyian az extrém meleg vízre készültünk, ami miatt lassú kezdésre számítottunk, erre Wellbrock olyan tempóban indított, mint normál körülmények között. Ilyenkor hiába van egy terved, reflexszerűen tudni kell változtatni, mert aki későn ébred, annak annyi.

RASOVSZKY Kristóf
Rasovszky Kristóf rajtra kész. Fotó: Szigetváry Zsolt

Wellbrock kiváló formának örvend, a Duna Arénában rendezett medencés viadalokon 1500 méteren bronzérmes volt, nyílt vízen pedig a váltóval és az öt kilométeren aratott sikerével kettőből két aranyat számlál eddig.

Wellbrock: Rasovszky kedves és fair

– Nem mondanám, hogy én vagyok a legnagyobb esélyes. Tavaly Tokióban nyertem, de egyre erősebb a mezőny, egyre több az igazán veszélyes ellenfél. Ott van mindjárt Kristóf, akivel nagyon régóta ismerjük egymást a nyílt vízi versenyekről, mindig kedves és fair volt velem. A kapcsolatunk kifejezetten jó, mintha barátok lennénk – felelte Wellbrock lapunk kérdésére. – Tokió után folytatom az álmaim kergetését. A vb-n nem számítanak az időeredmények vagy a rekordok, csak az érmek.

Wellbrock összehasonlította a medencés és a nyílt vízi élményeit, de nem tudna választani a kettő között:  

– A Duna Arénában is fantasztikus volt úszni, a nyílt víz pedig mindig más hangulatú, de éppen ezért nagyon szeretem.

Bármennyire hazai pályán versenyez Rasovszky, pusztán technikailag a Lupa-tó a medencében is a világ élvonalába tartozó 24 éves német sztárnak vagy éppen a tavaly ugyanitt rendezett Eb-n aranyérmes, a mostani vb-n 1500 gyorson kis híján világcsúccsal győztes Paltrinierinek kedvez. Rasovszky a klasszikus nyílt vízi versenyeken erős, ahol nagyok a hullámok, fontos a tájékozódási képesség, míg az egyszerűbb Lupa-tavi pálya a medencés úszók esélyeit növeli.  

– A Lupa-tó nagyon szép környezetben van, tiszta és csendes a vize, az utóbbi miatt én kifejezetten kedvelem – erősítette meg Wellbrock. – Tavaly az Eb-n 21 fokos volt a víz, ami extrém hideg volt, túl kellett élni a versenyt, erről most szó sem lesz, tökéletes körülmények fogadnak minket.

Szerdán rendezik a nők 10 kilométeres versenyét is, amelyben Olasz Anna pályázik az éremszerzésre, hiszen tavaly második helyezett volt a Lupa-tavon rendezett Eb-n, és a tokiói olimpián is közel járt a dobogóhoz, ott negyedik lett.

Vizes vb, nyílt vízi úszás, szerdai program: női 10 km (Olasz Anna, Balogh Vivien) 8.00, férfi 10 km (Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid) 12.00.

Borítókép: Florian Wellbrock az öt kilométeren aratott győzelme után a budapesti vizes vb-n a Lupa-tavon hétfőn (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.