Rasovszky Kristóf élete formáját hozná a budapesti vb-n

A magyar úszósport első nyíltvízi világbajnoka volt 2019-ben öt kilométeren Rasovszky Kristóf, aki címvédőként készül a hét végén rajtoló budapesti vb-re, amelyen június 26-án a váltóval kezdi meg a szereplését a Lupa-tavon. A 25 éves veszprémi úszó tavaly tíz kilométeren olimpiai ezüstérmes volt Tokióban, a váltóval pedig bronzérmet szerzett a hazai Eb-n. A vb-n mindhárom számában – egyéniben 5 és 10 kilométeren, plusz a váltóval – a dobogót veszi célba.

2022. 06. 15. 7:15
Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Másfél hét múlva, jövő vasárnap kezdi meg a szereplését a vb-n. Milyen formában érzi magát?
– A versenyek alapján majdhogynem életem formájában vagyok, és az edzéseken úszott időeredmények is azt mutatják, minden rendben. Már a finisben vagyunk, ilyen kevéssel a vb-n való első szereplés előtt talán már nem lehet nagyon elrontani a felkészülést, de egy picit még mindig ki lehet nyerni belőle. Most az a fontos, hogy ezt is megtegyük, és akkor úgy érzem, rossz eredmény nem születhet.

– Még a Balatonon készül vagy már a Lupa-tavon?
– A Balatonon. Csak a versenyek előtti utolsó két-három napban úszunk majd a Lupában. Mi ismerjük a legjobban a tavat, van egy kis helyzeti előnyünk a hazai helyszínnek köszönhetően, de tavaly itt volt az Eb, így az európaiak ugyanúgy képben vannak. 

Nagy meglepetés senkit sem érhet, mert nem egy különösebben bonyolult pályáról van szó, nem olyan, mint mondjuk setúbali, ahol az áramlathoz is kell alkalmazkodni.

– Önnek inkább előnyt, vagy inkább hátrányt jelent az egyszerűbb pálya?
– Szeretem a trükkösebb helyszíneket, például az olyan tengeri versenyeket, ahol nagyobbak a hullámok, mert ezeken általában jól szoktam szerepelni. Ugyanakkor az elmúlt években az egyszerűbb pályákon is stabilan versenyeztem, tavaly az olimpián azt leszámítva, hogy meleg volt a víz, egy tükörsima, szélcsendes, négyszögletű pályán kellett úszni.

– Egy éve úgy készült az Eb-re a Lupa-tavon, hogy mindhárom egyéni számában a dobogót vette célba, de végül egyikben sem járt sikerrel. Számít ez most?
– Minimális revansvágy van bennem saját magammal szemben. Tavaly is nagyon akartam itthon az érmet egyéniben, és most is úgy állok oda az öt és a tíz kilométeres távhoz, hogy a végén dobogóra szeretnék állni. Abban is bízhatok, hogy már nyár van, amikor magabiztosabban szoktam úszni, a tavalyi Eb pedig még májusban volt, pont abban az időszakban, amikor hajlamosabb vagyok a hibákra.

Amikor karácsony előtt meglátogattuk Veszprémben, úgy fogalmazott az idei vb-ről, hogy 5, 10 és 25 kilométeren, valamint a váltóval is a dobogót veszi célba. Ehhez képest a leghosszabb távon nem indul. Miért?
– Nagyon szoros lett a program, a világbajnokságokon megszokott hét helyett öt nap alatt rendezik meg a nyíltvízi versenyeket, amelyek között mindössze egy pihenőnap lesz. Az öt és a tíz kilométer az erősebb számaim, és nem akartam magam abba a helyzetbe hozni, hogy esetleg úgy elfáradok bennük, hogy a program végén szereplő 25 kilométer teljesítése bizonytalanná válik ilyen kevés pihenővel. 

Előre bevállalhattam volna, de nem akartam kockáztatni, hogy ezzel esetleg feleslegesen elvehetem mástól a lehetőséget, hogy a hazai vb-n ússzon.

– Idén medencében is jól teljesített, az országos bajnokságon 400, 800 és 1500 gyorson is aranyérmet szerzett. Nem vetődött fel, hogy több nyíltvízi riválisához hasonlóan a Duna Arénában is próbára tegye magát?
– Szóba került, hogy 1500-on induljak el, Sós Csaba szövetségi kapitányt és engem is foglalkoztatott ez a gondolat. Nem volt egyszerű döntés elengedni a medencés szereplést, de a biztosra akartam menni. Medencében a döntőnek vagy a döntő közeli helyezésnek is nagyon örültünk volna, nyíltvízen viszont remélhetőleg az érmekért csatázom majd, és arra akartam koncentrálni, amiben jobb esélyeim vannak.

Rasovszky idén jó eredményeket ért el, bizakodó a vb előtt. Fotó: MTI/Kovács Péter

– A vágyott érmek színeiről is szokott ábrándozni?
– Amit decemberben mondtam, azt vállalom most is: az összes egyéni számomban és a váltóval is a dobogó a cél. Úgy érzem, képesek vagyunk rá. Ezen belül viszont már nehéz jósolni, mert nagyon szoros a mezőny, ezért 

Tokióhoz hasonlóan, ha összejön az érem, én annak már nagyon fogok örülni. Persze azon leszek, hogy minél fényesebb legyen.

– Tavaly a váltóval szerzett hazai Eb-bronz után azt nyilatkozta, hogy a vb-ig a 2003-as születésű Betlehem Dávid nő még tíz centit, ami tíz másodpercet jelent majd. Megmérték, mennyit nőtt azóta?
– Nem, de ami fontosabb, hogy sokat erősödött. Jól áll a váltónk, ha fejben össze tudjuk rakni azt a június 26-i vasárnapot és kihozzuk magunkból a maximumot, akkor reális a dobogó. Nem lesz könnyű, nagy harcra számítok a németekkel, a franciákkal, az olaszokkal és az amerikaiakkal.

– Az Európa- és világbajnoki címei után tavaly az olimpián ezüstérmet szerzett, és sokan készpénznek veszik, hogy a hazai vb-n is szállítja majd az eredményeket. Hogyan éli ezt meg?
– Tudom, hogy elvárják tőlem a jó szereplést, főleg az idei jó eredmények alapján. Egyáltalán nem érzem ezt nyomasztónak, inkább hozzáad a teljesítményemhez, hogy nemcsak szerintem van helyem a legjobbak között, hanem mások is így látják.

Borítókép: ezüstérmes lett a tokiói olimpián tavaly (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.