Rasovszkynak most nem jött ki a lépés, nem volt esély az éremre

A vasárnapi bravúrezüst után nem úgy folytatódott a magyar nyíltvízi úszók szereplése a vizes vb-n a Lupa-tavon, ahogy reméltük. Öt kilométeren Rasovszky Kristóf címvédőként a kilencedik helyen végzett, a 18 éves Betlehem Dávid megelőzte őt és hetedik lett.

2022. 06. 27. 10:08
RASOVSZKY Kristóf
Vizes vb 2022 – Nyíltvízi úszás Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

ebben a számban írt magyar sporttörténelmet a 2019-es világbajnokságon Kvangdzsuban, ahol hazánk első aranyérmét szerezte meg felnőtt vb-n nyíltvízi úszásban. Így tehát öt kilométeren címvédőként állt rajthoz a Lupa-tavon, és ahogy lapunknak fogalmazott korábban, mindhárom számában az éremszerzés a célja.

Vasárnap ez rögtön sikerült Rasovszkynak, aki a csapatversenyben célfotós benyúlással szerezte meg az ezüstérmet, amelyet korábban Betlehem Dávid, Olasz Anna és Rohács Réka alapozott meg a magyar váltónak. Ott főleg Betlehem úszott nagyot, aki a németek nyerőembere, Florian Wellbrock után a legjobb 1500 méteres részidőt teljesítette az egész mezőnyben.

Öt kilométeren Rasovszky és Betlehem is beragadt a rajtnál, és emiatt lassabban kezdett. 800 méter után előbbi a 16. helyen, utóbbi a 22. helyen állt. Az ukrán Mihajlo Romancsuk vállalta be, hogy az elejétől vezette a mezőnyt, aztán 1500 méternél már megérkezett a nyakára Wellbrock.

Kettejüknek érdekes története van, ugyanis az 1500 méteren kétszeres vb-ezüstérmes Romancsuk az orosz–ukrán háború miatt nem tudott otthon edzeni, így a 10 kilométeren olimpiai bajnok Wellbrock meghívására Magdeburgban, a némettel együtt készült a budapesti vb-re.

Rasovszky a táv egyharmadánál megkezdte a felzárkózást az élmezőnyre, de 2500 méterig csak a tizedik helyig jutott előre, és 14,1 másodperc volt a hátránya a vezetést megszerző Gregorio Paltrinierivel szemben.

BETLEHEM Dávid
Betlehem Dávid Fotó: Szigetváry Zsolt

A Budapesten 1500-on már világbajnok olasz mögött Wellbrock, Romancsuk és a francia Marc-Antoine Olivier alkotta az élmezőnyt – mondhatni, ez volt a papírforma, csak egyvalaki hiányzott közülük: Rasovszky.

A magyar versenyző túl lassan kezdett, féltávnál pedig már az látszott, hogy az éremszerzésről lemondhat. Betlehem egyébként ott volt közvetlenül Rasovszky mögött a 11. helyen, igaz leszakadva, 27 másodperces hátránnyal az elsőhöz képest.

A táv második felében Rasovszky – valószínűleg már a szerdán következő 10 kilométerre gondolva – nem erőltette a további felzárkózást, folyamatosan nőtt a hátránya az élmezőnnyel szemben, és Betlehem is megelőzte.

Végül Rasovszky a kilencedik helyen végzett, ami mindenképpen csalódás, Betlehem elérte a célját, a top 10-ben végzett a hetedik helyen. A bajnoki címet Wellbrock szerezte meg, aki a formája alapján tarolhat nyíltvizen a Lupa-tavon. Eddig a váltóval együtt kettőből két aranyat számlál.

– Nincs mit szépíteni rajta, elrontottam a rajtot, onnantól nem volt esélyem, mire felértem volna az élmezőnyre, átverekedve magam a középmezőnyön, addig ők már rég elléptek. Két nap múlva teljesen máshogy kell elkezdeni, ott kell lenni a többiekkel az elején – nyilatkozta Rasovszky.

– Verseny előtt aláírtam volna ezt a helyezést, de így hogy láttam a sebességeket, csalódott vagyok. Az elején rosszul helyezkedtem, beragadtam, az elejét nem is láttam emiatt, nagyon elhúztak – fogalmazott Betlehem.

Címvédés a nőknél
A nők 5 kilométeres versenyében az esélyesnek tartott brazil címvédő, Ana Marcela Cunha örülhetett, aki első nőként szerzett négy érmet a számban, miután 2013-ban és 2015-ben bronzérmes, 2019-ben aranyérmes volt. A magyarok közül Rohács Réka a 15., míg Balogh Vivien a 24. helyen végzett.

Vizes vb, nyíltvízi úszás, 5 kilométer. Férfiak: 1. Florian Wellbrock (német, 52,48,8), 2. Grergorio Paltrinieri (olasz, 52:52,70), 3. Mihajlo Romancsuk (ukrán, 53:13,90)… 7. Betlehem Dávid (54:22,00), 9. Rasovszky Kristóf (54,28,30). Nők: 1. Ana Marcela Cunha (brazil, 57:52,90), 2. Aurelie Muller (francia, 57:53,80), 3. Giulia Gabbrielleschi (olasz, 57:54,90)... 15. Rohács Réka (1:00:51,50), 24. Balogh Vivien (1:00:59,20).

Borítókép: Rasovszky Kristóf az öt kilométeres versenyszám közben a Lupa-tavon (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.