Olasz Anna az élen is állt, végül hatodik lett a vizes vb-n

A nők tíz kilométeres számával folytatódtak szerda reggel a nyílt vízi úszás küzdelmei a Lupa-tavon a vizes vb-n. Olasz Anna tavaly a szám negyedik helyezettje volt a tokiói olimpián, most hazai pályán hatodik lett, Balogh Vivien a 17. helyen csapott a célba.

Magyar Nemzet
2022. 06. 29. 10:12
OLASZ Anna
Vizes vb 2022 - Nyíltvízi úszás Fotó: Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gellért Gábor szövetségi kapitány a verseny előtt elmondta, hogy kulcsfontosságú lesz az eleje, nehogy úgy járjanak a lányok, ahogy a fiúk öt kilométeren, akik beragadtak a rajtnál, és rögtön olyan hátrányba kerültek, hogy nem tudták utolérni az élbolyt.

Ebből a szempontból aggasztó volt, hogy az első kilométerhez közeledve Balogh Vivien a huszadik, Olasz Anna pedig csak a 35. helyen haladt. Ugyanakkor az utóbbi hátránya sem volt nagy, és általánosságban sem volt nagy az iram.

Olasz egy erőteljes ritmusváltással rá is tudott úszni az élen haladókra, fél óra elteltével, a táv negyedénél már a második helyen tempózott. Sőt kisvártatva az élre állt, és elkezdett elszakadni a mezőnytől. A tavalyi Eb-n, ugyancsak a Lupa-tavon 1500 méterrel a vége előtt tette ezt, akkor a nagy hajrával ezüstérmes lett, de itt még mindig az elején voltunk a tíz kilométeres távnak.

OLASZ Anna
Olasz Anna a rajt előtt. Fotó: Szigetváry Zsolt

Olasz később egy frissítés miatt hátrébb esett a harmadik, negyedik helyre, féltávhoz közeledve meglepően együtt volt az egész mezőny, az iram pedig továbbra is lassú volt a nagy versenyeken megszokottakhoz képest.

Az volt a kérdés, hogy a második öt kilométeren mikor és ki fog végre robbantani.

Olasz hátrébb esett, 5,5 kilométernél a nyolcadik helyen érkezett az ellenőrzőponthoz, de a hátránya nem volt jelentős. Az iram ugyanakkor kezdett fokozódni az élre álló 16 éves amerikai, Katie Grimes vezetésével.

Az ő neve ismerős lehet a Duna Arénából: Grimes 1500 gyorson és 400 vegyesen – Hosszú Katinka fő számában – is ezüstérmes lett, az utóbbiban a nála is egy évvel fiatalabb kanadai Summer McIntosh mögött.

Ahogy haladtunk előre, úgy szálltak el a magyar éremszerzési remények. Az utolsó ellenőrzőpontnál, túl kilenc kilométeren, Olasz a kilencedik helyen állt nyolc másodperces hátránnyal, Balogh pedig a 17. volt. Végül előbbi a hatodik helyig jött fel nagy hajrával, utóbbi maradt a 17. helyen a célba érkezéskor.

Az aranyérmet nagy csatában a holland Sharon Van Rouwendaal szerezte meg a német Leonie Beck és az 5 kilométeren győztes brazil Ana Marcela Cunha előtt.

A férfiak az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóffal és Betlehem Dáviddal a mezőnyben délben kezdenek 10 kilométeren.

Vizes vb, nyílt vízi úszás, 10 kilométer, nők: 1. Sharon Van Rouwendaal (holland, 2:02,29,20), … 6. Olasz Anna (2:02:39.10), … 17. Balogh Vivien (2:03:07,80)

Borítókép: Olasz Anna a tíz kilométeres szám közben (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.