Nagy legyél! Magyari értett a szóból: vb-döntőben a magyar válogatott!

A magyar női vízilabda-válogatott Hollandia után Görögországot is büntetőkkel győzte le és bejutott a vízilabda-világbajnokság döntőjébe. A 9-9-es rendes játékidő után Magyari Alda két görög ötméterest is kivédett, így hivatalosan 13-11-re nyertünk. A fináléban az Egyesült Államok lesz a mieink ellefele.

2024. 02. 14. 16:41
SZILÁGYI Dorottya
Vizes vb - Vízilabda - Magyarország-Görögország Fotó: Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abban többé-kevésbé mindenki egyetért, hogy a női mezőnyből, ha nem is annyira, mint néhány évvel ezelőtt, az Egyesült Államok továbbra is kiemelkedik, továbbá Spanyolország van a legközelebb hozzá. Ezt a véleményt tökéletesen alátámasztja az első elődöntő eredménye, az amerikaiak nem nagy különbséggel, de összességében meggyőzően nyertek 11-9-re a spanyolok ellen. Az amerikaiakkal és a spanyolokkal szerdán még nem volt dolgunk, e fejtegetésnek inkább az a lényege, hogy Görögország már a verhető kategóriába tartozik. Azzal együtt, hogy a két csapat legutóbbi meccsét a görögök nyerték az idei Európa-bajnokság csoportkörében (14-12), sőt később a bronzéremmel biztosították a párizsi kvótát, 2008 után jutottak ki ismét az olimpiára.

KESZTHELYI Rita, Magyari Alda, vízilabda, vb, elődöntő, magyarország, görögország, magyar válogatott, Szilágyi
Keszthelyi Rita védekezik keményen. Cserébe a görögök őt is szigorúan fogták Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az Eb óta azonban a magyar válogatott látványos átalakuláson ment át. Az elődöntőre már szintén biztos kvótásként készülhetett, és az ausztrálok, majd a hollandok elleni siker is növelhette a mieink önbizalmát. Könnyű mérkőzésre persze nem számíhattunk.

A görögök kezdték jobban a meccset, elhúztak 3-1-re, de még az első negyedben egyenlítettünk. A második negyed látszólag ugyanígy alakult, 4-6-ról jöttünk vissza 6-6-ra. Ám menet közben történt egy s más. Többek között Mihók Attila előbb le-, majd egy perc múlva visszacserélte Magyari Aldát. Hogy erre mi szükség volt? Nos, női válogatottunk kapusa olykor túlpörög, kicsit le kell nyugodnia. A szünet előtt látványosan igazolta, hogy rendben vannak az ideigei, a távoli görög lövést, ahelyett, hogy megfogta volna, inkább kifejelte.

Fej-fej mellett az utolsó pillanatokig

A harmadik negyed 7-7-tel zárult, a döntés tehát az utolsó nyolc percre maradt. Érdekesség, hogy Keszthelyi Rita a 24 perc alatt egyszer sem lőtt kapura, igaz, rá érthetően nagyon vigyáztak a görögök.

Gólváltás után az utolsó három perc is egálról, 8-8-ról kezdődött. Két fájó ítélet után a bírók végre befújtak nekünk egy fórt, kimaradt… Majd egy vitatható gólt adtak meg a görögöknek: 9-8 oda. Már az utolsó percen belül a mieink is kaptak egy előnyt. Mihók Attila időt kért, 39 másodperccel a vége előtt ez az utolsó esélynek tűnt. Leimeter, aki nem szívesen vállalja a nagy felelősséget, most megtette, s bevágta (9-9). 19 másodpercet kellett még kihúzni. Sikerült, 9-9, csakúgy, mint a Hollandia elleni negyeddöntőben, büntetők következtek.

– Nagy legyél! – Mihók Attila Magyari Aldának adott biztatása betöltötte az egész uszodát.

S Magyari nagy lett! Az első görög ötöst csak szemmel tolta a kapufára, a másodikat viszont már ki is védte, miközben nálunk Keszhelyi (a meccsen az első lövéséből), Garda és Szilágyi is bedobta. Két görög gól után Gurisatti már a döntőért állt oda és bevágta!

Nyertünk 13-11-re és ott vagyunk a döntőben. Ahol az USA következik.

 

Leimeter tudta, hogy el kell vállalnia

– Tudtam, hogy kevés idő van hátra, ezért mindenképpen el kell lőni elevenítette fel a rendes játékidő végén az egyenlítőgólunkat Leimeter Dóra. – S azt is tudtam, ha esetleg nem megy be, a csapat nem varrja a nyakamba. De lőttem már utolsó másodperces gólokat, ezért bizakodtam.

Mihók Attila elárulta, nem is azt tervezték, hogy Leimeter lövi el a labdát a végén, de hát, ha úgy alakul, improvizálni kell.

– Azt várom, hogy fölvesszük a kesztyűt és nagyon keményen odaállunk – tért rá a szövetségi kapitány az Egyesült Államok elleni fináléra, megjegyezve, az amerikaiaknak nagyon jó kapusuk van. – Ma még nem szeretnék emiatt aggódni, ezzel ráérünk holnap.

Egy este felhőtlen boldogság kijár a döntőbe jutásért.

Vízilabda-vb, nők, elődöntő:
Egyesült Államok–Spanyolország 11-9
Magyarország–Görögország 13-11
Magyar gólszerzők: Parkes 3, Leimeter, Szilágyi 2-2, Vályi, Garda 1-1.

Borítókép: Szilágyi Dorottya két gólt dobott (Fotó: MTI/Kovács Tamás)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.