Mihók Attila: Nem vagyok sikerkapitány, ahogy kudarckapitány sem voltam

Mihók Attila nem triumfált a Hollandia elleni győzelem után, pedig megtehette volna. A női vízilabda-válogatott szövetségi kapitányának és játékosainak egyaránt bőségesen kijutott a bírálatból az Európa-bajnoki ötödik hely után, ne szépítsük, sokan leírták a csapatot. A lányok ezek után menetelnek a Dohában zajló világbajnokságon, a nyolc között legyőzték a címvédő Hollandiát, megszerezték az olimpiai kvótát és készülnek a Görögország elleni, szerdai elődöntőre. Mihók Attila szerint az a női pólósok titka, hogy az emberi kapcsolatok szintjén is példamutató csapattá váltak.

2024. 02. 13. 10:08
MIHÓK Attila
Vizes vb - Vízilabda - Magyarország-Hollandia Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindenki tudja, milyen messziről, mélyről indultunk. Komoly nehéz­ségeken ment át a csapat lélekben és fizikálisan egyaránt. Igyekeztünk mindent megtenni. Köszönöm a játékosaimnak, hogy hittek abban, amit mi úgy hívunk, az érem másik oldala. Vették a fáradtságot, a bátorságot és az akaratot ahhoz, hogy az emberi kapcsolatok szintjén is példamutató csapattá váljanak. Ez a mai siker talán ebből fakadt – Mihók Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya egyfelől szinte rezzenéstelen arccal, másfelől viszont lélekbe markolóan értékelt a Hollandia ellen büntetőpárbajban kivívott 13-12-es győzelem után.

MAHIEU Geraldine; MIHÓK Attila, szövetségi kapitány, magyar vízilabda-válogatott, vízilabda-vb, Dunaújváros, elődöntő, olimpiaiv kvóta, Magyarország, Hollandia, Görögország
Mihók Attila és Geraldine Mahieu köszönti egymást (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Később, amikor arról kérdeztem, hogyan éli meg az Eb-kudarc után a mostani sikereket, ugyancsak határozottan és érzelemdúsan fogalmazott:

– Nem foglalkozom azzal, hogy sikerkapitány lennék, ahogy azzal sem foglalkoztam, hogy kudarckapitány voltam. Mi azért ezt nem egészen így gondoltuk.

Szíve legyen a szalmabábunak

Mihók Attila nem először igazolja, hogy kiváló pedagógus. Anno Dunaújvárosban nem is kisebb, hanem nagyobb csodát tett, válogatott játékosok egész sorát nevelte fel utánpótlásedzőként. Szeptemberben aztán megkapta élete lehetőségét, másként edzői pályafutása legnehezebb feladatát, a világbajnoki hatodik helyezés után leváltott Bíró Attila helyett őt nevezték ki szövetségi kapitánynak, amiről úgy beszélt, nem hitte, volna, hogy lesz még ilyen intenzív időszaka az életének.

Lett. A vártnál is intenzívebb. Női válogatottunk ugyanis az eindhoveni Európa-bajnokságon csupán ötödik lett, azaz a kontinensviadalon sem szerzett olimpiai kvótát.

– Eddig kettő lehetőségünk volt, most maradt egy – mondta Mihók Attila még a világbajnokságra készülve. S már akkor is beszélt arról, nem elég fizikálisan felkészíteni a lányokat, ismét igazi csapattá kell gyúrni őket.

– Le kell menni úszni, kondizni, lábtempózni, meg kapura lőni. Ez tényleg a legkönnyebb része a dolognak. Ami viszont a nehezebb, amit úgy fogalmaztam meg, hogy szíve legyen a szalmabábunak. Tehát el kell sétálni a varázslóhoz, és meg kell kérni, hogy ebben segítsen – fogalmazott aforizmát még a dunaújvárosi edzőtábor idején a duol.hu-nak nyilatkozva.

Úgy tartják, akárcsak az elődje, Bíró Attila – aki a lelki feltöltődés végett többször a Székelyföldre vitte a lányokat –, Mihók Attila is mestere a csapatépítésnek. Volt, hogy egyetlen fára kellett felmásznia a teljes keretnek, vagy éppen talicskáztak a lányok, de lézerharc, a Balaton körbetekerése is szerepelt már a közös programban.

 

Mihók Attila csodát tett Dunaújvárosban

Érdemes csokorba gyűjteni, a játékosai hogyan méltatják Mihók Attilát.

Géraldine Mahieu: A bátrabbak hallhatják Mihók Attila hangját az uszodában, de csak a legszerencsésebbeknek adatik meg, hogy az edzőjük legyen.

Szilágyi Dorottya: Nem kérdés, életem legjobb döntése volt, hogy Magyarországon folytattam Mihók Attila miatt, neki köszönhető, hogy magyar színekben játszom. A csapatot körülvevő légkört egyetlen másikéhoz nem lehet hasonlítani, ez sokkal inkább egy család. Mihók Attila olyan atmoszférát csinál házon belül, amire nincs példa Magyarországon, de szerintem világszerte sem.

Garda Krisztina: Nem csak szakmailag, emberileg is sokat köszönhet neki.

Vályi Vanda: Aki most vagyok, amit eddig elértem, azt kizárólag a dunaújvárosi egyesületnek, az itteni szakembereknek köszönhetem, nem tudok elég hálás lenni ezért. Amikor tizennégy évesen eljöttem otthonról, Mihók Attila vezetőedző megmutatta nekem, hogy ez az utam.

Garda és Mahieu mellett a  jelenlegi keretből Horváth Brigitta szintén a Dunaújváros játékosa (miként az Eb után kimaradt Szabó Nikolett is), de korábban szerepelt a DFVE-ben Gurisatti, Vályi és Szilágyi, sőt 2009–11 között Keszthelyi Rita s egy idény erejéig Magyari Alda is. Nem is a fél csapat. Több annál. Ez azért nem lehet a véletlen műve.

CSEH Sándor; MIHÓK Attila, magyar vízilabda-válogatott, szövetségi kapitány
Mihók Attila és a társkapitány, Cseh Sándor jól megérti egymást (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Persze a szövetségi kapitány is pontosan tudja, mi van a legjobb hatással a lelkekre.

– A győzelem a legjobb pszichológiai fegyver – mondta még a vb előtt, s mintha a jövőbe látott volna, mert hozzátette, meg kell nyerni a negyeddöntőt, és akkor minden nagyon jól fog utána működni, és mindenről el tudjuk mondani, ez jó volt, hogy így csináltuk és éppen így terveztük.

Kvóta után éremre hajt a magyar válogatott

Ennek szellemében tervezi a folytatást Dohában.

– Most kicsit ünnepelünk, tapsolunk, énekelünk, aztán folytatjuk a munkát, snasszul hangzuk, de így van. Eddig az olimpiára szerettünk volna kijutni, most már érmet szeretnénk nyerni, minél fényesebbet – jelentette ki határozottan.

Mihók Attila bizonyította, jól viseli a lelki nyomást, ezért aligha helyezünk rá terhet, ha kimondjuk helyette: Görögország verhető ellenfél. Mostantól egyértelműen a döntőbe jutás a cél. Jó lenne végre az amerikaiakat helyosztón is elkapni...

Vízilabda-vb, nők, negyeddöntő:
Magyarország–Hollandia 13-12 (1-1, 3-1, 1-2, 3-4, 5-4) – ötméteresekkel
Magyar gólszerzők: Keszthelyi 3, Gurisatti, Szilágyi 2-2, Garda 1

A további három mérkőzésen:
Egyesült Államok–Ausztrália 10-9
Spanyolország–Kanada 12-9
Görögország–Olaszország 14-12

A szerdai elődöntő párosítása:
Egyesült Államok–Spanyolország
Magyarország–Görögország

A Hollandia elleni büntetőpárbaj hőse, Magyari Alda a következőképpen elevenítette fel a drámai pillanatokat és a folytatásról is beszélt.

Borítókép: Mihók Attila higgadt ember, de olykor kitör belőle a feszültség (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.