Még ha fájdalmas is, Zalánki Gergő kimondja a lényeget a vb-kudarcról

Nehéz elfogadható magyarázatot találni a magyar vízilabda-válogatott vereségére Franciaország ellen a világbajnokság negyeddöntőjében. Varga Zsolt szövetségi kapitány igyekszik magára vállalni a felelősséget, és a szakmai szempontokat hangsúlyozza. Ám nyilván többről van szó, mint hogy nem jött ki vagy elcsúszott a forma. Zalánki Gergő veszi a bátorságot, és kimondja: tanulni kell belőle, hogy senkit sem szabad félvállról venni. Nem vigasz, csupán tény, ezt a pofont könnyebb feldolgozni, mint a női kosarasok elszalasztott olimpiai kvótáját. Vízilabda-válogatottunk már Párizsban felülírhatja a mostani keserű élményt.

2024. 02. 14. 5:31
ZALÁNKI Gergõ
Vizes vb - Vízilabda Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A csapat védelmében el kell mondanom, volt egy stratégia, amit kidolgoztam a két világversenyre. Noha bíztam benne, hogy a csoportkör végére megleljük a formánkat, de benne volt a pakliban, hogy két hét felkészülés után nem leszünk még megfelelő formában – a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, miként már idéztük, alapvetően szakmai okokkal magyarázza és kapitányhoz illően magára vállalja a magyar válogatott váratlan és meghökkentő, 8-4-es vezetésről elszenvedett 11-10-es vereségét Franciaország ellen a Dohában zajló világbajnokság negyeddöntőjében.

VOGEL Soma, Zalánki Gergő, Varga Zsolt, magyarázat, kudarc, vízilabda-válogatott, vízilabda-vb, franciaország
kifejező gesztusa a Franciaország elleni vereség után. Fotó: MTI/Kovács Tamás

– Ha dobunk egy gólt 8-6-nál, másként alakulnak a dolgok, kell a pofon, igaz, nem a világversenyen, várjuk ki a végét – Varga Zsolt további szempontokat is említett. Nyilván neki is időre van szükség ahhoz, hogy pontos magyarázattal szolgáljon a kudarcra.

 

Vogel Soma: 8-4-ig sem volt sima

Az eredmény alakulása alapján egyértelműen 8-4-nél következett be a fordulat a mérkőzésen. Vogel Soma szerint nem egészen így van. – Addig sem volt sima. Óriási melót kellett beletenni, hogy az eredmény úgy álljon, aztán viszont a franciák tettek bele óriási melót, hogy megfordítsák a meccset. Hirtelen nehéz felidézni, vissza kell nézni, hogy mik voltak pontosan a hibák. Könnyű gólokat engedtünk nekik, és pont az a játékosuk lőtte a gólokat (Thomas Vernoux), akiről előtte az mondtuk, hogy ne engedjük akciózni.

Vogel Soma felemásan gondolkodik a jókor jött pofon igazságáról, mert igaz, hogy inkább most, néhány hónappal az olimpia előtt, mint majd Párizsban, ugyanakkor éremszerzési lehetőségtől estünk el.

 

Elbénáztuk

Zalánki Gergő nem keresgélte a szavakat, a rá jellemző nyíltsággal és tömörséggel értékelt: – 8-4-nél azt hittük, hogy megvan. Ők szerencsés gólokat lőttek, mi ötméterest, ziccert hibáztunk. Nyáron nekünk volt szerencsénk, most elbénáztuk, ilyen a sport – jegyezte meg, és ennél is tovább ment:

– Tanulni kell belőle, hogy senkit sem szabad félvállról venni.

A vereség okai talán az említettéknél is szerteágazóbbak. A meccs után érthetően a jelenlévő szakemberek is keresték a választ. Az elmondottakból még azt emelhetjük ki: hiányzott a tűz, az érzelem a magyar játékosokból. Mindenki csupán tette a dolgát, de hiányzott a megszokott küzdőszellem.

A langy magabiztosság ezzel kihűlt, az önbizalomért újra meg kell szenvedni.

 

Egyszerre nagyobb és kisebb csalódás, mint a női kosarasoké

Sportszakmailag a férfi vízilabdázók veresége sokkal nagyobb csalódás, mint a női kosarasoké Spanyolország ellen. Mégis, a kettő hatását össze sem lehet hasonlítani. A pólósok Párizsban felülírhatják a mostani kudarcot, a női kosarasokat viszont, félő, egész pályafutásukon végigkíséri az elszalasztott és talán soha vissza nem térő lehetőség.

A pólósok becsületét Dohában ráadásul a lányok még menthetik. Már megvan a kvóta, szerdán a Görögország elleni elődöntőben az éremszerzés a tét.

Varga Zsolt részletes értékelése:

Borítókép: Zalánki Gergő lő kapura (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.