Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Ádám Martin esete felháborította a finneket, régi sérelem állhat a háttérben

Ádám Martin a megjelenésével világszerte felhívta magára a futballkedvelők figyelmét. A magyar csatárról rengeteg mém született. Ádám Martin jót nevetett a poénokon, a finnek viszont egészen kiakadtak rajtuk. Talán régi sérelem állhat a háttérben, hiszen a finneknek is volt klasszis sportolója, akinek a megjelenése nemzetközi meghökkenés tárgyává vált: Arsi Harju 2000-ben csak azért úszta meg a mémeket, mert akkor még nem létezett a műfaj.

2024. 06. 17. 8:54
20240615__MI_329
Ádám Martin mém finnek Németország  Köln
Magyarország Svájc foci EB labdarúgás 
szurkolói vonulás utca hangulat
Fotó: Mirkó István  Magyar Nemzet
Ádám Martin felhívta magára a mémgyárosok figyelmét, a finnek kiakadtak Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A finnek a három évvel ezelőtti bemutatkozás után ismét csak kívülállóként figyelhetik a labdarúgó Európa-bajnokságot, ez azonban nem jelenti azt, hogy hidegen hagyja őket a foci Eb. esete egyenesen felháborította őket: a finn sajtóban a magyar támadó megalázásról írnak. Pedig maga Ádám Martin már túltette magát a mémeken, a finnek viszont talán még mindig nem Arsi Harju esetén.

20240616__MI_347
Fotó: Mirkó István

Ádám Martin fizimiskája és testfelépítése számunkra már nem újdonság, az internet népe és a közösségi média azonban a Svájc elleni Eb-meccs után kapta fel igazán a válogatott támadót.

Hogyan reagált Ádám Martin a mémekre?

A róla készült mémekkel Ádám Martint is szembesítették, a Dél-Koreában légisókodó magyar támadó úgy vette az esetet, ahogy kell: poénra. 

Mások viszont nem vették ennyire könnyedén. Az Origó a finn Helsingin Sanomat lap cikkét szúrta ki, amely szerint Ádám Martint megszégyenítették a megjelenése miatt, a finnek még magyar újságírót is megkérdeztek a mémáradatról.

Ki volt a finn Ádám Martin?

Talán valahol mélyen egy régi sérelem húzódik meg annak hátterében, hogy éppen a finneknek fájt az Ádám Martin megjelenéséről szóló poénok sora.

2000-ben, Sydney-ben az ő sportolójuk, Arsi Harju lett a súlylökés olimpiai bajnoka. A súlylökőkre jellemző testalkat persze eltér a futballistáktól megszokottól, de Harju megjelenése miatt a nemzetközi sajtóban jöttek a poénok kalózokról és favágókról.

S ahogy Ádám Martintól is idéztek a sörivásról, Arsi Harju is szolgáltatott muníciót, amikor azt mondta:

– Az a vágyam, hogy az arannyal a nyakamban és egy üveggel a kezemben ülhessek a hintaszékemben.

Harjut egyetlen dolog mentette meg a mémektől: akkor még nem létezett a műfaj.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.