Döntöttek: Kozák Danuta neve fel sem merült, de egy kérdőjel maradt a csapatban

A Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöksége jóváhagyta a párizsi olimpián induló versenyzők névsorát, bár egy kérdőjel még van a nőknél. A hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta neve viszont fel sem merült, hogy bekerülhetne a csapatba a számára balul elsült válogató után.

2024. 06. 20. 16:48
PUPP Noémi; CSIPES Tamara; FOJT Sára; GAZSÓ Alida
Szeged, 2024. június 15. A késõbbi gyõztes Gazsó Dorka, Csipes Tamara, Fojt Sára és Pupp Noémi a nõi kajak négyesek 500 méteres versenyének döntõjében a szegedi kajak-kenu Európa-bajnokságon 2024. június 15-én Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfiaknál a névsort illetően nincs kérdőjel: a hat utazó kajakos: Kopasz Bálint, Varga Ádám és a négyes: Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor. Megjegyzendő: felvetődött, hogy Csizmadia és Kuli helyett Kurucz Levente és Opavszky Márk kerül be, akik párosban a szétlövést veszítették el a Nádas, Tótka duóval szemben. A bizonytalanságot az váltotta ki, hogy a négyes az Eb-n csak negyedik lett, de mégsem lesz változtatás. Az is felmerült, hogy Kopasz és Varga beül a négyesbe, de ezt is elvetették. Az olimpia programjában a négyesek versenye megelőzi az egyest, és az egyesben olimpiai bajnok Kopasz címvédésre készül, nem akarja szétforgácsolni az erejét. Kopasz és az olimpiai ezüstérmes Varga csak egyesben indul Párizsban, a négyes pedig kiadja a két párost.

Pár hét alatt nehéz lenne új négyes építeni

– Ez egy két éve együtt készülő négyes és csupán szakmai szempont volt az, hogy itt az olimpia előtt pár héttel nehéz lenne egy új négyest építeni és ezáltal behozni egy olyan fiatal párost, aki mind a világkupán mind a válogatókon jól teljesített. Ez rizikó lenne látva az olimpia időrendjét is, ahol a páros és a négyes előfutam és a reményfutam is egy napon van. Ennek fényében Csizmadia Kolos és Kuli István csak és kizárólag a négyesre fog koncentrálni, hogy minél jobb eredményt tudjunk elérni ebben a csapathajóban – indokolta a döntést Hüttner Csaba.

Kozák Danuta hivatalosan is lemaradt az olimpiáról

Női kajakban a 37 éves, hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta neve fel sem merült – információink szerint a számára balul elsült válogató után leállt az edzésekkel –, de egyelőre csak Csipes Tamara, Gazsó Dorka és Fojt Sára tekinthető biztos utazónak. A negyedik helyre az Európa-bajnok négyes negyedik tagja, Pupp Noémi, valamint Lucz Anna a jelölt. Jövő szerdáig őket még versenyeztetik, alapvetően négyesben. A válogatón egyesben Lucz lett a negyedik, Pupp az ötödik, párosban viszont a Pupp, Fojt duó megelőzte a Lucz, Hadvina Dóra kettőst. Nagy kérdés, hogy Csipes és Gazsó vállal-e három számot az olimpián, vagy a párost „elengedik”. Az Eb-n kettesben „csak” harmadikok lettek. Egyesben mindketten biztosan indulnak az olimpián.

Kenuban a nőknél Kiss Ágnes, Nagy Bianka (C-2 500) és Takács Kincső (C-1 200) képviseli a színeinket az olimpián; illetve Kiss is indul C-1 200-on. A férfiaknál Adolf Balázs duplázik, az ezer egyes mellett párosban ötszázon Hajdu Jonatánnal indul. C-1 1000 méteren Fejes Dániel is megméreti magát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.