Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Makkelie az előző foci Eb-n megmutatta, hogy a szabályokat sem ismeri

Marco Rossi szerint a német és a magyar válogatott meccsének leggyengébb teljesítményét a holland játékvezető, Danny Makkelie nyújtotta. A sípmester az első gól előtt továbbengedte Ilkay Gündogan Willi Orbán elleni lökését, a hajrában nem ítélt büntetőt Emre Can kezezéséért, s apróbb döntésekben is kettős mércét alkalmazott. Úgy látszik, Makkelie az előző foci Eb előtt és alatt nem követett el elég hibát ahhoz, hogy kiessen az UEFA kegyeiből, pedig volt köztük olyan is, ami Kassai Viktornak sokba került.

2024. 06. 20. 5:51
MAKKELIE, Danny Makkelie holland játékvezető foci Eb 2024 Németország Magyarország Nagy Ádám Szoboszlai Dominik Willi Orbán Varga Barnabás
Nagy Ádám, Szoboszlai, Orbán és Varga sem volt elégedett Makkelie munkásságával Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Danny Makkelie korábbi munkásságával a németeket haragította annyira magára, hogy aggódtak a magyar válogatott elleni meccs előtt. Nos, szerdán kiderült, kár volt: Makkelie sokkal inkább a magyarok kárára tévedett a meccsen. szerint a holland játékvezető nyújtotta a mezőny leggyengébb teljesítményét, igaz, az olasz szakember azt is elismerte, hogy nem csak ennek köszönhető a németek győzelme.

Szoboszlai Dominik Toni Kroos Danny Makkelie magyarország németország foci eb 2024
nem kapott sárgát labdaelrúgásért, igen (Fotó: Mirkó István)

A legfőbb probléma az első gól előtti helyzet volt: Gündogan meglökte Willi Orbánt, így szerzett labdát, mielőtt a gólszerző Musiala elé kotorta azt. Az eset miatt még honfitársai is lehordták Makkelie-t, igaz, Gündogan szerint éppen a szabadrúgás megítélése lett volna röhejes ítélet. Mindenesetre az első gól sorsdöntő volt a mérkőzés kimenetele szempontjából.

Makkelie nyilvánvaló hibája a magyarok ellen

Az első gólról összességében megoszlottak a vélemények, azt viszont lényegében senki sem vitatja, hogy a 90. percben tizenegyes járt volna a magyaroknak, amikor Emre Can beleütött a labdába. Más kérdés, hogy ez a hiba már kisebb hatással volt az eredményre, bár éppenséggel még az is számíthat a magyar továbbjutás szempontjából, hogy 2-0-ra vagy 2-1-re kaptunk ki a németektől.

A büntető és a vitatott első gól mellett azt is felróják nemzetközi oldalakon Makkelie ellen, hogy kettős mércét alkalmazott: a magyarok könnyebben kaptak sárga lapot reklamálásért, a meccs hajrájában pedig Toni Kroos megúszta a labdaelrúgást sárga lap nélkül, ellenben Szoboszlai Dominik nem.

Kassai nem úszta meg, Makkelie igen

Tizenkét éve az Európa-bajnokságon tört meg a magyar játékvezető, Kassai Viktor karrierje, amiért az általa vezetett csapat nem vette észre, hogy túlhaladt a gólvonalon a labda. Hasonló hibát követett el Makkelie 2021-ben, ráadásul sorsdöntő időpontban: a Szerbia–Portugália vb-selejtező 93. percében a portugálok győztes gólja maradt el a rossz döntés miatt, később ez is közrejátszott abban, hogy a selejtezőcsoportot a szerbek nyerték meg.

emlékezetes módon a földhöz vágta a meg nem adott gól után a csapatkapitányi karszalagját.

Makkelie néhány hónappal később mégis megkapta az Európa-bajnokság nyitómeccsét, igaz, ehhez fel kellett áldoznia az asszisztensét, akire ráfogta a portugálok elleni blamát.

Vajon hogy aludt Makkelie?

Az a bizonyos nyitómeccs sem volt diadalmenet, Makkelie megbukott szabályismeretből, amikor sikerült lest ítélnie szögletnél.

Ennek ellenére ő fújhatta a sípot az Anglia és Dánia közötti elődöntőn is, amelynek hosszabbításában sokat vitatott büntetőt ítélt az angolok javára.

José Mourinho például egyértelműen jogtalannak tartotta a tizenegyest, s úgy vélte, Makkelie biztosan nem alszik majd jól a sorsdöntő ítélet után.

Persze rajtunk már nem segít az sem, ha esetleg Makkelie a stuttgarti meccs után sokat forgolódott az ágyában.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.