Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Milák nem úszott, nélküle is Eb-érmes a magyar váltó

A belgrádi vizes Európa-bajnokság első olyan napján, amelyen medencés úszószámokban döntőt rendeztek, a három fináléban Magyarország a maximális négy érmet gyűjtötte be. Holló Balázs 400 vegyesen és a 4x200-as gyorsváltóval is ezüstérmes lett, utóbbiban Németh Nándor, Márton Richárd és Kós Hubert úszott még, Milák Kristóf nem vállalta a szereplést. A női 4x200-as gyorsváltó is második lett, Zombori Gábor pedig 400 vegyesen bronzérmet szerzett.

2024. 06. 17. 19:56
HOLLÓ Balázs Vizes Eb Belgrád úszás olimpiai szint 400 vegyes (hol van Milák Kristóf ? )
Holló Balázs szárnyalt az Eb első napján, készülhet a párizsi olimpiára Fotó: MTI/Derencsényi István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn három döntőt rendeztek a belgrádi vizes Európa-bajnokság medencés úszószámban. Férfi 400 vegyesen Holló Balázs és Zombori Gábor jutott be a fináléba, s mindkét nemnél érdekelt volt a magyar csapat a 4x200-as gyorsváltó döntőjében. A férfiaknál címvédőként várta a finálét a magyar csapat, két éve Rómában Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs és alkotta az aranyérmes egységet, Milák viszont Belgrádban nem vállalta a váltót, helyette került a négyesbe.

Kós Hubert Vizes Eb Belgrád úszás Milák Kristóf előtt
Kós Hubert 50 pillangón Milák Kristóf megelőzése ellenére nem jutott döntőbe, a váltóval viszont ezüstérmes lett (Fotó: MTI/Derencsényi István)

Holló Balázs 400 vegyesen már az előfutamban megúszta az olimpiai szintidőt, s a döntőt is ő kezdte a legerősebben, a pillangó résztáv után még vezetett, aztán viszont a görög Aposztolosz Papasztamosz ellépett a két magyartól, s bár a végén, gyorson közelítettek rá, utolérni már nem tudták. Papasztamosz mögött Holló Balázs lett a második, Zombori Gábor a harmadik, s ezúttal már utóbbi is megúszta az olimpiai szintidőt (4:11,70). A versenytávon viszont még nem ért véget a versenyfutás a magyar olimpiai kerettagságért, Verrasztó Dávid másik helyszínen próbálja megúszni a kvótához szükséges időeredményt, de Holló biztos indulónak tekintheti magát azzal, hogy ő volt a legjobb magyar ebben a számban az Eb-n.

Holló Balázs két érmet szerzett a nyitónapon

A női 4x200-as váltót a döntőben Ábrahám Minna, Késely Ajna, Molnár Dóra és Pádár Nikolett alkotta a magyar csapatot. Izrael hamar meglépett a többiektől, s bár Pádár sokat hozott az izraeli befutóemberen, utolérni már nem tudta, így ezüstérmes lett a magyar váltó, amelyben délelőtt a rekordot jelentő tizenegyedik Európa-bajnokságán szereplő is úszott.

A férfiak váltója egy helyen változott a legutóbbi Eb-n aranyérmet nyert csapathoz képest: bár Milák Kristóf két kihagyott világbajnokság után Belgrádban újra versenyez, a váltót nem vállalta, helyére Kós Hubert került be Németh Nándor, Holló Balázs és Márton Richárd mellé.

Németh remekül kezdett, az 1:46,11-es ideje pedig a vezetés mellett 200 gyorson az olimpiai szintidő teljesítését is jelentette. Holló a második helyre, a görögök mögé csúszott, Márton viszont már ismét az első helyről indította Kóst. Kós Hubert viszont nem tudta tartani a lépést a 200 gyors idei vb-ezüstérmesével, a litván Danas Rapsysszal, így a harmadik döntőben a harmadik magyar ezüstérem született meg.

Szabó Szebasztián döntős 50 pillangón, Kós Hubert és Milák Kristóf nem

A váltó előtt Kós 50 pillangón is úszott a délutáni programban, de elődöntőjében az utolsó helyen ért célba, így nem jutott be a döntőbe. Úszhat viszont a keddi fináléban a szám 2021-es Európa-bajnoka, Szabó Szebasztián, a harmadik legjobb idővel (23,23 másodperc) kvalifikálta magát.

Milák Kristóf már az elődöntőbe sem jutott be ebben a számban, mert délelőtt mindkét honfitársától kikapott. Ez meglepetés volt, az már papírforma, hogy az úszása után Milák Kristóf nem nyilatkozott a sajtó képviselőinek.

Női 100 gyorson Pádár Nikolett (54,17) második, Ábrahám Minna (54,90) hetedik idővel jutott be a döntőbe, női 200 háton az olimpiai indulás bebiztosítása után Molnár Dóra a legjobb (2:09,67), Szabó-Feltóthy Eszter a második legerősebb időt (2:10,21) úszta az elődöntőben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.