Ezt hogy nem szúrta ki a VAR? Saka kezezett az angol tizenegyes előtt + videó

Tovább bonyolódott a helyzet Anglia már eddig is vitatott büntetője körül a labdarúgó Európa-bajnokság hollandok elleni elődöntőjében. Az angolok úgy nyertek 2-1-re, hogy mindkét góljukat kifogásolható játékvezetői ítélet előzte meg, ráadásul előkerült egy videó is, amelyen az látszik, hogy Bukayo Saka kézzel terelte a labdát közvetlenül a VAR segítségével megítélt angol tizenegyes előtt.

2024. 07. 11. 11:09
SAKA, Bukayo
Bukayo Saka, az angol válogatott játékosa csapata továbbjutását ünnepli a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokságon. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hollandia korán megszerezte a vezetést Anglia ellen az Eb elődöntőjében, ám bő tíz perccel később Harry Kane tizenegyesével máris kiegyenlített az ellenfél. A játékvezető elsőre nem fújt büntetőt, ám a VAR jelzésére mégis azt ítélt. Az eset heves vitát váltott ki, még korábbi sokszoros angol válogatott védők is azt mondták, hogy ezért nem kellett volna tizenegyest adni, hiszen a Kane lövése előtt blokkolni igyekvő holland, Denzel Dumfries és az angol csatár között csak a lövés leadása után történt kontakt, és lényegében Kane lendülő lába találta el a védőt.

GAKPO, Cody; SAKA, Bukayo
Cody Gakpo és Saka küzdenek a labdáért az Eb-elődöntőben. Fotó: EPA/Thanászisz Sztavrakisz

Virgil van Dijk, a hollandok csapatkapitánya és Ronald Koeman szövetségi kapitány is kikelt a játékvezető döntése ellen, a Liverpool védője még amiatt is reklamált, hogy az angolok 91. percben született győztes gólja előtt holland szögletnek kellett volna következnie, ami elmaradt. Most viszont újabb részlet került elő a tizenegyessel kapcsolatban, ami még inkább megkérdőjelezi annak helyességét.

Az látható a fenti videón, hogy az angolok szélsője, Bukayo Saka kézzel ér a labdához, azzal tereli azt maga elé, s ezt követően kerül sor Kane és Dumfries ütközésére, ami után tizenegyest ítélt a játékvezető. Jó kérdés, hogy ha a VAR vizsgálta az esetet, hogy nem szúrták ki Saka néhány pillanattal korábbi kezezését. Persze az is lehet, hogy észrevették, csak ezt is úgy ítélték meg, hogy Saka vétlen volt az esetben, és a kezezések nem egyértelmű elbírálása miatt már volt vita az Eb-n. 

VAR, kezezések és botrányok az Eb-n

Nem ez az első nagy port kavaró, kétes megítélésű kezezés az Eb egyenes kieséses szakaszában. Még a nyolcaddöntőben a dánok háborodtak fel, amiért a játékvezető VAR-ozás után megadott ellenük egy tizenegyest a németeknek kezezés miatt, a negyeddöntőben pedig a németeket érte sérelem, amiért nem kaptak büntetőt egy látványos spanyol kezezés után a hosszabbításban, amelynek a legvégén kikaptak 2-1-re.

Akárhogy is történt, vasárnap Anglia és Spanyolország küzd meg egymással az Eb berlini döntőjében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.