Most nem vitt aprópénzt magával, inkább teniszezett Medvegyev

Danyiil Medvegyev a negyeddöntőben búcsúztatta a világelső Jannik Sinnert a wimbledoni teniszbajnokságon. A hölgyeknél a selejtezőből induló, a világranglistán 123. helyen álló új-zélandi Lulu Sun a negyeddöntőben hét nyert találkozó után kikapott a világranglista 37. helyezettjétől, a horvát Donna Vekictől.

2024. 07. 09. 19:38
MEDVEGYEV, Danyiil ; SINNER, Jannik
London, 2024. július 9. Az orosz Danyiil Medvegyev, miután gyõzött az olasz Jannik Sinner ellen a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyesének negyeddöntõjében Londonban 2024. július 9-én. MTI/AP Fotó: Moszaab es-Sami
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha szinte mindenki neki szurkolt, már nem bírta tovább az idei wimbledoni tenisztorna meglepetésembere. A selejtezőből induló, a világranglistán 123. helyen álló új-zélandi Lulu Sun a negyeddöntőben hatalmasat küzdve végül döntő játszmában 5:7, 6:4, 6:1-re kikapott a világranglista 37. helyezettjétől, a horvát Donna Vekictől.

VEKIC, Donna
Lulu Sun a nyolcadik meccsén elfogyott és búcsúzott Wimbledontól. Fotó: Tim Ireland

Lulu Sun új-zélandi születésű, de idén áprilisig svájci színekben versenyző teniszező, horvát édesapa és kínai édesanya gyermeke, aki életében először szerepel a wimbledoni főtáblán, és hogy ne töltse itt hiába az idejét, egészen a negyeddöntőig menetelt, összesen hét (!) meccset nyerve. Sőt, azt is elérte, hogy Vekic edzői stábja egy teljes napot és egy éjszakát azzal töltsön, hogy a meccseit nézve kielemezzék a játékát. Nem sokon múlt, hogy a nagy kedvencé vált Sun megismételje Alexandra Stevensonnak 1999-es bravúrját, amikor ugyanitt, a wimbledoni tornán a selejtezőből elődöntőbe jutott, ám a legjobb négy között megállította őt a végső győztes Lindsay Davenport.

Lulu Sun selejtezni kénytelen a Rómain

A döntő szettre teljesen elfogyott az új-zélandi, teljesen felőrölte Vekic, aki kétszer brékelve villámgyorsan elhúzott 5:0-ra, gyakorlatilag eldöntve a mérkőzést. A horvát játékos 2 óra 10 perc után harcolta ki pályafutása első Grand Slam-tornás elődöntőjét. Hogy Sun mekkora bravúrt hajtott végre, talán jól példázza, hogy a július közepén, a Római Teniszakadémián rendezendő WTA-viadalon selejtezőt kell játszania a főtáblára kerülésért.

Ugyancsak véget ért a menetelése a férfiak világelsőjének. Noha eddig füvön szinte meccset is alig nyerő, maximum a balhéiról emlékezetes Danyiil Medvegyev idén ihletett formában játszik, sőt, meglehetősen úriemberként viselkedik, és nem úgy, mint például 2017-ben. 

Aprópénz és rasszizmus

Az akkor 21 éves orosz már a belga Ruben Bemelmans elleni meccs közben összeveszett a székbíróval. Mariana Alves ugyanis figyelmeztetésül levont tőle egy pontot, mire Medvegyev arra kérte a mérkőzés ellenőrét, hogy távolítsa el a játékvezetőt. A találkozó után kezet fogott a portugál bíróval, majd kivett a tárcájából néhány érmét, és felé dobta.  

Arra a kérdésre a meccs végén, hogy ezzel a játékvezető semlegességét kívánta-e megkérdőjelezni, az orosz teniszező közölte: „Nem, dehogy. Nagyon meleg volt, csalódott voltam, és hülyeséget csináltam.” De 2016-ban kizárták egy amerikai challenger-versenyről, mivel azzal gyanúsította meg a színes bőrű főbírót, hogy összejátszik szintén fekete ellenfelével.

Bosszú Melbourne-ért

Ezúttal azonban a játékra koncentrált, és egészen parádés labdameneteket vívva hatalmas, ötjátszmás csatában, 3 óra 54 perc alatt, 6:7 (7-9), 6:4, 7:6 (7-4), 2:6, 6:3 kerekedett az idei ausztrál bajnokság olasz bajnoka fölé. Melbourne-ben épp ők ketten vívták a döntőt, akkor Sinner 0-2-ről fordítva szerezte meg pályafutása első Grand Slam-tornagyőzelmét. Wimbledonban immár csak az orosznak van lehetősége megszerezni a második GS-trófeát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.