Erre ki számított? Drámai fináléval ért véget az Australian Open + videó

Véget ért az év első Grand Slam-tornája, az Australian Open. A férfi egyes döntőt Danyiil Medvegyev és Jannik Sinner vívta, előbbi Alexander Zverev elleni fordításával, utóbbi a tízszeres bajnok Novak Djokovics legyőzésével jutott be a fináléba. A döntőt a rutinosabb Medvegyev sokkal jobban kezdte, de idővel Sinner is felvette a fonalat, kiharcolta a döntő játszmát, és végül első olaszként lett az Australian Open-bajnoka. A tajvani Hszie Su-vej duplázott, vegyes páros után női párosban is nyert idén Melbourne-ben.

2024. 01. 28. 13:32
MEDVEGYEV, Danyiil ; SINNER, Jannik
Melbourne, 2024. január 28. Az olasz Jannik Sinner az orosz Danyiil Medvegyev ellen játszik az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének döntõjében Melbourne-ben 2024. január 28-án. MTI/EPA/AAP/Joel Carrett Fotó: MTI/EPA/AAP/Joel Carrett
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Majdnem húsz éve, 2005 óta először fordult elő, hogy olyan Australian Open-döntőt rendeztek a férfiaknál, amelyben Novak Djokovics, és sem lépett pályára. A tenisz nagy hármasából Federer már visszavonult, Nadal sérülés miatt nem indult az idei tornán, Djokovics viszont egyetlen győzelemre volt attól, hogy tovább nyújtsa a sikersorozatot, csakhogy az elődöntőben megállította Jannik Sinner. Az olasz teniszező első Grand Slam-döntőjét vívta, ellenfele az orosz Danyiil Medvegyev volt, aki két éve már nagyon közel járt az Australian Open-trófeához, de végül kétszettes előnyből elbukott Nadal ellen.

Danyiil Medvegyev Jannik Sinner Australian Open Grand Slam
Danyiil Medvegyev nagyon jól kezdte a Jannik Sinner elleni Australian Open-döntőt, mégsem lett kétszeres Grand Slam-bajnok (Fotó: MTI/EPA/AAP/Joel Carrett)

A döntőig vezető útja alapján Sinner tűnt esélyesebbnek, sokkal kevesebb időt töltött a pályán, mint Medvegyev, s mindössze egyetlen játszmát veszített, azt is Djokovics ellen, akinek a harminchárom meccses melbourne-i győzelmi sorozatát szakította meg, méghozzá úgy, hogy egyetlen bréklabdát sem engedélyezett a szerbnek.

A rutin viszont Medvegyev mellett szólt, míg Sinner az első, az orosz már a hatodik Grand Slam-döntőjét vívta, s a 2021-es US Open után a második végső sikerére hajtott.

Mi történt az Australian Open döntőjében?

Medvegyev azonnal nyomás alá helyezte Sinnert, talán az olasz megilletődöttségében is bízva, s jól számolt, már a harmadik játékban sikerült neki az, ami az elődöntőben Djokovicsnak egyáltalán nem: bréklabdáig jutott, sőt el is vette Sinner adogatását.

Az orosz magabiztosan őrizte az előnyt, majd újabb brékkel, 6:3-mal szettelőnybe került az Australian Open döntőjében.

A második szettben Sinner egy nehéz adogatójátékot még megfordított, utána viszont Medvegyev 5:1-re ellépett, s bár a szett lezárásával akadtak gondjai, újabb 6:3-as játszmával egyetlen szettre került a trófeától.

A harmadik játszma más képet hozott, mint a korábbiak, mindketten magabiztosan hozták az adogatójátékaikat, egészen 4:4-ig. Akkor viszont Sinner egymás után adogatóként, majd fogadóként is nyert egy szoros gémet, így megszerezte az első szettjét Grand Slam-döntőben.

Az olasz pedig folytathatta volna jó sorozatát a negyedik játszma elején is, bréklabdája volt Medvegyev első adogatójátékában, de azt hárította az orosz.

3:3-nál Sinner is kényes helyzetbe került, de előbb ásszal hárított bréklabdát, végül egy újabb fogadhatatlan adogatással meg is nyerte a játékot, s végül ugyanúgy 6:4-re megnyerte ezt a játszmát is, mint a harmadikat.

Sinner és Medvegyev is történelmet írt

A döntő szettben érezhető volt, hogy Sinner pihentebb, ő bírta jobban a hosszú labdameneteket, s brékelőnybe került. 5:3-nál adogatott első Grand Slam-trófeájáért, s az első meccslabdáját meg is csinálta. Jannik Sinner lett az Australian Open történetének első olasz győztese.

Medvegyev mérlege immár 1-5 Grand Slam-finálékban, s ő lett az első játékos az 1968 óta íródó Open-érában, aki két GS-döntőt is elveszített kétszettes előnyből.

Medvegyev veresége a generációja számára is fájó, Wimbledon után az Australian Opennek is van már 2000-es években született győztese, míg 1990-es évtizedben született továbbra sincs.

Duplázás az Australian Openen

A férfi egyes döntő előtt lejátszották Melbourne-ben a női páros fináléját is, amely a Hszie Su-vej, Elise Mertens tajvani, belga duó győzelmével ért véget. Hszie a torna selejtezőjében Bondár Anna ellen veszítette el pályafutása utolsó egyes meccsét, párosban viszont abszolút a csúcson van, hiszen a vegyes és a női párosok versenye is az ő sikerével ért véget. A tajvani játékos már összesen nyolc Grand Slam-sikernél jár pályafutása során, Mertens a negyediket aratta, s megőrizte első pozícióját a világranglistán.

Australian Open

Férfi egyes döntő
Sinner (olasz, 4.)–Medvegyev (orosz, 3.) 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3

Női páros döntő
Hszie, Mertens (tajvani, belga, 2.)–Kicsenok, Ostapenko (ukrán, lett, 11.) 6:1, 7:5

Borítókép: Jannik Sinner nagyon mélyről állt fel élete első Grand Slam-döntőjében (Fotó: MTI/EPA/AAP/Joel Carrett)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.