Szilágyi Áron sántikálva is elődöntőbe vitte a kardcsapatot

Egy végig kiélezett küzdelmet hozó találkozó végén a magyar férfi kardcsapat legyőzte Olaszországot az olimpiai vívótorna szerdai napján, ezzel bejutott az elődöntőbe. A párharcot Szilágyi Áron zárta le, aki az utolsó két asszójában bicegve, szemlátomást sérülten küzdött a sikerért.

2024. 07. 31. 14:31
Az egyéniben háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron volt a kardcsapat hőse a negyeddöntőben. Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron és a világbajnok Szatmári András már az első körben, a 32 között búcsúzott a párizsi vívótorna egyéni küzdelmeitől, Gémesi Csanád pedig a 16 között esett ki – hideg zuhany volt ez a szereplés, ám férfi kardcsapatunk még szépíthetett ezek után. Szerdán a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Rabb Krisztián összeállítású négyes a nyolc között az olaszok ellen kezdett – érdekes színezetet adott a párharcnak, hogy Olaszország szándékosan alakította úgy a kvalifikációs eredményeit, hogy az általa könnyebbnek vélt ellenféllel, Magyarországgal találkozhasson.


Az elején hátrányba kerültünk

Magyar részről Szilágyi Áron kezdte meg az asszót, meg is szerezte a vezetést. Kisvártatva, 3-2-nél már Luigi Samele állt jobban, de nem sokáig, két tussal 5-3-ra fordított Szilágyi. A folytatásban Gémesi Csanád lépett pástra, aki eleinte tartotta az eredményt Luca Curatolival szemben, ám az olasz 7-7-nél egalizált. Gémesi végül 7-4-re kikapott, így Olaszország összesítésben átvette a vezetést 10-9-re.

A harmadik „menet” magyar részről Szatmári Andrásé volt Michele Gallo ellen. Az ellenfél érte el az első találatot, majd Szatmári hárommal válaszolt, 12-11-re módosítva az összesített állást. Hamarosan újra az olaszok vezettek, és ez az asszó végén sem változott, 15-13-ra elhúztak Gallóék.

Rögtön az elején komoly küzdelem alakult ki a páston. Fotó: Csudai Sándor

 

Átvettük a vezetést

A negyedik asszóban Gémesi Csanád visszatért, a két-két olimpiai ezüst- és bronzéremmel rendelkező Luigi Samele ellen vívott. Gémesi két tussal kezdett, később 5-2-re is vezetett, ezzel összetettben újra Magyarország állt nyerésre. Sajnos a végén fordult a kocka, Gémesi Csanád 20-19-es olasz előnynél adta tovább a stafétát Szilágyi Áronnak.

Szilágyi Áront nehézségek hátráltatták, ennek ellenére is folytatta a párharcot. Fotó: Csudai Sándor

Az ötödik, Szilágyi–Gallo asszó magyar tussal vette kezdetét. A szemlátomást problémával küszködő, sántikáló Szilágyi végül elveszítette a maga párharcát, így Olaszország 25-23-ra vezetett. Szatmári–Curatoli összecsapással folytatódott a küzdelem, 7-3-ra nyert a magyar, így 30-28-ra Magyarország vezetett.

A magyar férfi kardvívók Olaszország legyőzésével elődöntőbe jutottak az olimpián!
A magyar férfi kardvívók Olaszország legyőzésével elődöntőbe jutottak az olimpián! Fotó: Csudai Sándor

A bicegő Szilágyi lett a hős

A hetedik asszóban Gallo és Gémesi folytatta, Gémesi 5-1-re nyert, hatra növelve a magyar fórt (35-29). Samele és Szatmári következett, előbbi révén zárkózott Olaszország. Samele már 4-0-ra vezetett, amikor Szatmári megrázta magát, három tussal lehűtötte a kedélyeket. Szatmári 5-5-re mentette az asszót, így 40-34-nél adta át a pástot Szilágyi Áronnak.

A továbbra is bicegő Szilágyi Curatoli ellen kemény csatát vívott, amelynek végén 5-4-re nyert, ezzel Magyarország 45-38-ra győzött, így bejutott az elődöntőbe! Folytatás 15.50-től.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.