Lebecsüli Szilágyi Áronékat az olasz kardcsapat, és ezt nem is titkolja

Vívásban az egyéni versenyeken csak egy érmet szereztünk a párizsi olimpián, a párbajtőröző Muhari Eszter révén, de három csapatunk (férfikard, férfipárbajtőr, női kard) még szerepelhet úgy, hogy válogatottunk teljesítse az elvárásokat – három érem, közte egy arany begyűjtése –, mi több, túl is szárnyalhatja. Ma a férfi kardozók nyitják a sort (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Rabb Krisztián), akik a nyolc között az olaszokkal kezdenek. S „érdekes” történet, hogy miért velük, és miért nem az egyiptomiakkal.

2024. 07. 31. 6:35
SZILÁGYI Áron; Samele, Luigi
Tokió, 2021. július 24. Szilágyi Áron (b) és az olasz Luigi Samele a férfi kardozók egyéni versenyének döntõjében a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 24-én. Ki ne tudná, Szilágyi győzött Fotó: MTI/Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Párizsban egyéniben a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron és a világbajnok Szatmári András már az első körben, a 32 között kiesett, Gémesi Csanád pedig a 16 között búcsúzott – hideg zuhany volt ez a szereplés.

Szilágyi Áron, Gémesi Csanád és Sztamári András Muhari Eszter társaságában
Szilágyi Áron, Gémesi Csanád és Sztamári András Muhari Eszter társaságában Fotó: Facebook/Magyar Vívószövetség

Az olimpiára nyolc kardcsapat jutott ki, a kvalifikációs rangsor első négy helyezettje, valamint négy földrészről egy-egy csapat.

A rangsor a következő:

1. Korea
2. Egyesült Államok
3. Magyarország
4. Franciaország
5. Egyiptom
6. Olaszország
7. Irán
8. Kanada

Így a negyeddöntőben ma Korea–Kanada, Egyesült Államok–Irán, Magyarország–Olaszország és Franciaország–Egyiptom mérkőzéseket rendeznek. Ha Szilágyiék nyernek, akkor a papírforma alapján az elődöntőben az Egyesült Államok csapatával találkoznak. Csak éppen az olaszok úgy kalkulálnak, hogy ők nyernek ellenünk, a folytatásban ők mérkőznek meg az amerikaiakkal, akik jóval könnyebb ellenfélnek számítanak, mint a címvédő koreaiak.

 

Trükköztek az olaszok az utolsó kvalifikációs versenyen

S az olaszok intézték, hogy mindez így alakulhasson, mert ha júniusban a bázeli Eb-n, az utolsó európai kvalifiációs versenyen „nem borul a papírforma”, akkor a mieink első ellenfele ma Egyiptom lenne, az olaszoké pedig a francia együttes. A kontinenstornán a negyeddöntőben az olaszok „váratlanul” 45-37-re kikaptak a románoktól, akik aztán bejutottak a döntőbe, de itt csapatunk 45-40-re legyőzte őket. Az olimpia előtt a magyar csapat a regnáló világbajnok is, tavaly megnyerte a milánói vb-t, és ez nem hangzik rosszul.

No de vissza az olaszokhoz, a románok elleni vereségük az Eb-n azt eredményezte, hogy a kvalifikációs rangsorban az egyiptomiak megelőzték őket, és ezt akarták, így kerülték el a koreaiak ágát. Tőlünk pedig nem tartanak. Három éve a tokiói olimpia elődöntőjében kétségkívül 45-43-ra nyertek ellenünk, majd a döntőben simán, 45-26-ra kikaptak a koreaiaktól. A mieink pedig a bronzmeccsen 45-40-re győztek a németek ellen. Most Párizsban az olasz és a magyar csapat biztosan nem áll együtt a dobogón.

S jó lenne megmutatni az olaszoknak, nagyon rossz ötlet volt a részükről, hogy a magyar csapattal akartak vívni…

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.