Milák, Kós vagy Dressel? A számok Milák sikerét ígérik 100 pillangón

Pénteken rendezik a 100 méteres pillangóúszás elő- és középfutamait. Milák Kristóf újra, helyesebben folyamatosan az érdeklődés középpontjában. A szám magyar olimpiai ezüstérmesének, világbajnokának a várakozások szerint az amerikai Caeleb Dressel lehet a legnagyobb ellenfele, de persze Kós Hubert is beleszólhat a versenybe. Az időeredményekből arra a következtetésre jutunk, Milák Kristóf győzni fog a szombati döntőben.

2024. 08. 02. 5:15
Milák Kristóf, Caeleb Dressel
Emlékezetes felvétel. A tokiói olimpián a 100 méteres pillangóúszás döntője után a győztes Caeleb Dressel magasba emeli Milák Kristóf kezét Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nézzük először Milák Kristóf vonatkozó eredményeit 100 méter pillangón. A magyar úszó egyéni rekordja (egyben Európa-csúcs) 49,68 másodperc, amit a tokiói olimpia döntőjében úszott. Milák idei legjobbja 50,82, amivel megnyerte a belgrádi Európa-bajnokságot. Caeleb Dressel a szám világcsúcstartója 49,45 másodperccel, egyben címvédője, Tokióban úszta ezt az időt. Dressel az idei amerikai válogatót 50,19 másodperccel nyerte meg. Tehát nemcsak az egyéni csúcs, hanem az idei eredmények alapján is Dresselnek áll a zászló.

DRESSEL, Caeleb; ARMSTRONG, Hunter; GULIANO, Chris; ALEXY, Jack
Caeleb Dressel (balra) az amerikai 4x100-as gyorsváltóval már győzött Párizsban (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ám van itt más szempont is. Az Eb-t és az amerikai válogatót ugyanakkor, június közepén rendezték. Érdemes azt is figyelembe venni, a két úszó formája ahhoz képest hogyan alakul az olimpián. Közvetetten ebből levonhatunk következtetéseket, annak figyelembevételével, hogy az amerikai kénytelen csúcsformát hozni a hazai válogatón, Milákkal együtt az európaiaknak ez nem létkérdés a kontinensviadalon.

Dressel stagnál a válogatóhoz képest

Nos, Dressel 100 méter gyorson 47,53-mal csak harmadik lett odahaza, ezért ebben a számban az olimpián egyéniben nem indulhatott, ám tagja volt a 4x100-as váltónak. Az USA favoritként megnyerte a számot Párizsban.

Dressel hajráemberként hajszálpontosan ugyanannyit úszott, mint a válogatón. Ez alapján a formája változatlan.

Ugyanerre a következtetésre juthatunk az 50 gyors alapján. Dressel ezt a számot 21,41 másodperccel nyerte a válogatón, a csütörtök esti középfutamban ennél valamivel gyengébb időt, 21,58-at repesztett.

Dressel tehát várhatón duván ugyanarra lesz képes 100 pillangón, mint a válogatón. Az a kérdés, az 50,19 mp mire lehet elég?

Milák képes lehet 50 mp közelében úszni

Nézzük Milákot! Ő Belgrádban 1:54,43 perccel nyerte a 200 pillangót, Párizsban aztán 1:51,75-tel lett második, ez 2,68 másodperces fejlődés. Ha ezt a távnak megfelelően kettővel osztjuk, 100-on az 1,34 másodperc. Pusztán matematikailag Milák ennyit javulhat 100 méteren a belgrádi idejéhez képest. Ez alapján 49,48 másodperc adódna. Ami jobb a saját legjobbjánál és persze Dressel idei legjobbjánál is, és csak három századdal marad el a világcsúcstól.

A 100 és 200 méter között persze nem állíthatunk fel egyenes arányosságot, de a tendencia árulkodó, Milák képes lehet 50 mp közelében, sőt akár azon belüli időre.

Dressel stagnál az amerikai válogatóhoz képest, nagyjából ugyanazokra az időkre képes Párizsban, mint akkor, Milák viszont egyértelműen fejlődött azóta.

Caeleb Dressel továbbá szemmel láthatóan vesztett a korábbi izomtömegéből, már nem olyan félelmetes a rajtja és a fordulója, mint három évvel ezelőtt. 

És Kós Hubert?

Az eredmények azt sugallják, Milák legyőzi Dresselt. Kérdés, akad-e más, aki beleszól kettejük különversenyébe.

Ne feledkezzünk meg róla, Kós Hubert is rajthoz áll 100 pillangón. Kós idei legjobbja, egyben egyéni rekordja 50,84 másodperc, amit idén áprilisban úszott. Az Eb-n ettől valamivel elmaradt (50,96), s nagy csatában lett második Milák mögött. Kós valószínűleg jobb formában van, mint az Eb-n, de meglepő lenne, ha 50,5 másodpercen belüli időre lenne képes. Inkább a bronzért lehet majd csatában, mint az aranyért.

Aranyesély férfipárbajtőr-csapatban

Vívásban pénteken rendezik a férfipárbajtőr csapatversenyét. Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Siklósi Gergely és tartalékként Nagy Dávid összetételű csapat az egyik favorit, a mieink Kazahsztán ellen kezdenek 13.30-kor.

Férfi kézilabdában 9.00-tól Magyarország–Dánia, női vízilabdában pedig 20.05-től Magyarország–Kína mérkőzést rendeznek.

Megkezdődnek az atlétikai versenyek, Halász Bence mindjárt be is mutatkozik a kalapácsvetés selejtezőjében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.