Őrület és népünnepély egy pici ország első aranyérme után + videó

Julien Alfred nyerte meg szombaton este a női 100 méteres síkfutás döntőjét, és a szakadó esőben elért 10.72-es idejével megelőzött több favoritot is. A pici Saint Lucia 1993 óta tagja a NOB-nak, a sportolói még sohasem nyertek érmet, így nem véletlen, hogy az első miatt, amely ráadásul azonnal arany, valóságos őrület tört ki a pici karibi szigeten.

2024. 08. 04. 12:25
Julien Alfred a párizsi stadionban ünnepelte Saint Lucia első olimpiai érmét, a honfitársai pedig a pici ország utcáin tették ugyanezt. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi pillanatot hozott a párizsi olimpián a 100 méteres síkfutás döntője: elsőként Julien Alfred ért célba, aki a karibi Saint Luciáról érkezett, és ő lett hazája első olimpiai érmese, egyben bajnoka. Saint Lucia 1996, az atlantai olimpia óta várt ennek a nagy napnak a felvirradására, a pici ország olimpiai bizottságát ugyanis három évvel korábban fogadta a tagjai közé a NOB. A nagy siker persze nem a semmiből érkezett, Julien Alfred aranyat nyert 60 méteren az idei fedett pályás glasgow-i atlétikai világbajnokságon, százon eddigi legjobb eredményét a 2022-es nemzetközösségi játékokon érte el, ahol ezüstérmet nyert, valamint kétszer is futhatott már vb-döntőt. Saint Lucia valamivel több mint 160 ezer lakosa tehát reménykedett a meglepetésben, és rengetegen gyűltek össze az utcai kivetítők előtt, és amikor Julien Alfred átszakította a célszalagot, őrület és népünnepély vette a kezdetét.

A Saint Lucia-i sprinter akár duplázhat is Párizsban, hiszen kétszázon sem esélytelen, ennek a döntője kedden este lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.