Mégis indulhat a vb-n Helif és Lin!

Noha a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) egyértelműen bejelentette, hogy a 2025-ös belgrádi női ökölvívó-világbajnokságon a két interszexuális, Párizsban olimpiai aranyérmet szerző bokszoló, Imane Helif és Lin Ju-Ting nem vehet részt, most mégis megnyílt az út mindkettőjük előtt, hogy vb-címet is szerezzenek a nők között. Ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által még el nem ismert, de jelentős mértékben támogatott World Boxing bejelentette, hogy 2025 szeptemberében mindkét nem számára egyszerre rendezi meg a szervezet első világbajnokságát Liverpoolban. Maga az esemény történelmi lesz, hiszen egyrészt mind a férfiak, mind a nők tíz-tíz súlycsoportban küzdenek, illetve ez lesz a sportág első olyan világbajnoksága, ahol egyszerre lépnek ringbe mindkét nem képviselői.

2024. 09. 19. 15:26
Lin és Helif, a két interszexuális bokszoló olimpiai aranyat nyert a nők között Fotó: Getty Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról korábban beszámoltunk, az IBA nemrég bejelentette, hogy 2025-ben Belgrádban rendezik a női amatőr ökölvívó-vb-t, míg a jövő évi férfi-vb sorsáról rövidesen döntés születik. A jövő márciusi női világbajnokság házigazdája gazdag múltra tekint vissza az ökölvívás terén, hiszen 1978-ban és 2021-ben két férfi-ökölvívó-világbajnokságnak adott már otthont. Ugyanakkor azt már korábban bejelentették, hogy a nemiséget vizsgáló teszteken fennakadt ökölvívók nem vehetnek részt a világbajnokságon, hiszen mind Imane Helifet, mind pedig Lin Ju-Tinget eltiltotta az IBA a női versenyeken való indulástól. A férfiak idén Asztanában küzdenek meg a vb-érmekért.

Párizs, 2024. augusztus 3.
Az algériai Imane Khelif a nõi ökölvívók 66 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntõje után a 2024-es párizsi nyári olimpián az Észak-párizsi Arénában 2024. augusztus 3-án. Hámori Luca az ötödik helyen végzett, miután egyhangú pontozással kikapott a Iman Heliftól.
MTI/Czeglédi Zsolt
2025-ben akár világbajnok is lehet a hölgyek között Imane Helif     Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ekkor mindenki azt gondolta, hogy a párizsi olimpián a nők között aranyérmet nyert két bokszoló sosem teheti majd az olimpiai aranyérme mellé a világbajnokit. Ám mára kiderült, mind Helif, mind Lin ott lehet a világbajnokságon a nők között. Na nem a Nemzetközi Bokszszövetség gondolta meg magát, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által még el nem ismert, de jelentős mértékben támogatott World Boxing hozta nyilvánosságra, hogy 2025 szeptemberében mindkét nemnek egyszerre rendezi meg a szervezet első világbajnokságát. Mégpedig Liverpoolban. Ráadásul Algéria és Tajvan már csatlakozott is a WB-hoz, így tényleg nincs akadálya a két interszexuális bokszoló világbajnoki szereplésének.

Az angol városban található M&S Bank Arena ad majd otthont a szeptember 4-től 14-ig tartó sporttörténelmi versenynek, ahol tíz súlycsoportban lehet érmeket szerezni férfiak és nők között, ráadásul az amatőr ökölvívás történetében először rendeznek olyan világbajnokságot, ahol férfiak és nők ugyanazon az eseményen lépnek majd ringbe. Mindenesetre ez a bejelentés egyértelműsíti azt, hogy az ökölvívás kettészakad, és két olyan szervezet küzd jelenleg a sportág vezetéséért – az IBA jelentős fölényben van egyelőre –, amelyik közül egyiket sem ismeri el a NOB, amely már belebegtette, hogy a sportág 2028-ban lekerül az olimpia műsoráról. Kivéve, ha az általa támogatott WB irányíthatja a sportágat.

Lin Jü-ting már otthon, Tajvanon
A tajvani Lin is szorítóba léphet a 2025-ös világbajnokságon   Fotó: EPA/Daniel Ceng

A konkrét súlycsoportokat a World Boxing versenyszabályzatának új kiadása határozza majd meg, amelyet a következő, 2024. novemberi bokszvilágkongresszus után tesznek közzé. Liverpool korábban számos nemzetközi eseménynek adott otthont, mint például a 2008-as ökölvívó Európa-bajnokság, vagy a boksz-vb helyszínén, 2022-ben rendezett torna-világbajnokság. Boris van der Vorst, a World Boxing elnöke azt mondta, hogy Liverpoolnak komoly bokszöröksége van, és fantasztikus helyszíne lesz az első, általuk rendezendő világbajnokságnak. 

– A ökölvívó-világbajnokság egy olyan stratégiai kezdeményezés, amely összhangban van azon célkitűzéseinkkel, hogy egységes nemzetközi irányító testületet hozzunk létre, inspirálja a bokszolók következő generációját, növelje a részvételt és erősítse a közösségeket a boksz révén – nyilatkozta Jerome Pells, az egyik rendező cég, az England Boxing vezérigazgatója. Mindehhez Ben Williams, a 2008. január 25-én megnyílt M&S Bank Arena – állandó kapacitása 7513 ülőhely a központi aréna három oldala körül – kereskedelmi és üzletfejlesztési igazgatója hozzátette, Liverpool imádja a bokszot, és a lehető legjobb show-t fogják biztosítani.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.