Sallai az isztambuli pokolban Mourinho ellen debütálhat a Galatában

Felpezsdült az élet a török labdarúgó-bajnokságban a nyáron, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a Galatasaray megszerezte a világ jelenlegi legjobb csatárai közé tartozó Victor Osimhent, a Fenerbahce új vezetőedzője pedig José Mourinho lett. A Süper Lig 6. fordulójában egymással csap össze a két török gigász, s a ma esti isztambuli derbi számunkra főleg Sallai Roland miatt érdekes, aki a világ egyik leginkább pokoli hangulatú rangadóján mutatkozhat be a Galatasarayban.

2024. 09. 21. 5:45
Sallai Roland bevetésre kész, a Fenerbahce elleni rangadón debütálhat a Galatasaray színeiben. Forrás: Facebook / Galatasaray
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sallai Roland a török átigazolási időszak utolsó napján lett a Galatasaray játékosa. A klub hatmillió euróért vásárolta ki őt a német Freiburggal még egy évig szóló szerződéséből, egy héttel később pedig a török és a világfutball egyik legnagyobb rangadóján, a Fenerbahce ellen debütálhat az isztambuliak hetes mezében. Sallai eddig két meccset is a lelátóról nézhetett, a leigazolása másnapján újdonsült csapattársai a pályán köszöntötték, miután 5-0-ra győztek a Rizespor ellen, kedden pedig a Gazientepet verték meg 3-1-re, de mivel az egy korábbról elhalasztott mérkőzés pótlása volt, a magyar szélső nem játszhatott. Így viszont a José Mourinho vezette Fenerbahce ellen mutatkozhat be.

José Mourinho már a Fenerbahce szerelésében. Fotó: Semih Bahadit/Fenerbahce

Izgalomból nincs hiány, az előző idény bajnoka a Galatasaray volt a nagy rivális előtt, és jelenleg is ugyanígy állnak: a Galata az első ötből öt győzelemmel, 15 ponttal, a Fener pedig a második szintén veretlenül, de a négy győzelem mellé egy Göztepe elleni ikszet begyűjtve, ami miatt Mourinho igazán bosszankodhat, hiszen 2-0-ra vezetett a csapata, végül a 90. percben lett 2-2 az augusztus közepi meccs.

Hogy nagyjából egyenlő erők küzdelméről van szó, arra a tabella állása mellett más tényezők is rámutatnak. A Galatasaray keretértéke 288 millió euró, ami klubtörténeti csúcs, de a Fenerbahce sincs ettől messze a maga 231 millió eurós játékosanyagával, miközben a harmadik legnagyobb török klub, a Besiktas jócskán lemaradva, 136 millióval követi a két isztambuli gigászt.

Ha pedig a számok mögött megbújó sztárokra tekintünk, a mérleg mindkét serpenyőjét minőség tölti meg. A Galatasaray kapuját az uruguayi válogatott Fernando Muslera védi, aki mellett Dries Mertens, Victor Osimhen, Mauro Icardi, Michy Batshuay és Hakim Zijes a legnagyobb nevű játékos a keretben. A Fenerbahce kapujában a horvát válogatott Dominik Livakovic áll, ott futballozik a Manchester United korábbi brazil válogatott középpályása, Fred, az Ajax volt kulcsembere, Dusan Tadics, elöl pedig Edin Dzeko felel a góllövésért. A Fener kispadján az extra bónusz pedig José Mourinho személye.

Mourinho: Osimhen túl sokat dobálja magát

Természetesen a portugál sztáredző és a Galatasaray nagy nyári fogása, a Napolitól az ottani nézeteltérése miatt kölcsönvett Osimhen a rangadó két arca Törökországban. Ők már Olaszországban is összecsaptak, amikor Mourinho még a Romát vezette. Meg is van a véleménye Osimhenről.

– Olyan játékos, akiért én kifizetnék 70-75 milliót is, ha lenne rá lehetőségem – dicsérte a rivális csatárát a Special One. – Különleges körülmények között érkezett Törökországba, de a pályán ezek nem számítanak. Fantasztikus játékos, akivel csak egy problémám van: túl sokat dobálja fel magát. Legutóbb, amikor a Romával a Napoli ellen játszottunk, mondtam neki, hogy „ide figyelj, Mohamed Szalah mellett te vagy Afrika legjobb játékosa. Olyan, mint a múltban Didier Drogba, Samuel Eto’o vagy George Weah, egyszerűen nem viselkedhetsz így”. Tíz perc után jóban lettünk. Örülök, hogy Törökországa igazolt, mert ez itt mindenkinek a javára válik.

Eljöhet Sallai Roland nagy napja

Sallai Rolandról a leigazolása óta kevesebb szó esik, ami érthető, hiszen a felsorolt sztárok mellett egyelőre nincs reflektorfényben. A világ egyik leginkább pokoli hangulatú rangadóján talán már oda kerülhet. A legjobbkor, hiszen a rivalizálás most nem is lehetne nagyobb a két, sztárokat halmozó isztambuli óriás között. Egyébként történelmileg sem: hivatalosan a Galatasaray a török liga rekordbajnoka 24 győzelemmel, de a Fenerbahce saját magát tekinti annak 28 bajnoki címmel az 1959 óta hivatalosan elismert 19 helyett.

Süper Lig, 6. forduló, szombat: Fenerbahce–Galatasaray 19.00

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.