Veretlenek ringcsatája: a KO-király vagy a virtuóz ír történelmet Rijádban

Nagyjából négy éve várnak a profi boksz rajongóinak milliói arra, ami most szombat éjfélkor valósággá válik Rijádban. A félnehézsúly két veretlen királya, a 20 meccsből 20 kiütéses győzelmet arató Artur Beterbiev – az IBF, a WBC és a WBO világbajnoka – végre összecsap az eddig mind a 23 meccsét megnyerő Dmitrij Bivollal, aki a WBA és az IBO világbajnoka. Arról alaposan megoszlanak a vélemények, kettejük közül ki lesz a súlycsoport történetének első ötöves királya. Utoljára, még 1999-ben a legendás Roy Jones Jr. mondhatta magát a félnehézsúly vitathatatlan bajnokának, igaz, ehhez neki három övet kellett begyűjtenie.

2024. 10. 12. 6:30
Az elmúlt évek legnagyobb ringcstáját vívja szombat éjjel Artur beterbiev és Dmitrij Bivol Fotó: The Ring Magazine
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton a sportág történetének első ötöves félnehézsúlyú, vitathatatlan bajnokát koronázhatják meg Rijádban, ahol a WBO-, WBC-, IBF-öveket birtokló orosz–kanadai Artur Beterbiev (20-0, 20 KO) és a WBA-, IBO-bajnok Dmitrij Bivol (23-0, 12 KO) feszül egymásnak. A szakma egyértelműen vallja, hogy e két ökölvívó csatája jelenti a legnagyobb ringháborút a sportágban, és az Uszik–Fury ütközetet csak azért emlegetik a legnagyobbként, mert az a királykategória két legjobbjának az összecsapása, amit majd szintén Rijádban, december 21-én rendeznek.

Az elmúlt évek legjobban várt csatája lesz a szombati Beterbiev–Bivol félnehézsúlyú csúcsrangadó  (Fotó: Getty Images)

Kettejük közül a 39 éves Beterbiev az őserő, igazi KO-király, aki amatőrben világ- és Európa-bajnoki címet szerzett, míg olimpiai aranyat azért nem, mert 2012-ben, Londonban a dobogó teteje felé vezető úton egy bizonyos Olekszandr Uszik 13-7-es pontozással megállította a Montrealban élő bunyóst. Egyébként Beterbiev az egyetlen regnáló világbajnok, aki valamennyi meccsét kiütéssel abszolválta. Talán érdemes megjegyezni a nevét annak a bokszolónak, aki a 12. menet közepéig lábon maradt ellene: 2017-ben az IBF vb-övért vívott csatában a német Enrico Kölling (29-5, 9 KO) csak az utolsó menetben dőlt ki a csecsen származású KO-király ellen.

Beterbiev elismerte, mint ahogy minden bokszoló, úgy ő is vágyott egy ilyen küzdelemre, egy ilyen lehetőségre, és rendkívül örül, hogy megadatik ez neki. Mindennap, amikor belép a bokszterembe, kizárólag erre a csatára fókuszál. Mint elmondta, szerencsére jól van, a műtött térdével sincsenek gondjai, semmilyen sérülés nem hátráltatta a felkészülését. 

– Most nem gondolok arra, hogy mi történik, ha én győzök, de remélem, ez történik majd. Nem az én dolgom más bunyósokkal foglalkozni. Nekem szombaton van egy meccsem, csak erre koncentrálok. Jó küzdelmet akarok, és erre is készülök. Majd meglátjuk, hogyan alakul. Légy készen, Dmitrij, mert én már készen állok – fogalmazott elég szűkszavúan az IBF, a WBC és a WBO világbajnoka.

Ellenfele egyébként majdnem pont az ellentéte, hiszen Bivolt a világ talán legtechnikásabb bunyósának tartják, aki a szó legszorosabb értelmében vív a ringben. Persze azért az ő öklei sincsenek papírból, ráadásul az álla sem üvegből van. A 33 éves kirgiz származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő bunyós eddigi talán legnagyobb győzelmét a súlycsoportoktól független rangsor legszűkebb elitjének tagja, Saul Canelo Álvarez ellen aratta, kettejük meccsén szó szerint leiskolázta Bivol a mexikóit.

– Mindent emiatt csináltam eddig, de próbálok nem gondolni a tétre. Ez egy történelmi ütközet lesz, egy álomharc mindkét bunyós számára, és nagyon örülök, hogy megkaptam ezt a lehetőséget. A felkészülés alatt fejben mindig megpróbálom elképzelni azt, hogyan megy majd a bunyó, és rengeteg különböző forgatókönyv megfordul a fejemben. A bunyós általában nyugodtabb lesz, amikor rájön, hogy mindenre készen áll. Természetesen Beterbiev személye megkövetelte, hogy kemény edzőtábort csináljak végig. Különböző forgatókönyvekre kellett gondolnunk, és így is tettünk. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy milyen lesz a ringben – fogalmazott Bivol.

Bivol első felesége Beterbievnek szurkol

A két világklasszis összecsapásának egyik érdekes mellékszála, hogy Bivol volt felesége, Jekatyerina Bivol nagyon keményen beszélt Bivolról, miután a hírek szerint a férfi családon belüli erőszakot követett el ellene. Jelenleg két közös gyermekük van, és Bivol bokszolói bevételei állítólag meghaladják a tízmillió dollárt. Az uncia.info szerint azonban havonta 1100 dollár gyerektartást fizet, ami Jekatyerinát elégedetlenkedővé tette, mivel többet követel. A nő nyilvánosságra hozta Bivol korábbi sérüléseit, és azt mondta Beterbiev táborának, hogy szeretné, ha utóbbi győztesen kerülne ki a küzdelemből. Bivol egyelőre nem kommentálta nyilvánosan az állításokat, ami érthető, hiszen a fókuszában a mérkőzés megnyerése áll. 

– Az engem ért támadások, a fiai után járó gyerektartás kifizetésének elmulasztása és a velük való kommunikáció teljes megtagadása után mindent el akarok mondani, amit tudok. Megterheléses csigolyatörése van a hátában. Minden kezét megműtötték, nem is egyszer, de az egyik könyökét biztosan. Nagyon fájnak a térdei, és a bal füle folyamatosan duzzad. A szemében sokszor gyűlt fel folyadék. Néha nem lát jól, de a lényeg, hogy gyáva! Szükségünk van a győzelmedre, Artur Beterbiev! – mondta Jekatyerina.

A szakírók többsége Bivol pontozásos győzelmét várja (Fotó: Instagram)

A The Ring Magazine szerkesztősége természetesen megszavaztatta a szakújságírókat arról, vajon ki nyer majd ezen a történelmi összecsapáson. A megkérdezett 20 szakember közül 15-en a WBA, IBO bajnokára, Bivolra voksoltak – valamennyien a kirgiz pontozásos sikerét jósolták –, míg a maradék öt Beterbiev kiütéses győzelmét várja. A félnehézsúly korábbi magyar világbajnoka, a WBO-övet tíz alkalommal megvédő Erdei Zsolt (34-1, 18 KO) – aki egyetlen magyarként két súlycsoportban is világbajnok lett, miután 2009 novemberében megszerezte a WBC cirkálósúlyú vb-címét – szerint óriási összecsapás lesz szombaton éjfélkor, amiért mindenképpen érdemes fennmaradniuk a bokszrajongóknak.

A félnehézsúly korábbi világbajnoka, Erdei Zsolt Beterbievet tartja esélyesebbnek a győzelemre (Fotó: Czeglédi Zsolt)

– Nagyon nehéz megjósolni azt, hogy ki nyerheti meg ezt a ringháborút, ugyanis amíg Beterbiev a nyers erő, addig Bival a világ egyik, ha nem a legjobb vívója a szorítóban. Vélhetően az fog a két gigász között dönteni, hogy melyikük tudja majd a felépített taktikáját végigvinni. Elképzelhető, hogy Beterbiev nekiugrik ellenfelének, hogy a lehető leghamarabb lezárja a küzdelmet. Egyformán látom az esélyeiket, de ha mégis valakire voksolnom kell, akkor elsőre Beterbievet mondanám esélyesebbnek – jelentette ki Madár.

Egyébként van a két világklasszis öklöző csatájának némi magyar vonatkozása is, hiszen korábban Beterbiev meccsén a WBO részéről bokszlegendánk, Kovács Kokó István, Bivol esetében pedig az IBO részéről Rácz Félix töltötte be a supervisor szerepét. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöki posztjáért induló Kokó szerint a négy – mások szerint öt – öves érában az első ilyen csatát rendezik Rijádban a félnehézsúly vitathatatlan bajnoki címéért. Korábbi profi világbajnokunk állítja, ilyen keménységű világbajnoka egyik súlycsoportnak sem volt még, mint Beterbiev.

HM20150513_206
Kovács Kokó István szerint sok mindent eldönthet, hogy a keveset bokszoló Beterbiev miként bírja majd a terhelést (Fotó: Hegedûs Márta)

– Egyszer dolgoztam Arturral, nagyon barátságos és szimpatikus ember, de amikor ott állsz mellette a ringben, bizony érzed az erejét. Sosem fogom elfelejteni, amikor 2023. január 28-án Londonban csapott össze a súlycsoport egyik legnagyobb ütőjével, Anthony Yardéval, és a kőkeménynek tartott brit bunyós nyüszített Beterbiev ütéseitől, aki a nyolcadik menetben ütötte ki Yardét. Ugyanakkor Bivol bárkit megoldott eddig, akivel csak összecsapott, és mindent elmond a virtuózitásáról, hogy rommá verte Canelót. Komolyan mondom, hogy a sportágban élek már vagy negyven éve, de ilyen párosításra nem emlékszem a profi ökölvívás történetéből. Lehetetlen megjósolni, a két zseni közül ki fog nyerni, és nagy kérdés, hogy az utóbbi időben keveset bokszoló Beterbiev vajonmiként bírja majd a csatát. A szívem azt mondatja, hogy Beterbiev győz, de az eszemmel pontosan tudom, hogy Bivol mindenre képes – fogalmazott olimpiai bajnokunk.

Rácz Félix szerint a négy éve várt Beterbiev–Bivol rangadó a félnehézsúly, sőt, a jelenlegi profi boksz egyik, ha nem a legjobb meccse. Az egykori promóter állítja, maximum az Uszik–Fury meccsekkel lehet ezt a ringháborút egy lapon emlegetni.

Rácz Félix szerint megjósolhatatlan, ki nyeri a Beterbiev–Bivol csatát (Forrás: Facebook/Rácz Félix)

– Beterbievet sokan alulértékelik, mindenki csak az ütőerőt emeli ki vele kapcsolatban, holott nagyon képzett ökölvívó, aki széles taktikai repertoárjának köszönhetően tudja bevinni azokat a borzalmas erejű ütéseit, amelyek rendre lezárják a meccseit. Vele szemben Bivol ugyan nem rendelkezik ekkora ütőerővel, viszont a teljes profi mezőny egyik legmagasabb ring IQ-jával rendelkezik. Egyszerűen megjósolhatatlan, hogy ki nyeri kettejük csatáját, de akinek szombat éjjel a bíró felemeli a kezét, az a súlycsoport valahavolt legjobbjává válik – közölte Rácz Félix.

A szombati rendezvény főszervezője, a profi ökölvívás világába üstökösként berobbanó szaúdi üzletember/politikus Turki Alalshik létrehozta azt, amire jelenleg tán senki sem lenne képes: egymás ellen ringbe állította a félnehézsúly kimagaslóan két legjobb ökölvívóját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.