Tizenöt évvel ezelőtt alapították a leghíresebb magyar labdarúgóról elnevezett díjat

„Csak a legnagyobbaknak jár!” – írta közösségi oldalán Orbán Viktor.

Forrás: Nemzeti Sport2024. 10. 20. 12:47
Forrás: Facebook/Orbán Viktor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Puskás-díjat tizenöt évvel ezelőtt hozta létre a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA). A magyar labdarúgás egyik legkiemelkedőbb és legironikusabb alakjáról, Puskás Ferencről elnevezett díjat az a játékos kap meg, aki az adott naptári év „esztétikailag legszebb avagy legjelentősebb” gólját szerezte. Az elismerés azonnali sikert aratott a nemzetközi futballközvéleményben – írja a Nemzeti Sport.

A világsiker felé vezető út egyik nagy lépése az volt, amikor az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 2007-es kongresszusa volt, amelyen Puskás Ferenc posztumusz megkapta az UEFA-érdemrend smaragd fokozatát, özvegye pedig az eseményen átadta a díjjal kapcsolatos elképzelésekről szóló levelet Joseph Blatternek, aki a kezdeményezés mellé állt. 

Ezek után 2009. október 20-án a FIFA első embere Felcsúton Orbán Viktor társaságában jelentette be a Puskás-díj létrejöttét.

Az első Puskás-díjat még abban az évben, 2009 decemberében a zürichi FIFA-gálán özvegy Puskás Ferencné nyújtotta át a győztesnek, minden idők egyik legjobb játékosának, a portugál Cristiano Ronaldónak, aki akkor a Manchester United színeiben az FC Porto elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntőn lőtte a díjat kiérdemlő gólját.

A Puskás-díj tizenötödik évfordulójával kapcsolatban Orbán Viktor képeket osztott meg a győztesekről a közösségi oldalán.

Csak a legnagyobbaknak jár!

– írta a miniszterelnök.

Puskás-díj nyertesei
Fotó: Nemzeti Sport

Borítókép: A Puskás-díj átadása (Forrás: Facebook/Orbán Viktor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.