Szoboszlai-láz Zenicán

A magyar labdarúgó-válogatott vasárnap délelőtt még Telkiben tréningezett, ezt követően útra kelt, délután pedig elfoglalta szállását következő Nemzetek Ligája-mérkőzése helyszínén, Zenicán. Bosznia-Hercegovinában kellemes őszi idő fogadta az együttest, amelynek csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik megkülönböztetett figyelmet kapott a helyiektől.

2024. 10. 14. 4:45
Szoboszlai Dominik neve Zenicán is jól cseng. Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zenicán vasárnap délután még semmi nem utalt arra, hogy a városban hétfőn válogatott mérkőzést rendeznek. A nagyjából hetvenezer lakossal rendelkező település stadionjának környezetében egyetlen plakát sem hirdette, hogy Bosznia-Hercegovina itt fogadja következő ellenfelét, amely történetesen Magyarország, a meccsre hangoló szurkolókkal sem lehetett találkozni az 1972-ben épült létesítmény szomszédságában megtalálható, szurkolói falfestményekkel díszített kocsmában. Talán majd hétfőn! Kisvárosi, sőt, helyenként kicsit inkább falusi képet festett az összecsapás helyszínéül szolgáló település, ahol az sem okozott meglepetést, hogy a gyalogos-átkelőhelyen fényes nappal két kóbor eb áthaladása miatt kellett várakozni.

Kilátás a zenicai bevásárlóközpont tetejéről. Fotó: Csudai Sándor

 

A magyar sztárra várva

A városközpontban található – a Bilino Polje Stadiontól néhány percnyi sétára fekvő – bevásárlóközpontnál azért vasárnap is volt nyüzsgés, a szomszédos hotelnél pedig néhány Liverpool-mezes szurkoló várakozott izgatottan kevéssel a hivatalos sajtótájékoztatót megelőzően. A nemzeti tizenegy bosnyák otthonául szolgáló Hotel Zenica előtt várakozó drukkerek többsége valamilyen, a Liverpoolhoz köthető ereklyét, például sálat, zászlót szorongatott, és természetesen az angol klub futballistájára, a magyar válogatott és a Mersey-parti együttes játékosára, Szoboszlai Dominikre vártak. Az a férfi, aki vállalta, hogy kép készüljön róla, kinyomtatta a magyar csapatkapitány fotóját abban a reményben, hogy rákerül majd az értékes aláírás. Hogy ez végül megtörtént-e, arról sajnos nincs információnk, a drukkerek várakozása ugyanakkor jelzi, Szoboszlai olyan tagja a magyar válogatottnak, aki, bármerre jár, a nagy sztároknak kijáró figyelmet kap.

Egy büszke Liverpool-drukker Zenicáról. Fotó: Csudai Sándor

 

Régi stílusú pályán játszanak

Miközben vasárnap kora este a magyar labdarúgók a szemlátomást foltos zenicai gyepszőnyeggel ismerkedtek, megszólalt a müezzin. Ez errefelé nem ritka, napjában többször is előfordul, de különösebben nem is meglepő, tekintve, hogy Bosznia lakosságának jelentős része muzulmán vallású. Ennek megfelelően szinte minden, Zenica felé útba eső településen lehetett látni mecsetet. A stadion nem a legmodernebb, 2012-ben ugyan kisebb felújításon esett át, de színvonalában egyáltalán nem mérhető a modern arénákhoz. Dibusz Dénes e témában lapunk kérdésére válaszolva diplomatikusan mondta el véleményét a sajtótájékoztatón, úgy fogalmazott, hogy „az ellenféllel kell farkasszemet nézni, nem a pályával.”

 

A harmadik helyért vívnak

Az előrejelzések szerint a mérkőzés napján a vasárnapihoz hasonló kellemes, száraz időjárás várható, napközben 20 fok körüli hőmérséklettel, napsütéssel, a meccskezdés időpontjában 14 fokkal. Mindkét csapat számára nagy lesz a tét, amely az A divízió 3. csoportjának harmadik helye – ehhez a hátralévő két fordulót megelőzően Magyarország kerülhet közelebb, amennyiben nem kap ki

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.