Boszniában dől el igazán, hogy mit ér a hollandok elleni bravúr

A magyar labdarúgó-válogatott pénteki, Hollandia ellen elért 1-1-es döntetlenje az erőviszonyok ismeretében váratlan bravúr, amely még sokat jelenthet a végelszámolásnál. A nemzeti tizenegy következő, hétfői Bosznia-Hercegovina elleni találkozója előtt ez az eredmény máris azt jelenti, hogy nem feltétlenül kell legyőzni a házigazdát. Ugyanakkor egy győzelem nagy lépést jelentene az A divíziós tagság megtartása felé…

2024. 10. 13. 6:10
Marco Rossi (középen) és Szoboszlai Dominik is jól tudja, kulcsfontosságú lesz a bosnyákok elleni, idegenbeli NL-meccs. Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar szempontból csalódást keltő Nemzetek Ligája-nyitány után szeptember 10-én a bosnyákokat fogadta a válogatott a Puskás Arénában. A közvélemény – és talán a csapat is – győzelmet várt a düsseldorfi 0-5 után, a helyzeteket azonban nem sikerült érvényesíteni, így be kellett érni egy 0-0-s döntetlennel. Mindez akkor azt vetítette előre, hogy az október 14-én, Zenicán sorra kerülő bosnyákok elleni „visszavágó” lesz a döntő az A liga 3. csoportjának harmadik helyét illetően. Csakhogy pénteken borult a papírforma, a magyar csapat sokáig vezetett, végül egy pontot szerzett a hollandok ellen, ez pedig új helyzetet teremtett.

 

Nem babra megy

Csak a rend kedvéért szögezzük le: a csoportharmadik pozíció azért kulcsfontosságú, mert esélyt kínál a Nemzetek Ligája legmagasabb osztályában maradásra. A sorozat aktuális idényének egyik fontos változása volt, hogy az A divíziók első két helyezettjei márciusban megmérkőznének egymással a négyes döntőbe jutásért, míg a harmadik helyen záró csapatok osztályozóra kényszerülnek a másodosztály csoportmásodikjaival. Az utolsó helyen végzők kiesnek a B osztályba.

Hogy miért fontos ez? A presztízsen túl van erre egy egyszerűbb válasz.

Noha a Nemzetek Ligája nem kínál automatikus kijutási lehetőséget a 2026-os világbajnokságra, négy pótselejtezős helyet azért meg lehet szerezni. Ezt az a négy legmagasabban rangsorolt NL-csoportgyőztes kapja meg, amely a jövő évi hagyományos selejtezősorozatban nem végez a csoportja közvetlen kijutást jelentő első és a pótselejtezőt érő második helyén sem. Tekintve, hogy a magyar válogatott az élvonalban szerepel, csoportelsőség esetén garantált lenne a pótselejtezős hely, csakhogy a papírforma alapján erre csekély esély van, hiszen az már kirajzolódott, hogy a németek és hollandok más szintet képviselnek a négyesben. Viszont érdemes minél előbb végezni vagy legalábbis bennmaradni, hiszen a vb-kvalifikáció kalapjainak kialakításába is beleszámít az NL-szereplés. Azt a nyári Európa-bajnokság selejtezője óta tudjuk, hogy pontosan mit is jelent egy jó besorolással elérhető előnyös sorsolás – a csoportelsőként kijutó Magyarországot a 2024-es kontinenstorna kvalifikációjakor az első kalapból húzták.

MIR_2021
A hollandok elleni pontszerzéssel kedvező helyzetbe került a nemzeti tizenegy. Fotó: Mirkó István

 

Így áll most a matek

Szóval Zenicán nagy lesz a tét, de az eredmények pénteki alakulása után immáron a házigazda vállát nyomja majd a teher. A magyar–bosnyák után még úgy álltak a dolgok, hogy csak győzelemmel előzhetjük meg Boszniát, három játéknap után viszont pontelőnnyel rendelkezünk, vagyis az aktuális állás fenntartásához nyerni sem feltétlenül kell, elég lenne egy döntetlen is. A hétfői meccs után ugyan még két-két párharc mindenkire vár a hármas csoportban, az eddigiek – és persze a gyakran emlegetett papírforma – viszont nem arra utalnak, hogy Bosznia novemberben pontot szerez Németországban, vagy hazai pályán, Hollandia ellen. Azért az ördög nem alszik, pénteken sem sokan számítottak arra, hogy bravúrt érünk el a Puskás Arénában…

Egy szó mint száz, Marco Rossi szövetségi kapitány öles lépést tenne – minimum – a bennmaradás felé, ha mindhárom pontot begyűjtené Bosznia-Hercegovina vendégeként. Ebben az esetben Magyarország öt ponttal állna, néggyel megelőzve a bosnyákokat, akiknek úgy kéne kétszer is hallatlan bravúrt felmutatni, hogy közben a Rossi-csapat is neki kedvező eredményeket ér el. Az óvatosság azért továbbra sem árt, hiszen ne feledjük, válogatottunk továbbra is az első győzelmére hajt a Nemzetek Ligája 2024/2025-ös idényében.

 

Az előzmények mellettünk szólnak

A magyar labdarúgó-válogatott hétfő este hatodszor találkozik Bosznia-Hercegovina csapatával, és a párharc 1999 óta íródó történetében még veretlen. A ’99-es premier, a budapesti felkészülési meccs ugyanúgy 1-1-es döntetlennel végződött, mint a 23 évvel ezelőtt éppen Zenicán rendezett barátságos mérkőzés. Ezt követően 2006 szeptemberében, Európa-bajnoki selejtezőn a magyarok idegenben 3-1-re nyertek, egy évvel később pedig Székesfehérváron 1-0-ra. A máig utolsó találkozásról már ejtettünk szót, 0-0 lett egy hónappal ezelőtt. Ha ez a sorminta folytatódna, az mindenféleképpen Marco Rossi együttesének volna előnyös.

20240910__MI_154
Nagy Zsolt és a válogatott a kedvező előjelek ellenére sem számíthat könnyű feladatra Bosznia ellen. Fotó: Mirkó István

Bosznia egyébként becsapós eredménnyel hangolt ellenünk. Miközben a mieink a hollandokkal mérkőztek, a bosnyákok pénteken a tartalékos németeket fogadták, és bár csak 2-1-re kaptak ki, a németek akár 5-0-ra is vezethettek volna, ha nem érvénytelenítik három találatukat is. Nyilván Bosznia sem Németországgal vív ádáz harcot a pozícióért, de hogy a szépítésen kívül aznap este nem sok sikerélménye volt a tizenegyezer hazai drukkernek, az biztos.

A Nemzetek Ligája A divíziójának negyedik fordulójában október 14-én, hétfőn 20.45-kor rendezik a bosnyák–magyar összecsapást. Ott dől el igazán, hogy mit ér a Hollandia elleni bravúr.

A liga, 3. csoport, az állás három forduló után:
1. Németország     3 mérkőzés        9-3    7 pont
2. Hollandia     3        8-5     5
3. Magyarország    3        1-6    2
4. Bosznia-Hercegovina 3        3-7    1

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.