Szoboszlai mentése csak elodázta a német gólgála kezdetét

A nyári Európa-bajnokság után ismét Németország ellen lépett pályára a magyar labdarúgó-válogatott, ezúttal a Nemzetek Ligájában. Ezúttal nem volt korai magyar helyzet, Szoboszlai Dominik gólvonalról való mentéssel vétette észre magát, később viszont Niclas Füllkrug már megszerezte a vezetést Marco Rossi csapata ellen. A második félidőben pedig kiszakadt a német gólzsák.

2024. 09. 07. 21:21
07 September 2024, North Rhine-Westphalia, Duesseldorf: Soccer, Nations League A, Germany - Hungary, Group stage, Group 3, Németország Magyarország Nemzetek Ligája  Szoboszlai Dominik (l-r=, Germany's Pascal Groß and Hungary's Nagy Ádám  fight for the ball. Photo: Federico Gambarini/dpa (Photo by FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Szoboszlai Dominik (balra) nagy mentést mutatott be, a kapura viszont ő sem volt veszélyes Németország ellen Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/FEDERICO GAMBARINI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetek Ligája 2024/25-ös idényét a magyar válogatott Düsseldorfban, a német nemzeti csapat ellen kezdte. A két válogatott a legutóbbi kiírásban is azonos csoportban szerepelt, akkor Németországban 1-0-ra nyert a magyar csapat: Szoboszlai Dominik szöglete után Szalai Ádám szerzett látványos gólt. Az idei Európa-bajnokságon viszont a német válogatott 2-0-ra nyert Marco Rossi csapata ellen.

Nemzetek Ligája Németország Magyarország Düsseldorf Jonathan Tah and  Kerkez Milos Szoboszlai Dominik mentése in a header duel. Photo: Bernd Thissen/dpa (Photo by BERND THISSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Tah fejese, ami után Szoboszlai Dominik mentette meg a magyar csapatot a góltól (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/BERND THISSEN)

Utóbbi meccshez képest Rossi kettő, Julian Nagelsmann öt helyen is változtatott a kezdőcsapaton . A mieinknél a Gazdag Dániel és Vas Gábor sérülése után huszonnégy fősre szűkült keretből Dárdai Palkó volt az, akit nem nevezett a meccsnapi keretbe Marco Rossi. A kezdőcsapat tagja volt viszont Balogh Botond és Loic Nego, utóbbi kapta a mérkőzés első sárga lapját.

Szoboszlai Dominik nagy mentése

Addigra a németek előtt már adódott gólhelyzet. Jonathan Tah fejelt szöglet után, Gulácsi Péternek nem lett volna esélye a hárításra, a csapatkapitány, Szoboszlai Dominik viszont a gólvonalról kifejelte a labdát. Kontrából is veszélyeztettek a németek, Niclas Füllkrug lövését védte lábbal Gulácsi.

A 27. percben viszont már ünnepelhetett a német támadó, igaz, nem volt nehéz dolga: a németeknek mintha már a közelgő budapest sakkolimpia járt volna a fejükben, mert sakk-mattra kijátszották az akciót, Füllkrugnak csak az üres kapuba kellett betalálnia Jamal Musiala önzetlen passza után.

Az első magyar lehetőség Sallai Roland előtt adódott, de Kerkez Milos beadása után nem tudta leszorítani a kapáslövést, a túloldalon Kai Havertz fejesénél a keresztléc segítette ki a magyar csapatot. Az Arsenal játékosa később lábbal is nagy helyzetet hagyott ki, az első félidő alapján az 1-0-s német vezetés a magyar csapat számára volt hízelgő.

Bolla Bendegúz egyenlíthetett volna, utána hengerelt Németország

A második félidőre Nego helyett Bolla Bendegúz futott ki, és előtte adódott egyenlítési esély. Szoboszlai kiválóan indította Sallait, aki Bollához passzolt. A Rapid Wien játékosa remekül vette át a labdát, de a lövését blokkolta Andrich.

Több egyenlítési esélyünk már nem lehetett, ugyanis a szögletünk után német kontra következett, amelyet Jamal Musiala Bolla és Nagy Ádám mellett is góllal fejezett be.

Musiala neve mellé pedig a gól után nem sokkal a második gólpasszt is be lehetett vésni, Florian Wirtz találatával szűk fél órával a vége előtt a németek eldöntötték a három pont sorsát.

Nemzetek Ligája Németország Magyarország  Jamal Musiala and Hungary's Nagy Ádám Niclas Füllkrug (Photo by BERND THISSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Jamal Musiala lubickolt, Nagy Ádám kevésbé (Fotó: AFP/BERND THISSEN)

Itt azonban sajnos még nem volt vége: Aleksandar Pavlovic, majd két kapufája után büntetőből Havertz is betalált.

A kettő között Ter Stegen is bemutatta az első védését a csereként beállt Csoboth Kevin lövésénél.

Marco Rossi a hajrában újoncot avatott, de vélhetően a Nagy Ádám helyére beküldött kecskeméti Nikitscher Tamás sem így képzelte el a düsseldorfi meccset. Marco Rossi pedig egészen biztosan nem.

Kedden a Puskás Arénában, Bosznia-Hercegovina ellen folytatjuk a Nemzetek Ligáját.

Nemzetek Ligája, A divízió, 1. forduló

Németország–Magyarország 5-0 (1-0), Düsseldorf, jv.: Turpin (francia)
Gólszerzők: Füllkrug (27.), Musiala (58.), Wirtz (66.), Pavlovic (77.), Havertz (81., 11-esből)

A csoport másik meccsén: Hollandia–Bosznia-Hercegovina 5-2

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.