Ez így kevés, csak helyzetekig jutott a válogatott a gyengécske bosnyákok ellen

A múlt szombati, Németország elleni 5-0-s vereség után kedd este Budapesten, a Puskás Arénában fogadta Boszniát a magyar labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligája A divíziójának 3. csoportjában. A nemzeti tizenegy szövetségi kapitánya, Marco Rossi több ponton változtatott a Düsseldorfban látott együttesen, amely vendéglátóként több helyzetet is kidolgozott, a vége mégis 0-0 lett.

2024. 09. 10. 21:51
Ebben az összetételben kezdte meg a bosnyákok elleni NL-meccset a magyar válogatott. Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lesznek változások a kezdőcsapatban – ezt Marco Rossi mondta a bosnyákok elleni találkozót felvezető hétfői sajtótájékoztatón . Az olasz szakember tartotta a szavát, több ponton is változtatott: a kapuban Gulácsi Pétert Dibusz Dénesre cserélte, a védelemben Balogh Botond helyére Botka Endrét nevezte, míg a középpályán Nego Loic, Nagy Ádám és Kerkez Milos helyett Bolla Bendegúz, a Németországban debütált Nikitcher Tamás, valamint Nagy Zsolt kapott szerepet kezdőként.

 

Folyamatosan érkeztek a szurkolók

Miután ismertették a kezdőcsapatokat, hamarosan megkezdték a bemelegítést a hazai kapusok. A szurkolók eddigre a Puskás Aréna mindhárom szintjét elkezdték megtölteni – a drukkerek a fájó, Rossi 2018 óta tartó időszakában még nem tapasztalt 0-5 ellenére is kitartottak a csapat mellett, szokásos vonulásuk is a megszokott nagy létszámban és remek hangulatban zajlott. A kezdés előtt egy órával egyébként a vendégszektor még távolról sem volt tele, pedig előzetesen nagy létszámú és hangos vendégtáborra lehetett számítani. Kisvártatva kisebb-nagyobb zászlókkal és molinókkal megérkeztek a bosnyák ultrák, érdekesség, hogy ők a többi vendégdrukkertől láthatóan elkülönülve foglaltak helyet.

A magyar szurkolók már a kezdést megelőzően megalapozták a hangulatot. Fotó: Csudai Sándor

A kezdés előtt a magyar tábor Marco Rossit éltette, ezzel is kiállva a válogatottal két Európa-bajnokságra is kijutott edző mellett. A kezdőrúgás pillanatában voltak ugyan szabad helyek, de így is több tízezren gyűltek össze a lelátókon. Mindkét csapatot folyamatosan buzdították, a hangulatra nem lehetett panasz.

 

Magyar fölény az első játékrészben

Miközben a csoport másik mérkőzésén a Boszniát szombaton 5-2-re legyőző Hollandia már a 2. percben megszerezte a vezetést Németország ellen, a Puskásban az első negyedóra végén is 0-0-ra álltak a felek. Ezt követően, a 17. percben egy szöglet után Varga Barnabás révén veszélyeztettünk, de bravúrral védett a bosnyákok kapusa. Hét perccel később ugyanez történt, azzal a különbséggel, hogy ekkor nem sarokrúgás után került helyzetbe a Ferencváros csatára. Varga lábban is próbálkozott a 33. minutumban, Sallai Roland passza után közelről lőtt, de Nikola Vasilj hárítani tudott.

Az első magyar lehetőségek Varga Barnabáshoz köthetőek. Fotó: Csudai Sándor

A félidő hajrájában, héttel a lefújás előtt Botka bedobása után Nagy Zsolt lőtt kapura 17 méterről, de Vasilj-kapus szögletre mentett. Próbálkoztak becsülettel a hazai labdarúgók, ám az első játékrészben nem tudtak a kapuba találni, így 0-0-s állásnál vonulhattak szünetre a felek. Mindeközben a németek fordítottak, és 2-1-re vezettek Hollandiában a négyes párhuzamosan zajló összecsapásán.

 

A lécen csattant Szoboszlai szabadrúgása

A magyar válogatott csere nélkül folytatta, a térfélcsere utáni első lehetőség pedig Varga Barnabás előtt adódott: az 53. percben a vendégek védője még éppen blokkolni tudta a támadó lövését. Egy óránál járva egy szöglet után Willi Orbán fejelt, de a labda elkerülte a kaput. A közönség újra Marco Rossi nevét skandálva éltette a kapitányt.

Magyarország Bosznia-Hercegovina
Marco Rossi a meccs előtti napon ünnepelte 60. születésnapját. Fotó: Csudai Sándor

A 66. percben Dibusz Dénesnek is akadt védenivalója, Edin Dzeko lövését azonban könnyedén, vetődve fogta. Öttel később Szoboszlai Dominik szabadrúgása a sorfalról a felsőlécre pattant. A hajrára Rossi Bolla Bendegúz helyére beküldte az Európa-bajnokság magyar hősét, Csoboth Kevint is, Botka Endrét viszont kényszerűségből kellett lecserélni, miután összefejelt Willi Orbánnal. 

Hiába a változtatások és a mezőnyfölény, ezen az estén csak helyzetekig jutott a magyar válogatott, amely 0-0-s döntetlennel folytatta szereplését a Nemzetek Ligája 2024/2025-ös kiírásában. A komoly gólhelyzetig sem jutó, gyenge csapat benyomását keltő Bosznia ellen, hazai pályán ez inkább elvesztegetett két pont. Folytatás október 11-én, szintén a Puskás Arénában Hollandia ellen, amely 2-2-re végzett a németekkel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.