Túlélés az itt és most bűvöletében

Csernus Imre pszichológus évek óta eredményesen dolgozik a magyar női vízilabda-válogatottal. Most azonban a koronavírus-járvány miatt egyre több és szigorúbb rendelet korlátozza a sportolók – és persze a civilek – mozgásszabadságát, olyan helyzettel szembesül a szakember, aminek nincs igazán szakirodalma. A lélekgyógyászat általános szabályai és receptjei azonban a bezártság és a kényszerű tétlenség lélekölő heteiben-hónapjaiban is támpontot adnak.

Ch. Gáll András
2020. 03. 30. 9:45
null
Csernus Imre pszichológus gyógymódként a folytonos aktivitást ajánlja Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A női vízilabda-válogatott még nem jutott ki a tokiói olimpiára, sőt éppen pár nappal a trieszti kvalifikációs torna előtt szólt közbe a járvány, amely előbb csak a selejtező, majd az olimpia elhalasztását is kiváltotta.

– Kétszer beszéltem a közelmúltban Bíró Attila szövetségi kapitánnyal, utóbb akkor, amikor Thomas Bach bejelentette, hogy 2021-re csúszik a tokiói olimpia – mondta a pszichológus, aki az utóbbi években úgy „trenírozta” Keszthelyi Ritáékat, hogy – hite szerint – most könnyebben megbirkóznak a hirtelen támadt céltalanság és tétlenség okozta kihívásokkal.

– A lányok ebből a szempontból előnyben vannak, mert az utóbbi két évben, amióta konkrétan Tokióra készülnek, folyamatosan arra kondicionáltam őket, hogy mindig a soron következő pillanat a legfontosabb. Tehát: tudatosan az itt és most jelenti a célt, erre kell készülniük, nem pedig valami homályos, hónapok, esetleg egy év múlva bekövetkező eseményre, mint amilyen az olimpia. Ezt vertem beléjük az eltelt két évben, nagyon sok beszélgetésen keresztül, sőt leírva is. És ennek hozadékaként meggyőződésem, hogy többségük megfelelően fog reagálni erre az előre nem látott helyzetre. Persze lesznek olyanok, akik megijednek, hogy most mi lesz, hogyan lesz, de általában az ilyen krízishelyzetek mutatják meg, ki mennyit ér, ki mennyire erős lélekben.

Adja magát a kérdés: az olimpia elnapolása bizonytalan időre nem ­teszi-e hirtelen céltalanná annak az élsportolónak az életét, akinek szinte percre kiszámított felkészülési programja volt egészen 2020. július 24-ig?

– Dehogynem! Pontosan erre lenne gyógyszer az itt és most szemléletének tudatos kialakítása, ami – el kell ismernem – rettenetesen nehéz. Eddig ugyanis a sportolónak mindig mások mondták meg, hogy mit kell csinálnia, úgyszólván felesleges volt az önálló gondolkodás, most azonban elveszett ez a mankó, neki kell rögtönöznie. Ha úgy tetszik, ezekben a vészterhes napokban válik felnőtté a sportoló! Ennek a koronavírus-járványnak ez a szimbolikája; mostantól fogva a sportoló önmagáért vállal felelősséget, nem mások – edzők, sportvezetők, menedzserek – teszik ezt meg helyette. Ki kell alakítaniuk a saját életüket. Persze rengeteg sportoló elbukik, de akik erősek, azok megacélozódva kerülnek ki ebből a példa nélküli helyzetből.

Érdekes, hogy nem nagyon fordultak sportolók Csernus doktorhoz ebben a lélektanilag mindenképpen kényes, mondhatni válságos időszakban. – Nem is csodálkozom ezen, most még mindenki az aktuális bevásárlásával van elfoglalva vagy nyalogatja a se­beit. Majd ha telik-múlik az idő, és egyre többen bizonytalanodnak el, akkor igen! De nem mondok igazat, egyvalaki már feljött hozzám, és hosszasan elbeszélgettünk, egy lány a vízilabda-válogatottból, de hogy kicsoda, azt nem fedhetem fel. És azt kell mondanom, megkönnyebbülten távozott, sokkal jobb hangulatban, mint ahogy érkezett.

Csernus Imre pszichológus gyógymódként a folytonos aktivitást ajánlja
Fotó: Mirkó István

Csernus doktor tanácsai általános érvényűek, nem csak az élsportolók lelki békéjét alakíthatják ki. – Meg kell fogalmazni és leírni a félelmeidet, ha vannak, és ezeken pontról pontra, hangosan végig kell menni. És ha kimondod azokat, máris csökkennek. A tény az, hogy a koronavírus-fertőzést mindannyian megkapjuk. Van, aki észre sem veszi, van, akin könnyű tünetekkel átszalad és van, aki komolyan megbetegszik. És most jön a képbe az immunitás kérdése. Amelynek van testi és lelki része. És az utóbbit úgy tudod rendbe tenni, ha semmilyen feladatodat nem halogatod, hanem tételes, szigorú munkarendet készítesz magadnak, és azt hiány­talanul megvalósítod.

Folyton találsz elfoglaltságot, mert az inaktivitás, a tétlenség a depresszió melegágya. Nem szabad hagyni elvarratlan szálakat, lezáratlan ügyeket, mert ha megbetegedsz, és nincs rendezetlen ügyed, akkor teljes erővel tudsz összpontosítani a gyógyulásra. Ne hagyjuk, hogy kifolyjanak a dolgok a kezünk közül! Folyamatos elfoglaltság a testnek, az agynak és a léleknek. Ez az én receptem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.