KEX emléknapot tart a Petőfi TV és a Petőfi Rádió

A közelmúltban meghalt Baksa-Soós János, a KEX zenekar frontemberének munkássága előtt tisztelegve, rendhagyó emlékműsort állított össze az M2 Petőfi TV és Petőfi Rádió. A páratlan művésztől ikonikus dalaival, képzőművészeti örökségével, pályatársaival készült exkluzív interjúkkal, valamint az Elszállt egy hajó a szélben című dokumentumfilmmel búcsúzik a közmédia két csatornája – közölte cikkében az Origo.

Forrás: Origo.hu2021. 10. 01. 12:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KEX hazánk egyik legkülönlegesebb, progresszív rockegyüttese volt a 70-es években, de csak rövid pályafutást élt meg: mindössze két évig, 1968 decemberétől 1971 őszéig létezett. A zenekar meghatározó egyénisége Baksa-Soós János volt, aki 2021. szeptember 25-én, öt nappal hetvenharmadik születésnapja után hosszas betegséget követően halt meg. A korát meghaladó underground zenekar tevékenységéből nem sok maradt fenn az utókor számára, csupán egy film és egy kislemez. Legendák, valós és képzelt történetek azonban szép számmal élnek a köztudatban. A Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV annak érdekében, hogy az ikonikus művészt és örökségét tovább éltesse, rendhagyó emléknapot tart október 2-án – jelentette be Béli Ádám csatornaigazgató.

– Amikor a Baksa-Soós János és a KEX hagyatékáért nyúlunk, senki nem csap a kezünkre. Nem kerülünk be nyilvántartásokba, nem készülnek rólunk jelentések és nem vernek szét minket koncerteken az államrendőrség megbízottjai. Szabadon élhetünk és alkothatunk. A KEX rövid működésének máig tartó hatása és tanulsága, számomra a szellem szabadságának erejét jelenti.

Ha valaki a kommunista diktatúra éveiben önállót és érvényeset akart létrehozni a popkultúrában, nem is lehetett más terepe, mint az underground. Fontos, hogy ilyen egyedülálló formációk kapcsán emlékezzünk, mennyire jó, hogy a mostani alkotói közeg nem tiltottan vagy tűrten, hanem támogatva alkothat

– fogalmazott a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV csatornaigazgatója.

A teljes programajánló IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Kisfaludy András

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.