Űrutazást tett a Star Trek-sorozat Kirk kapitánya

Űrutazást tett szerdán William Shatner kanadai színész a Blue Origin űripari cég New Shepard nevű űrhajójával.

Forrás: MTI2021. 10. 14. 11:48
Egyesült Államok, 2021. október 13. A Blue Origin amerikai ûripari vállalat által közreadott képen Chris Boshuizen, a NASA volt mérnöke, a Star Trek amerikai tévésorozat Kirk kapitányát alakító William Shatner 90 éves kanadai színész, a Blue Origin küldetésekért és repülési müveletekért felelõs alelnöke és Glen de Vries, a Medidata szoftvercég társalapítója, a Blue Origin New Shepard ûrhajójának utasai (b-j), akik 2021. október 13-án sikeres ûrutazást tettek. A négy utas mintegy 106 kilométer magasságba, a világûr pereméig jutott el körülbelül 10 perces utazása alatt. MTI/AP/Blue Origin Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 90 éves Shatner, akit sokan a Star Trek tudományos-fantasztikus tévésorozat Kirk kapitányaként ismernek, először járt az űrben a való életben, és ő lett a legidősebb ember, aki valaha űrrepülésen vett részt.

A mintegy 18 méter magas, teljesen automata New Shephard űrhajót a texasi Van Horntól 30 kilométerre lévő kilövőállomásról indították útnak négytagú legénységgel. A repülés alig több mint 10 percig tartott, a kapszula ejtőernyők segítségével tért vissza a texasi sivatagba.

Az űrhajó a Földtől 105 kilométeres magasságba jutott fel, így átlépte a világűr határát jelölő, nagyjából 100 kilométer magasságban lévő Kármán-vonalat. Az űrturisták 3-4 percig tapasztalhatták meg a súlytalanságot.

Fotó: MTI/EPA/Blue Origin

A kapszulában Chris Boshuizen, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) korábbi mérnöke, Glen de Vries, a Medidata szoftvercég társalapítója és Audrey Powers, a Blue Origin küldetésekért és repülési műveletekért felelős alelnöke is helyet kapott.  

Az utazást eredetileg hétfőre tervezték, a heves szél miatt azonban két nappal elhalasztották a fellövést.

Jeff Bezos milliárdos űripari vállalata, a Blue Origin turistáknak kínálja az űrutazás élményét. A cég közlése szerint már csaknem 100 millió dollárért (31 milliárd forint) adtak el jegyeket a fizető ügyfeleknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.