Zenés dokumentumfilm készült a világhírű A-ha együttesről

A popzenei formáció a nyolcvanas évek közepén a Take On Me című dallal robbant be. Az együttes pályafutását bemutató film csütörtöktől látható a mozikban – írja az MTI.

Forrás: MTI2021. 10. 14. 8:21
Waaktaar-Savoy, Pal; Harket, Morten; Furuholmen, Magne
Berlin, 2015. mrcius 25. Pal Waaktaar-Savoy, Morten Harket s Magne Furuholmen, a norvg A-ha popzenekar tagjai (b-j) a berlini norvg nagykvetsgen tartott sajttjkoztatjukon 2015. mrcius 25-n. Az egyttes bejelentette, hogy ngy vvel a feloszlsa utn jra sszell egy eurpai s egy dl-amerikai turn alkalmbl s az v folyamn egy j lemezt is megjelentetnek. (MTI/EPA/Jrg Carstensen) Fotó: Jörg Carstensen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden idők legsikeresebb norvég zenei exportcikkének albumai az elmúlt három és fél évtizedben 55 millió példányban keltek el világszerte. A siker, amely hirtelen jött, valóban elképesztő volt.

Thomas Robsahm rendező filmjének egyik pozitívuma, hogy bemutatja az árnyoldalt is, a világhírnévvel megbirkózás nehézségeit és a tagok közötti feszültségeket is.

Az A-hát 1982-ben alapította a gitáros Pal Waaktar-Savoy, a billentyűs Magne Furuholmen és az énekes Morten Harket. A húszas éveik elején járó norvég zenészek Londonba költöztek, hogy befussanak, de aztán több éven át visszautasítással, nem ritkán a nélkülözéssel kellett szembenézniük.

Amikor a Take On Me beütött, még mindig egy olcsó hotelben húzták meg magukat, de lemezkiadójuk, a Warner megkockáztatott egy nagyobb summát a Take On Me Steve Barron-féle ceruzaanimációs videoklipjére – és milyen jól döntött: a dal Amerikában a listák élére kúszott. A bemutatkozó album, az 1985-ben megjelent Hunting High and Low (rajta a szintén slágerré vált The Sun Always Shines on T.V., a Train of Thought vagy a címadó Hunting High and Low) 11 millió példányban fogyott.

A filmben látható interjúk és a kulisszák mögötti jelenetek segítségével kirajzolódó történet megmutatja, hogy bár az A-ha a mai napig népszerű világszerte és példakép számos előadó (köztük a Coldplay és Kanye West) számára, az eltelt évtizedekben is folyamatosan keresi saját hangját, és nem enged elveiből. A 12 éves korától együtt zenélő Waaktar és Furuholmen különböző módon közelít a dalszerzési kredit kérdéséhez, Morten Harket, a frontember pedig időnként a saját (egyébként kivételes) hangjával sincs kibékülve. De – ahogyan a filmben is elhangzik – a zene összeköti őket, ha a barátság már kevésbé is.

Az A-ha még ma is aktív és turnézik (Magyarországon 2010-ben, akkor búcsúturnéjuknak gondolt koncertsorozatuk keretében jártak), tizenegyedik albumuk (az évek során további sláger volt például a Cry Wolf, a Manhattan Skyline, a Stay on These Roads vagy a Touchy) a hírek szerint jövőre talán megjelenik.

A zenekar népszerűsége csúcsán, 1987-ben egy James Bond-film főcímzenéjét is elkészítette (Halálos rémületben).

Az A-ha: A film a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált Magyarországon, és október 14-től érkezik országszerte a mozikba a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

Borítókép: Pal Waaktaar-Savoy, Morten Harket és Magne Furuholmen, a norvég A-ha popzenekar tagjai. Fotó: MTI/EPA/Jörg Carstensen

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.