Első helyen jutott a magyar zongoraművész a rangos amerikai verseny döntőjébe

Balázs János zongoraművész ImprovisArt című lemeze az első helyen jutott be a Music International Grand Prix New York-i döntőjébe az adult piano (felnőtt zongora) kategóriában.

Forrás: MTI2022. 05. 04. 12:54
BALÁZS János
Budapest, 2021. december 17. Balázs János Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoramûvész a Bolyai-díj ünnepélyes átadásán a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében 2021. december 17-én. Az elismerést idén Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója kapta. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas alkotó novemberben megjelent anyagát a lemez-nagydíj utolsó fordulójában, május 20-án a Kaufman Music Centerben személyesen mutatja be közönség előtt.

A rangos zsűriben olyan ismert szakemberek foglalnak helyet, mint Gordon Beeferman zeneszerző, zongoraművész, Manuel Laufer zongoraművész és Geoffrey Burleson klasszikus és dzsessz-zongoraművész, a Princeton Egyetem professzora.

Balázs János a Cziffra György-emlékévre állította össze ImprovisArt című műsorát, amelyet a világ számos pontján koncerten is bemutatott Cziffra György születésének 100. évfordulója alkalmából. A zsűri az előadásmód mellett kiemelte a zenei koncepciót, ami azt a romantikus hagyományt folytatja, amikor még a zongoristák és zeneszerzők előszeretettel improvizáltak, átiratokat készítettek ismert operákból és dalokból.

A lemezen Bach, Liszt művei, Cziffra György, valamint Balázs János átiratai hallhatók, bemutatva azt a kétszáz éves tradíciót, amelyben az előadás egyéni kifejezésmódja nagyobb hangsúlyt kapott, ezáltal az előadóművész az alkotóművész valódi társává válik. Ennek a folyamatnak zenei lenyomata a 73 perces, tizenhárom zeneszámot tartalmazó album, amely az olasz Sheva kiadó gondozásában jelent meg a múlt év végén.

Borítókép: Balázs János a Bolyai-díj ünnepélyes átadásán a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében 2021. december 17-én. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.