Egymillió dollárt érhet a Vincent van Gogh előtt tisztelgő dal kézirata

Egymillió dollárért (412 millió forintos) kelhet el Don McLean amerikai énekes-dalszerző és gitáros Vincent van Gogh előtt tisztelgő dalának kézirata egy novemberi New York-i árverésen.

Forrás: MTI2022. 09. 21. 18:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vincent című szám eredeti, kézírásos szövegére november 11. és 13. között a New York-i Hard Rock Caféban és online lehet majd licitálni. A bevétel egy részét a Don McLean Alapítvány kapja.

 

A dal szövegét McLean ceruzával vetette papírra.

 

Az értékes relikvia csak egyike az amerikai énekes-dalszerző több száz személyes tárgyának, amelyet árverésre bocsátanak a Julien's aukciósház által szervezett aukción.

A 76 éves zenész elmondta: úgy döntött, hogy egy csomó dologtól megszabadul, köztük 25 gitártól, ékszerektől, fellépőruháktól és értékes óráktól.

Az 1971-ben megjelent, Vincent című számot a híres holland festő Csillagos éj című képe inspirálta, a dal a Starry, Starry Night (Csillagos, csillagos éj) sorral kezdődik. Mint McLean felidézte, miközben a dalt írta, Van Gogh képét nézte.

A Vincent a zenész egyik leghíresebb száma az American Pie című albumról. Az American Pie című szám kéziratát 2015-ben 1,2 millió dollárért (495 millió forint) vásárolták meg egy árverésen.

Borítókép: Don McLean 2010-ben (Fotó: Flickr)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.