időjárás 16°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo

Határeset

Pilhál György
2022.08.27. 06:53 2022.08.27. 08:22
Határeset

Migránsok ügyében hozott ítéletet a napokban az Emberi Jogok Európai Bírósága – 15 ezer euró kártérítésre ítélte a magyar államot. A verdikt szerint rendőreink (még 2018 tavaszán) jogellenesen tartottak fogva egy négytagú afgán családot; ráadásul szegények nem kaptak megfelelő ellátást, elhelyezést a tranzitzónában, az apát napokon át éheztették – legalábbis ez áll a sértetteket képviselő Magyar Helsinki Bizottság közleményében. A földönfutók csak hosszas szerbiai várakoztatás után léphettek be a röszkei tranzitzónába, hogy benyújthassák menedékkérelmüket. Helsinkiék szerint a család egyéb okokból is „rendkívül sérülékeny menedékkérőnek” számított, így még jobban megviselte őket a közel hét hónapon keresztül tartó fogva tartás.

Sajátjai is lehazaárulózzák

Kapkodja a levegőt Cseh Katalin, a Momentum uniós képviselője, amiért Novák Katalin állami kitüntetésben részesítette Geert Wilderst.

Fogva tartás? Már ennyiből is látni, hogy a szamaritánus gyülekezet vagy nem látott még tranzitzónát, vagy csak szimplán hazudós. A röszkei tranzitzóna sosem volt bezárva. Az oda betérő bármikor kimehetett, elmehetett – visszafelé! Milyen „fogva tartás” az ilyen? (Mellesleg az egész tranzitzónásdi már a múlté, a kormányzat felszámolta az intézményt. A kedves érkezőknek immár az illetékes külképviseletekre – esetünkben a belgrádi nagykövetségre – kell elfáradniuk a szükséges papírokért. Bár úgy hírlik, ott már nem nagyon tolongnak, hiszen se koszt, se kvártély…)

Bálint gazda

Szabó Bálint mozgalmas előélettel dicsekedhet. Először akkor hallottunk róla, amikor belekeveredett egy MSZP-tagtoborzási botrányba.

Szóval megint egy magyar „jogtiprás”, hatóságaink kiszolgáltatott menekülteket „tartottak fogva”. Bár szerintem inkább az a fogva tartás, amikor az embert a hülyesége tartja fogva. Vagy a rosszindulata. Mindenesetre újabb euróezreket fizethetünk, csupán mert tettük a dolgunkat, őriztük Európa schengeni határát.

A józan ész határait őrzi-e valaki?

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Molnár Edvárd)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.