idezojelek

Határeset

A röszkei tranzitzóna sosem volt bezárva. Az oda betérő bármikor kimehetett, elmehetett – visszafelé!

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Migránsok ügyében hozott ítéletet a napokban az Emberi Jogok Európai Bírósága – 15 ezer euró kártérítésre ítélte a magyar államot. A verdikt szerint rendőreink (még 2018 tavaszán) jogellenesen tartottak fogva egy négytagú afgán családot; ráadásul szegények nem kaptak megfelelő ellátást, elhelyezést a tranzitzónában, az apát napokon át éheztették – legalábbis ez áll a sértetteket képviselő Magyar Helsinki Bizottság közleményében. A földönfutók csak hosszas szerbiai várakoztatás után léphettek be a röszkei tranzitzónába, hogy benyújthassák menedékkérelmüket. Helsinkiék szerint a család egyéb okokból is „rendkívül sérülékeny menedékkérőnek” számított, így még jobban megviselte őket a közel hét hónapon keresztül tartó fogva tartás.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fogva tartás? Már ennyiből is látni, hogy a szamaritánus gyülekezet vagy nem látott még tranzitzónát, vagy csak szimplán hazudós. A röszkei tranzitzóna sosem volt bezárva. Az oda betérő bármikor kimehetett, elmehetett – visszafelé! Milyen „fogva tartás” az ilyen? (Mellesleg az egész tranzitzónásdi már a múlté, a kormányzat felszámolta az intézményt. A kedves érkezőknek immár az illetékes külképviseletekre – esetünkben a belgrádi nagykövetségre – kell elfáradniuk a szükséges papírokért. Bár úgy hírlik, ott már nem nagyon tolongnak, hiszen se koszt, se kvártély…)

Szóval megint egy magyar „jogtiprás”, hatóságaink kiszolgáltatott menekülteket „tartottak fogva”. Bár szerintem inkább az a fogva tartás, amikor az embert a hülyesége tartja fogva. Vagy a rosszindulata. Mindenesetre újabb euróezreket fizethetünk, csupán mert tettük a dolgunkat, őriztük Európa schengeni határát.

A józan ész határait őrzi-e valaki?

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Molnár Edvárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.