időjárás 14°C Zalán 2023. március 30.
logo

Palira veszi az olvasót

PILHÁL GYÖRGY
2023.02.09. 05:59 2023.02.09. 09:47
Palira veszi az olvasót

A Transparency International január végén megjelent 2022-es korrupciós indexéről mereng Paul Lendvai (Lendvai Pál) a Der Standardon megjelent legfrissebb publicisztikájában. (A 94 éves Pali bácsi 1956 óta él Ausztriában, előtte Rákosi Mátyás ÁVH-jában szolgált, majd a Szabad Nép újságírójaként szédítette az olvasókat. Azóta „Magyarország-szakértő”, aki minden időben, minden rendszerben megmondja a „frankót”, még ha az köszönőviszonyban sincs a valósággal. Kinyilatkoztatásait bibliaként citálja a nyugati világ elmebeteg fele. Boldogult Tom Lantos, az Egyesült Államok szenátora volt annak idején hasonló „magyar hang”; ő a tengerentúlról „értelmezte” az itthon történteket. Dacára annak, hogy a kinti magyarság nagy ívben elhatárolódott tőle.)

Azt írja Pali bácsi, hogy egy jelképes jelentőségű, de az Európai Unión belül fontos kérdésben került az első helyre Orbán Viktor, ugyanis aggasztóan alacsony szintre esett a belénk helyezett bizalom. Az EU országai között az utolsó, a 77. helyre csúsztunk vissza. „Nincs korruptabb ország az Európai Unión belül.”

Bár a Transparency International „korrupciós indexe” a tényszerűség látszatát kelti, csupán egyfajta érzékelési mutató, amely az üzletemberek és a szakértők jelzései alapján értékeli az állami szféra korrupciós helyzetét. Afféle „érzékelési index”. Soros-találmány.

Kis színes. Paul Lendvai pár esztendeje díjat alapított arra érdemes hazai hírlapíróknak. Olyan kolléga nyerheti el a trófeát, aki folytatni képes a díjalapító nagy ívű munkásságát, a rugalmas, sokoldalú, jól „alkalmazkodó” tollforgatást. Sok az esélyes.

Nemzetközi diktatúratéboly

A film Paul Lendvai szellemé­ben az Orbán iránti gyűlölettől elvakulva kalauzolja végig a nézőt a magyar kormányfő több mint 30 éves pályafutásán.

Borítókép: Paul Lendvai újságíró a DK budapesti konferenciáján 2014. december 19-én (Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.