A kiakadt kakukkos órák

Már tudhatnák, a hazudozásból kikelt arrogancia, uszítás, meg ordítozás sorsa – tiszavirág.

Franka Tibor
2020. 05. 18. 11:00
KORZS Lajos
Budapest, 2019. május 28. Korózs Lajos, az MSZP parlamenti képviselõje az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. május 28-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szocialista Korózs Lajos szinte hetente „bezengi”, mint egy kiakadt kakukkos óra, hogy „Kásler mondjon le, távozzon, húzzon el, mert az EMMI megbukott, működésképtelenné vált, mivel az egészségügyben, az oktatásban és a szociális szférában is válság van.” Bármikor vágódik ki az MSZP-s óratokból, azonnal köréje repülnek együtt kakukkolni eszmetársai: Bangóné, Hadházy, Szabó, Gyurcsány. Sőt, a rákövetkező napon, de más helyszínen, Szél viharos erővel már egyenesen Orbán Viktort szeretné elsöpörni és eképpen tombol: „Orbán felelős azért, hogy itt állunk a járvány közepén egy lepusztult egészségüggyel, oktatással, szociális rendszerrel, a jövőtől rettegő emberekkel.”

Túl azon, hogy intelligens képviselők nem szoktak útszéli módon viselkedni a parlamentben, amit mondanak, az egyszerűen nem igaz, felelőtlen rémhírterjesztés. Szomorú, de mi mást várhatnánk a lépcsőházi korlát-akrobatától, a földhöz ragadt, vagy stúdió ajtón koppant képviselőnőktől, az Erdélyt levedlett halál angyalától, a kettőskereszt helyett szivárvány zászlót magasra tartó (Buga) Jakabtól, vagy a hétfőnkénti Szél-dudától. Az ő „csak ki ne maradjak valamiből” öncélú és gonosz színjátékuk esetleg azért méltányolható, mert szürkeállományukból nem futja többre.

Viszont a vezérkakukk, Korózs Lajos esetében azért kell ennél szándékosabb hazudozásról és rémhírterjesztésről beszélni, mert ő a parlamenti Népjóléti Bizottság szocialista elnöke. Ha valakinek, akkor legalább neki illene tisztában lenni az objektív, azaz pártatlan tényekkel és számokkal. Vagy önmagát is képes meghazudtolni, csak azért, hogy hetente bezengje: Az EMMI megbukott! Orbán, Kásler húzzon el!

Válságot vizionál akkor is, ha például a családok védelmére és biztonságára Európában is megsüvegelendő módon, a GDP 4,6 százalékát fordítjuk. Országlásuk idején Ők ennek még a felét sem adták oda a jövő nemzedékének. Növekvő adókedvezmények mellett a rászoruló gyerekek ingyen étkezhetnek óvodában, iskolában. Más országokban, például Kanadában, ebédlő sincs az iskolákban, nemhogy „ingyen kaja” naponta háromszor. Az idei esztendőben vált ugyancsak ingyenessé, valamennyi oktatási formában, a tanulók tankönyvellátása.

Azt hinné az ember, ha más nem, hát a család- és gyermekbarát gondoskodás a balliberális szíveket is megdobogtatja, köztük Korózsét is, aki kommunista példaképeihez hasonlóan – akár Kádár vagy éppen Horn –, derék műszerész szakmunkásként kezdte annak idején, és aki később a szociálisan ugyancsak érzékenyítő foxi-maxi (Marxizmus-Leninizmus) esti egyetemet is sikeresen abszolválta. Tán’ elismerést, és nem dühöt „vált ki belőle” az a nemzetközileg is unikális program, melynek keretében minden magyar kisdiák évente egyszer ingyen juthat el színházba, tánc-, vagy hangverseny rendezvényekre.

Ehelyett, azonban még az sem enyhíti szürkehályogos látását, hogy a szociális és jóléti kiadásokra az idén 738 milliárdot fordít a költségvetés, ami több mint a kétszerese a Korózs féle gyurcsányi időknek. (2006-ban államtitkár, 2008-ban az akkori parlament Családi és Szociális Bizottságának elnöke volt.) Sőt, még inkább válságot kakukkol. Kifejezetten a család, a gyermekek, illetve a megváltozott munkaképességű emberek segítésére idén a tavalyinál 53 milliárddal terveztek többet. Na és! – felelheti minderre amolyan pufajkás vállrándítással Korózs. Akkor is válság van.

Meg szerinte akkor is, ha az idei egészségügyi költségvetés már a Gyurcsány-éra megduplázásához közelít – akkor is. Sőt, pláne! Mit számít a 700 milliárdos Egészséges Budapest program, mit a sokmilliárdos diagnosztikai eszközök beszerzése, a százával épülő, megújuló vagy kibővülő bölcsődék, óvodák, iskolák és rendelőintézetek, kórházak sora. Mit számít, hogy napjainkra a magyar állami és magán egészségügyi ellátórendszer összességében közelíti a GDP 7 százalékát. Semmit nem számít, mert Korózs azt mondja, válság van, lebukás van, kivéreztetés van, meg korrupció. Sőt, minden letört és ellopott kórházi vízcsapért, újabban minden idősotthonért „az Orbán, meg Kásler a felelős”. Senki más.

Ez a néhány, a tárca tevékenységét és gazdálkodását szemléltető tény és adat jóval aprólékosabb feldolgozásban megtalálható a minisztérium honlapján, tehát mindenki számára nyilvános. Annál felháborítóbb a szándékos hazudozás és rémhírterjesztés. Süt belőle az irigység, a kormány gyűlölete, a romboló bosszú. Pedig már tudhatnák, a hazudozásból kikelt arrogancia, uszítás, meg ordítozás sorsa – tiszavirág.

Mégis Korózs, meg a Korózsok úgy ragaszkodnak hozzá, mint győzelemre esélytelen janicsár a talizmánhoz. Az MSZP-s politikus például 2014-ben a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos parlamenti vitában azzal fenyegette meg Varga Mihály minisztert, hogy „hatvanezer érintett ember annyira elszánt, hogy majd rá fogják gyújtani a minisztériumot.” (A minisztérium áll, Varga Mihály égési sebek nélkül irányítja, míg Korózst közveszéllyel fenyegetés gyanújával feljelentették.)

Akkor emberi és politikai gyatraságból gyújtózsinórnak sodródott össze, most meg sutba vetett kakukkos órának állt.

Az idő így is, úgy is nekünk dolgozik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.