Gyurcsány-Jakab-csörte

Jakab Péter, a Jobbik új elnöke már a legelső nyilatkozatában nekiment Gyurcsánynak: arra kérte, álljon hátrébb, hiszen a személye a legnagyobb gátja annak, hogy a Jobbik szövetséget tudjon kötni a DK-val.

2020. 02. 01. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg nincs olyan olvasónk, aki ne hallott volna Niedermüller Péter egészen döbbenetes gondolatmenetéről. A mondatokról, amelyeket a Demokratikus Koalíción, a gyurcsányista párt holdudvarába tartozó értelmiségen és a párt által fenntartott Nyugati Fény nevű propagandaportálon kívül már mindenki elítélt, illetve elhatárolódott.

Nem véletlenül.

Az ATV-ben elhangzottak ugyanis még a nyugat-európai nyilvánosságban is szélsőségesnek számítanak. Ilyen kijelentésekkel csak a balszélnek, a terrorszervezetnek tekinthető Antifának vagy a saría törvények szerint élő muzulmán radikálisoknak szokás udvarolni. Csak a szélsőbaloldaliak, az ultraliberálisok és a politikai iszlám követői rezonálnak a fehér keresztényekre vonatkozó dehonesztáló jelzők használatára. Egyedül az ő közvetlen környezetükben hullanak termékeny talajra a Niedermülleréhez hasonló politikai üzenetek. Ezért is érthetetlen, hogy a Demokratikus Koalíció politikusa milyen megfontolásból mondta, amit mondott.

Nem tudni, milyen választói csoportból szeretett volna szimpátiát kiváltani, amikor arról beszélt, hogy szerinte a fehér, hetero keresztények rémisztő képződmények, hiszen Magyarországon a választásra jogosult szavazók túlnyomó többségére jellemző, hogy heteroszexuális fehér ember. Olyan heteroszexuális fehér ember, aki tiszteli a keresztény hagyományokat, és ha nem is számít rendszeres templomba járónak, de egészen biztosan megünnepli a karácsonyt és a húsvétot.

Niedermüller annyira mellélőtt a sokat idézett nyilatkozatával, hogy még az ellenzéki összefogásban érdekelt szövetségesei is minimum elhibázott, helytelen, rosszul artikulált és káros dolognak tartják az A nap hírében megfogalmazott rasszista, keresztényellenes kijelentéseit. Még a legvisszafogottabb kommentárok is arról szólnak a balliberális oldalon, hogy egy politikus esetében az a legkevesebb, hogy soha nem fogalmazhat ilyen félreérthetően. Aki azért ment politikusnak, hogy ne omoljon össze semmilyen éles helyzetben, és még akkor is képes legyen megválogatni a szavait, ha rossz napja van vagy ha nyomasztja az élő adás súlya.

Niedermüller Péter hatalmas kárt okozott az ellenzéknek. Akkorát, hogy több ellenzéki politikus és a Jobbik is elhatárolódott tőle és a vállalhatatlan mondataitól. Ami azért különleges dolog, mert eddig a kormányváltásban érdekelt pártok igyekeztek fenntartani azt az állapotot, hogy nyilvánosan nem fogalmaznak meg bírálatokat egymással szemben.

A füstös szobákban megfogalmazott és minden ellenzéki párt vezetője által aláírt megnemtámadási szerződés semmissé vált, mert Niedermüller elvetette a sulykot. Nem kicsit. Nagyon. Pedig nem volt olyan régen, mikor a Jobbik turulmintás tetoválást viselő szimpatizánsai együtt tapsoltak Gyurcsányékkal a Kossuth téren Hernádi Juditnak. De az Orbán, takarodj!, a vég nélküli oktatásegészségügyezés, a korrupció bizonyítékok nélküli állandó emlegetése a jelek szerint már nem elég a szélsőjobbtól a szélsőbalig tartó ellenzéki tábor összetartásához.

Repedezik az összellenzéki koalíció.

És miután a Demokratikus Koalíció és a Jobbik szavazói között még mindig hatalmas különbség tátong, a repedésekből rövid időn belül törés lesz. Nincs reális esély arra, hogy a keresztényellenes, a heteroszexuális fehér embereket rémisztő képződménynek tartó párt és a magát jobboldalinak, kereszténynek és konzervatívnak valló politikai tömörülés hosszú vagy akár középtávon képes legyen együttműködni.

A Jobbik és a Demokratikus Koalíció közti konfliktusok eleve kódolva vannak. Márpedig ha Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc nem tudják fenntartani a viszonylagos békét és a továbbiakban is kénytelenek lesznek a nyilvánosság előtt vállalni az ilyen és ehhez hasonló vitákat, akkor az ellenzék 2022-ben képtelen lesz egységes erőként fellépni a jelenlegi kormány ellen. Márpedig, ha nem valósul meg a teljes ellenzéki összefogás, akkor lehetetlen lesz leváltani a Fideszt.

Jakab Péter, miután a Jobbik elnökévé választották, már a legelső nyilatkozatában nekiment Gyurcsány Ferencnek. Arra kérte, álljon hátrébb, hiszen a személye a legnagyobb gátja annak, hogy a Jobbik valamiféle szövetséget tudjon kötni a DK-val. A Demokratikus Koalíciót vezető Gyurcsány Ferencről viszont egyetlen dolgot lehet biztosan tudni. Hogy soha nem fog lemondani pártja elnöki tisztjéről.

A Demokratikus Koalíció az ő gyermeke, ő teremtette, ő hozta létre. Emlékezzünk vissza Botka László csúfos bukására, aki, miután az MSZP elnökévé választották, szinte szóról szóra azt mondta, amit Jakab Péter. Gyurcsány Ferenc nem fog hátrébb lépni. Egy tapodtat sem. Harcolni fog, hiszen ő remekül elvan azzal, hogy van egy saját pártja. Nem lesz, mert nem tud háttérember, másodhegedűs lenni. Inkább marad ellenzékben még akár húsz évig, egy hét-nyolc százalékos párt élén, mint hogy a Fidesz leváltásának érdekében elhagyja a Demokratikus Koalíció elnöki székét. Ebben már csak azért is biztosak lehetünk, mert láthattuk, hogyan védte meg Niedermüller Pétert. A politikai realitás ugyanis azt diktálná, hogy engedje el a hatalmasat hibázó erzsébetvárosi polgármestere kezét, hiszen sokkal többet visz, mint hoz. De Gyurcsány nem eresztette el Niedermüllert, mert bizonyos dolgokban nem hajlandó engedni. A kereszténység, a hazafiasság, a nemzetállamok pontosan azok a fogalmak, amikkel szemben határozza meg magát Gyurcsány Ferenc. Nem visszakozhat, hiszen azzal pont a DK identitását venné el.

Végezetül: senki ne higgye, hogy Gyurcsány nem fog visszalőni a Jobbikra. A DK elnöke egészen biztosan elő fogja venni Sneiderék zsidózásait, cigányozásait, gyöngyöspatai masírozásait, karlendítéseit, és szinte bizonyosan eszébe fog jutni, hogy Budai Lóránt, a Jobbik jászberényi választókerületi elnöke nem is olyan régen még Adolf Hitler-idézetekkel szórakoztatta facebookos követőit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.