A 15 versenybe szállt mesterszakács feladata 400 adag elkészítése volt egy, a hazájára jellemző ételből. A magyar séf a sous vide (vákuumos, lassú főzési eljárással elkészített) marhaszegy mellett döntött, amelyet lecsóval töltött, konfitált burgonyával, tejfölös tarhonyával és vörösboros mártással tálalt.
„Valószínűleg fakanállal a kezemben születtem, nem volt kérdés a gyerekkorom óta, hogy ezt fogom csinálni” – mondta a sikerét elhinni még mindig nem tudó győztes. „Nagyon szerencsés vagyok, mert nekem a munkám a hobbim” – tette hozzá.
Merényi Viktor elmondta, hogy a lecsót nyáron maga tette el házilag, a legjobb minőségű, magyar tőről származó paprikából. Az étkek előkészítésben és a tálalásban kulcsszerepe volt a séf feleségének, Zitának, aki kalocsai népviseletben jelent meg a csúcskategóriájú séfversenyen. Az ételeket egy 8 fős, séfekből, gasztronómiai újságírókból és televíziós főzőműsor-házigazdákból álló, professzionális zsűri bírálta el.
Merényi először 2010-ben indult az Embassy Chef Challenge-en, akkor a második helyet szerezte meg. Tavaly a versenykiírás szerint nem nevezhetett. A washingtoni magyar séf korábban két világbajnoki ezüst- és egy olimpiai bronzérmet nyert hidegtál kategóriában, valamint Magyarországon 2009-ben a Hagyomány és evolúció szakácsverseny egyik győztese lett, a legkreatívabb étel elkészítésével.
A séf úgy nyilatkozott, hogy a hidegkonyhai eredményeinél büszkébb azokra a győzelmeire, amelyeket élő főzéssel és az ízhatással sikerült elérnie, mint például az Embassy Chef Challenge-en.
Merényi a washingtoni megbízatása előtt a budapesti ötcsillagos Boscolo szálloda megbízott séfje volt, előtte a Four Seasons-ben és a Hyatt-ben elégítette ki a legmagasabb gasztronómiai igényeket.
A washingtoni zsűri ugyancsak elismerésben részesítette a norvég nagykövetség konyhamesterét, Bruvik Ellingstadot, aki két hete – tisztelgésként a tavalyi győztes előtt – dán alapanyagokból, gyors tűzön főzött. A közönségdíjat a bahamai séfnek, Devin E. Johnsonnak ítélték oda, aki kreációját kagylóból, langusztából és mangóból állította össze.
A negyedik éve megrendezett Embassy Chefs Challenge bevételét a Cultural Tourism D.C. nevű, 185 intézményt egyesítő washingtoni nonprofit idegenforgalmi szervezet kapta.