Fakanállal a kezében született

Merényi Viktor, a washingtoni magyar nagykövetség séfje nyerte el az Embassy Chef Challenge Nagydíját.

WA
2012. 03. 09. 13:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 15 versenybe szállt mesterszakács feladata 400 adag elkészítése volt egy, a hazájára jellemző ételből. A magyar séf a sous vide (vákuumos, lassú főzési eljárással elkészített) marhaszegy mellett döntött, amelyet lecsóval töltött, konfitált burgonyával, tejfölös tarhonyával és vörösboros mártással tálalt.

„Valószínűleg fakanállal a kezemben születtem, nem volt kérdés a gyerekkorom óta, hogy ezt fogom csinálni” – mondta a sikerét elhinni még mindig nem tudó győztes. „Nagyon szerencsés vagyok, mert nekem a munkám a hobbim” – tette hozzá.

Merényi Viktor elmondta, hogy a lecsót nyáron maga tette el házilag, a legjobb minőségű, magyar tőről származó paprikából. Az étkek előkészítésben és a tálalásban kulcsszerepe volt a séf feleségének, Zitának, aki kalocsai népviseletben jelent meg a csúcskategóriájú séfversenyen. Az ételeket egy 8 fős, séfekből, gasztronómiai újságírókból és televíziós főzőműsor-házigazdákból álló, professzionális zsűri bírálta el.

Merényi először 2010-ben indult az Embassy Chef Challenge-en, akkor a második helyet szerezte meg. Tavaly a versenykiírás szerint nem nevezhetett. A washingtoni magyar séf korábban két világbajnoki ezüst- és egy olimpiai bronzérmet nyert hidegtál kategóriában, valamint Magyarországon 2009-ben a Hagyomány és evolúció szakácsverseny egyik győztese lett, a legkreatívabb étel elkészítésével.

A séf úgy nyilatkozott, hogy a hidegkonyhai eredményeinél büszkébb azokra a győzelmeire, amelyeket élő főzéssel és az ízhatással sikerült elérnie, mint például az Embassy Chef Challenge-en.

Merényi a washingtoni megbízatása előtt a budapesti ötcsillagos Boscolo szálloda megbízott séfje volt, előtte a Four Seasons-ben és a Hyatt-ben elégítette ki a legmagasabb gasztronómiai igényeket.

A washingtoni zsűri ugyancsak elismerésben részesítette a norvég nagykövetség konyhamesterét, Bruvik Ellingstadot, aki két hete – tisztelgésként a tavalyi győztes előtt – dán alapanyagokból, gyors tűzön főzött. A közönségdíjat a bahamai séfnek, Devin E. Johnsonnak ítélték oda, aki kreációját kagylóból, langusztából és mangóból állította össze.

A negyedik éve megrendezett Embassy Chefs Challenge bevételét a Cultural Tourism D.C. nevű, 185 intézményt egyesítő washingtoni nonprofit idegenforgalmi szervezet kapta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.