Április elején a Magyar Nemzet cikkezett arról, hogy a Fico-kormány egy, a chipsadóhoz hasonló adófajta bevezetésén gondolkodik. Márciusban pedig az ENSZ javasolta egészségtelen élelmiszereket terhelő különadó bevezetését. A héten Mike Rayner, az oxfordi egyetem munkatársa próbálta rávenni a politikusokat az élelmiszerek megadóztatásának újragondolására.
Az egészségtelen, zsíros ételekre kivetett adóval és némi segítéséggel könnyebb rávenni az embereket az egészséges táplálkozásra – vélekedett Rayner. Az egészségfejlesztési kutatócsoport vezetője közölte, a brit felnőttek legalább egynegyede túlsúlyos, ami minden évben több milliárd fontos egészségügyi kiadást okoz az államnak.
A szakember – még a franciaországi kétcentes adónál is magasabb – 12 pennys adót vetne ki az üdítőitalokra, mivel szerinte évente több ezer életet lehetne megmenteni csupán azzal, ha az emberek egészségesebb italokat fogyasztanának.
Rayner azzal érvelt, hogy eddig is használták már az adózást arra, hogy elvegyék a vásárlók kedvét az ivástól vagy a dohányzástól; ráadásul az egészségtelen ételekre kivetett magasabb áfa (Nagy-Britanniában: VAT) a kincstár számára bevételt is jelentene. Hozzáfűzte: „bizonyított tény, hogy az élelmiszerárak manipulálásával rá lehet venni az embereket arra, hogy egészségesebben táplálkozzanak”. Ennek fényében érthetetlen, hogy a kormányzat miért ódzkodik ennyire az élelmiszerek adóztatási rendszerének megváltoztatásától – tette hozzá.
A kutató szerint Nagy-Britanniában igen komoly problémát jelent az elhízás. A britek túl sok kalóriát fogyasztanak, és rengeteg olcsó energiadús ételt esznek, mint a chips, csokoládé vagy a szénsavas italok.
Chips és fánk – Kusza rendszer
Rayner a Dániában bevezetett élelmiszeradóról szólva elmondta, ott is megadóztatták azokat az élelmiszereket, melyek telített zsírsavakat tartalmaznak és növelik a koleszterinszintet. Véleménye szerint a dán alapötlet ugyan jó, de sok alacsony zsírtartalmú élelmiszernek magas a sótartalma, vagyis így az egyik probléma kezelésével csak egy másikat hoznak felszínre. (A túlzott sófogyasztás magas vérnyomáshoz vezethet, ami növeli az agyvérzés, a szívbetegségek és vesebetegségek kockázatát.)
Ehelyett Rayner az élelmiszerek megadóztatásának teljes újragondolását javasolja. Jelenleg egy igen kusza rendszer működik Nagy-Britanniában: az emberek kénytelenek magasabb adót fizetni jó néhány viszonylag egészséges élelmiszerért – így például egyes turmixokért –, míg egyes egészségtelen ételek (mint a chips vagy a fánk) nem esnek ebbe a kategóriába. A kutató ezzel szemben azt szeretné elérni, hogy az összes egészségtelen élelmiszert – a vajtól a kekszig – megadóztassák.
A politikusok nem izgulnak annyira
A tudós figyelmeztetésére Steve Webb (Liberal Democrats) kormánypárti képviselő így reagált: „kevesebb »szemetet« kellene tenni az élelmiszerekbe”. Az adóztatásról pedig csak ennyit mondott: „természetesen ezt a lehetőséget is meg kell vizsgálni”. Hozzátette: „górcső alá kell venni Dániát és más olyan országokat, ahol már kipróbálták ezt a rendszert, és megnézni mire jutottak vele”.
Az ellenzéki Angela Eagle (Labour Party) inkább jobb címkézéssel és alaposabb tájékoztatással, oktatással oldaná meg a problémát, mondván, az adóztatásról egyszerűbb beszélni, mint kivitelezni.