Rejtő Jenő egy ihletett pillanatában adja hőse, a Nagy Levin szájába a következő mondatot: „Rossz étel nincs, csak jó étel – rosszul elkészítve.” Teljes szívvel egyetértek a regényhőssel. Nem kell félni az úgynevezett gyorsételektől, véleményem szerint a hamburger, a fast pizza, a sült kolbász vagy éppenséggel a sült hal is lehet egészen kiemelkedő étel – csak nem vágóhídi hulladékból, avas zsiradékon, oda sem figyelve kell elkészíteni őket. Múlt héten Londonban jártam, erről jutott eszembe az egész történet, és ez adta az ötletet, hogy meglepjem a kölyköket egy gyorséttermi vacsorával.
A fish&chips geneziséről elég sokfelé lehet olvasni, ez ügyben tudom ajánlani Heston Blumenthal vonatkozó kötetét. Rövidre fogom: Angliában alakult ki valamikor 1860 és 70 között; az adott módon sütött krumplit belga és francia (French fries!), a panírozott halat olasz bevándorlók hozták magukkal. A nem-angol „szülők” dacára a lehető legjellegzetesebb és egyik legismertebb brit fogásról van szó. A munkásosztály klasszikus étele. Mindig is bódékból (chippy) árulták, bár újabban olyan helyeken is kapható, amit mi ételbárnak hívnánk. Újságpapírba tekerve árusították, mint nálunk a tökmagot a stadion mellett. Én 1986-ban jártam kint először, akkor találkoztam vele egy Leicester nevű városban: nem tudtam, mi az, de a halat kicsi korom óta nagyon szeretem, hát vettem egyet (1 fontba került, emlékszem). Napilapba tekerve kaptam egy közepes minőségű, közepesen sütött halfilét, büdös olajban ázó lottyadt sült krumplival. Meg sem bírtam enni, borzasztó csalódás volt. Aztán teltek az évek, 1999-ben kíváncsiságból ismét megkóstoltam, ezt a Tower jegypénztára melletti egyik bódéban, és az, na az már komoly étel volt. (4 font.) Elfogadható sörtésztában tökéletes minőségű hal, remekül sütött és nagyon jó konzisztenciájú krumplival, a kötelező malátaecettel locsolva. Múlt héten már úgy indultam el, hogy ezt mindenképpen megmutatom a gyerekeknek. Így is történt, nagyon ízlett nekik, azt hiszem, meg is értették, amit a Nagy Levin kapcsán mondtam nekik a témáról. Egyúttal elmeséltem a brit „fontolva haladunk” életfilozófiát is, ami abban nyilvánult meg, hogy a Tower mellett nem csavarták már Timesba az ételt, de a doboza azért még újságpapírra emlékeztető módon lett kiképezve. Jót mosolyogtam rajta. :)
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!